Zpravodajství Brno

V brněnské oboře řádí pytláci. Daňčí maso nejspíš končí v restauracích

Velikost textu:

Brno - Do oblíbené brněnské obory Holedná míří často rodiny s dětmi, sportovci a nově i pytláci. Lesníci po nocích intenzivně hlídkují, aby zbylé kusy daňčí zvěře ochránili. Přes den se k lesníkům připojují i strážníci. Ti zase dbají na bezpečí turistů. Pytláci v oboře ale nehledají skvostné paroží, podle lesníků loví jen pro maso.

Pytláci během jedné noci zastřelili čtyři kusy zvěře
Pytláci během jedné noci zastřelili čtyři kusy zvěře
Otevřít galerii
  • Pytláci během jedné noci zastřelili čtyři kusy zvěře zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Obora Holedná slouží k chovu mufloní a dančí zvěře zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Lesníci chodí oboru v noci hlídat zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Maso končí v restauracích nebo u řezníků zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

"Podle našich indicií jsou to pytláci, kteří zvěř loví pro nějaké restaurační zařízení. Vyhýbají se zvěři trofejové, tedy daňkům, kteří mají paroží. Z toho usuzujeme, že loví zvěř na maso," popisuje lesník Pavel Jordan. Z obory Holedná do konce loňského roku zmizelo na šestnáct kusů chovné zvěře. Letos už pytláci stihli zastřelit další čtyři zvířata, a to za jednu jedinou noc. Pytláci si navíc vybírají především samice - tzv. daněly.

"Pro nás je to úbytek zvěře, která je nositelem přírůstků. Jestliže pytlák uloví danělu, stádo tím ztrácí matku, která je základem další populace. Často se nám stává, že uloví danělu, která už v sobě nosí mládě. To je pro nás dvojnásobná katastrofa," zdrceně komentuje chování pytláků Jordan.

přehrát video
O problémech s pytláky hovoří lesník Pavel Jordán

Na řádění pytláků lesníci přišli, když objevili zvířecí vnitřnosti. Podle stop od krve táhli pytláci těla zvířat přes louky až k plotu obory, přes který mrtvé daněly přehodili. U blízké silnice pak pravděpodobně čekal komplic s autem. Ten zvěřinu odvezl pryč. "Pytláci preferují zvěřinu daňčí, protože z hlediska gastronomie je žádanější než ostatní druhy zvěřiny," upozorňuje na chování pytláků Jordan.

  • Upytlačené zvíře v oboře Holedná
    Upytlačené zvíře v oboře Holedná zdroj: ČT Brno
  • Podle stop ve sněhu myslivci ví, kudy pytláci zvíře táhli
    Podle stop ve sněhu myslivci ví, kudy pytláci zvíře táhli zdroj: ČT Brno

Maso zvířat z obory Holedná by tak mohlo končit na talířích v restauracích nebo na pultech řeznictví. Kontrolou původu masa se zabývá i krajská hygienická stanice. "Součástí kontrol je ověřování původu surovin. Děláme to kontrolou dokumentace a zásob," přibližuje zavedené postupy ředitel krajské hygieny Jan Mareček. Rozpoznat upytlačené maso je ale často složité. Na jihu Moravy se to zatím ještě nepodařilo. "Je těžko odlišitelné, zda je maso upytlačené, nebo zda je oficiální, pokud k tomu sedí dokumentace," přiznává Mareček.

Obora Holedná

Brněnská obora Holedná leží v bezprostřední blízkosti městských částí Jundrov, Kohoutovice a Bystrc. Slouží myslivcům jako účelové zařízení pro chov daňčí a mufloní zvěře. Součástí obory je i několik jezírek a malá část věnována divočákům. Holednou využívá řada Brňanů k rekreačním sportům a víkendovým procházkám. Vede tudy i naučná stezka, která návštěvníkům nabízí informace o chované zvěři.

Prosím, vyčkejte na načtení mapy, pokud se mapa nenačte, máte vypnutý JavaScript, nebo Váš prohlížeč nepodporuje Google mapy.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.