Zpravodajství Brno

Starostové sundali na protest proti amnestii ze stěn portréty prezidenta Klause

Velikost textu:
aktualizováno 7. 1. 2013 17:56

Zlínsko – Rozsah prezidentské amnestie vzbudil vlnu nesouhlasu napříč republikou. Starostové dvou obcí na Zlínsku se kvůli tomu dokonce rozhodli sundat portrét Václava Klause ze stěny na obecním úřadě. Ke stejnému kroku teď vyzývají také ostatní starosty, ředitele škol a úřadů po celé republice. Zatím se jich připojilo zhruba sto sedmdesát.

Iniciativa vzešla z obcí Vysoké Pole a Želechovice na Zlínsku
Iniciativa vzešla z obcí Vysoké Pole a Želechovice na Zlínsku
Otevřít galerii
  • Iniciativa vzešla z obcí Vysoké Pole a Želechovice na Zlínsku zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Starostové oslovili i kolegy z okolních obcí zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Starostové protestují proti amnestii zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • K protestu se připojilo už 170 lidí zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

"Prezidentův portrét má dokreslit důstojnou atmosféru místa. Prezident má také být vzorem pro děti, které se ve školách učí základům morálky a dobrým mravům. Ovšem Václav Klaus svým rozhodnutím udělil velkorysou amnestii mezi jinými i tunelářům, korupčníkům a podvodníkům, ztratil morální právo být prezidentem slušných a poctivých lidí," uvedl starosta Vysokého Pole Josef Zicha (STAN) v tiskovém prohlášení pro média.

přehrát video
Starosta Želechovic o protestu proti amnestii

Protest vymysleli starostové Vysokého Pole a Želechovic na Zlínsku. "Vyzýváme ostatní starosty, aby až do konce prezidentova funkčního období odstranili ze stěn portréty Václava Klause," dodal starosta Želechovic nad Dřevnicí Michal Špendlík (STAN). Oba starostové zároveň odmítli, že by akce byla politicky motivovaná. "Lidé za námi chodí a ptají se, proč se to stalo. Ptají se také, jestli s tím můžeme něco udělat. Naše možnosti jsou omezené, tak jsme se rozhodli alespoň takto spontánně," řekl Špendlík.

Tiskové prohlášení starostů

"Uvítáme starosty či ředitele jakýchkoliv názorů a z jakýchkoliv stran, kteří nás podpoří. Jen tak máme možnost dát prezidentovi najevo, že nám jeho svévolná akce velmi vadí. Věříme, že podobný názor má víc lidí a že nás v tom nenechají."

Prezident Václav Klaus je přesvědčen, že vyhlášení amnestie bylo správné rozhodnutí a že se to po nějakém čase, až vychladnou horké hlavy, ukáže. Řekl to v rozhovoru pro dnešní list Právo. "Ředitelé škol by měli chránit děti před projevy pokleslého politického boje," prohlásil mluvčí Hradu k protestnímu snímání portrétů prezidenta Klause.

Zdroj: ČT Brno, ČTK

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.