Zpravodajství Brno

Silničáři závodili na brněnském okruhu. S posypovými vozy

Velikost textu:
aktualizováno 19. 10. 2012 15:28

Brno – Ačkoliv předpověď na nadcházející víkend hlásí na většině míst v republice slunečno a až dvacet stupňů, na brněnský Masarykův okruh vyjely posypové vozy. Už tradičně se totiž v jihomoravské metropoli konalo Cestářské rodeo, ve kterém řidiči musí prokázat svoje řidičské schopnosti a obratnost v jízdě se sypačem a radlicí. Letos se uskutečnil už jeho šestý ročník.

Řidiči museli s vozy umět zacouvat na konkrétní místo
Řidiči museli s vozy umět zacouvat na konkrétní místo
Otevřít galerii
  • Řidiči museli s vozy umět zacouvat na konkrétní místo zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Na závod přijel i vítěz ze Slovenska zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Za najetí na překážku dostali závodníci až dvacet trestných sekund zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Ilustrační foto zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Už od osmi ráno se na Masarykův okruh místo závodních aut či motorek sjížděly posypové vozy. Jejich řidiči měli vyhrazenou hodinu a půl na tréninkové jízdy. O půl desáté pak začala oficiální část soutěže, ve které museli závodníci například projet mezi překážkami či s vozem zacouvat na vyhrazené místo. Hodnocena byla nejen rychlost, ale i přesnost. Pokud totiž vůz zavadil o některou z překážek, přičetli rozhodčí řidiči trestné sekundy navíc. "Každé dotknutí znamená až dvacet vteřin navíc," upřesnil spoluorganizátor akce Patrik Mikulášek.

Proti soutěžícím z jihomoravské Správy a údržby silnic se postavili například i řidiči z Brněnských komunikací či vítěz Cestářského rodea Správy a údržby silnic Vysočiny nebo vítěz ze Slovenska.

Poprvé projel letos závodní dráhu například řidič Vieroslav Čech z Břeclavi. "Je potřeba se do toho dostat, protože jsem s posypovým autem dlouho nejezdil. Napoprvé to ale docela ušlo," popsal své dojmy po soutěžní jízdě Čech. Vítězem se ale nakonec stal Zdeněk Pavézka zastupující Cestmistrovství Vyškov.

přehrát video
Hovoří Alois Vybíral

Soutěž pořádá vedení Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje (SÚS JMK) vždy před zahájením zimní sezóny. Silničáři se tak alespoň trochu mohou připravit na nadcházející měsíce, kdy budou muset pravidelně vyjíždět s mnohatunovými vozidly na zledovatělou či zasněženou vozovku. "Rodeo bereme naprosto vážně. Řidiči si opakují jízdu s radlicí či šípem a je to důležitá průprava před sezónou. Náročnost tohoto povolání je poměrně velká," uvedl ekonomický náměstek SÚS JMK Alois Vybíral.

Zároveň je soutěž i posledním odreagováním před nadcházející zimní sezónou. Ta podle zákona začíná už prvního listopadu a skončí až v březnu. Silničáři už proto dokončují poslední přípravy a práce. "V současné době jsme na zimu v podstatě kompletně připraveni. Máme na skladech patnáct tisíc tun soli. Nyní chystáme vozidla, abychom byli prvního listopadu hotovi," řekl Vybíral.  


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.