Zpravodajství Brno

Volba prezidenta začala. I v nemocnicích či ve vězení

Velikost textu:
aktualizováno 11. 1. 2013 22:09

Brno – Historicky první přímou volbu prezidenta provází nebývalý zájem voličů. Dosavadní odhadovaná účast je dvojnásobně vyšší než v předchozích volbách. Ti, kteří nestihli přijít k volebním urnám v pátek, mají příležitost v sobotu od 8:00 do 14:00. Pak se volební místnosti uzavřou. Příležitost podpořit svého kandidáta si nenechali ujít ani lidé ve Fakultní nemocnici Brno či odsouzení z věznice v Rapoticích na Vysočině.

Volební komise dorazila i do věznice Rapotice
Volební komise dorazila i do věznice Rapotice
Otevřít galerii
  • Volební komise dorazila i do věznice Rapotice zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Mezi vězni projevilo zájem o volbu téměř tři sta z nich zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Někteří pacienti šli volit v doprovodu personálu zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Pacienti mohli volit i na lůžku zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Vybrat jeden z devíti lístků se jménem svého favorita na příští hlavu státu a vložit ho do obálky. Postup se neliší, ať už lidé zamíří do volebních místností na obecních úřadech či budou volit například na nemocničním lůžku.

Prezidentská superdebataVolby prezidenta - 1. kolo

První kolo se koná v pátek 11. a sobotu 12. ledna. V pátek mohou jít zájemci volit od 14 do 22 hodin. V sobotu pak od 8 do 14 hodin.

Pokud nikdo z devíti kandidátů nezíská nadpoloviční většinu z celkového počtu platných hlasů, 25. a 26. ledna se uskuteční druhé kolo volby.

Do obálky lidé vkládají pouze jeden lístek, a to se jménem člověka, kterého chtějí volit. Lístek nijak neupravují, to znamená, že nic nezaškrtávají ani nekroužkují.

Do volební místnosti je třeba přijít s platným občanským průkazem či pasem. Pokud lidé volí mimo své bydliště, pak navíc i s platným voličským průkazem. Lidé, kteří nedostali volební lístky, si o ně mohou požádat u volební komise.

Lidé, kteří volí mimo místo svého bydliště, si museli předem vyřídit voličský průkaz. Ti, které volba zastihla v takových institucích, jako jsou věznice či nemocnice, se mohli zapsat i na zvláštní seznam, který vedou obecní úřady, v nichž se daná zařízení nachází.

Ve Fakultní nemocnici v Brně zaznamenali o možnost volby nečekaný zájem. "Porovnáme-li tyto prezidentské volby například s volbami do Poslanecké sněmovny, tak můžeme říct, že zájem našich pacientů je veliký," potvrdila mluvčí Fakultní nemocnice Brno Anna Mrázová.

přehrát video
Mluvčí Fakultní nemocnice v Brně Anna Mrázová

Možnost volit v nemocnici ocenil například Petr Horký, který je týden po operaci. "Sice nejsem rád, že musím volit v nemocnici, ale na druhou stranu oceňuji, že můžu jít vůbec volit. Nemohl jsem si nechat ujít první přímou volbu prezidenta. O tom, komu dám hlas, jsem měl naprosto jasno," podotkl Horký.  

Do poslední chvíle se ještě rozhodovala další z pacientek Fakultní nemocnice v Brně Věra Michalová. "Dívali jsme se tu na všechny debaty a hodně o tom mluvili, ale nakonec jsem se jen utvrdila v tom, co už jsem si dávno vybrala," dodala Michalová.

O kandidátech vězni diskutovali. Volit jich šlo téměř tři sta

Nečekaný zájem o volbu projevili i odsouzení ve věznici v Rapoticích na Vysočině. Ze čtyř set se jich zúčastnilo voleb téměř tři sta. "Pro srovnání – při volbách do Senátu volil pouze jeden odsouzený," uvedl ředitel Věznice Rapotice Pavel Ondrášek. Podle jeho slov vězni v posledních dnech sledovali pečlivě politické debaty, a dokonce mezi sebou diskutovali, koho kdo bude volit.

Hlasovací lístky dostali předem a dnes od volební komise dostali pouze obálky. Celá volba ve věznici zabrala přibližně tři hodiny. Následně členové volební komise urnu zapečetili a převezli na obecní úřad v Lesním Jakubově. Hlasy vězňů budou spočítány až zítra po oficiálním ukončení prvního kola volby.

Do věznice jezdí s volební komisí i Eva Chatrná. V pátek byla v Rapoticích už po čtvrté. Jezdit se tam nebojí, ale přiznává, že cítí určitý respekt. "Je to jiné než sedět ve volební místnosti na úřadě, kam chodí lidé, které znám. Tady nevím, co mohu čekat, ale žádné problémy jsme nikdy nezažili," dodala Chatrná.

Pacienti či například vězni, kteří se rozhodli volit až dnes odpoledne, mají ale smůlu. Zvláštní seznamy pro první kolo volby jsou už uzavřené a voličské průkazy vydané. Pro druhé kolo si voliči mohou dokumenty vyřídit formou písemné nebo elektronické žádosti nebo osobně na radnici.

Místnosti se zaplnily už úderem druhé hodiny

V Brně během prvních minut volby zaznamenaly některé volební místnosti nebývalý zájem. Například ve volební místnosti v brněnské Kounicově ulici odvolilo během první hodiny sedmdesát lidí. Našli se dokonce i zájemci, kteří se dožadovali možnosti volit už před druhou hodinou odpoledne, kdy se místnosti oficiálně otevřely. V sedmnáct hodin účast dosáhla třicet procent.

V nejmenším volebním obvodě, ve vojenském újezdu Březina na Vyškovsku, už odvolili všichni tři oprávnění voliči. Přesto bude muset komise ve volební místnosti čekat až do páteční dvaadvacáté hodiny a v sobotu do čtrnácté hodiny, zda nepřijde volit někdo s voličským průkazem.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.