Zpravodajství Brno

Jarošov zůstává součástí Uherského Hradiště

Velikost textu:
aktualizováno 23. 9. 2012 05:38

Uherské Hradiště - Jarošov zůstane nadále místní částí Uherského Hradiště. Tamní obyvatelé se tak vyslovili v sobotním referendu, kterého se zúčastnilo 56 procent voličů. Jen 23 procent oprávněných voličů se vyslovilo pro odtržení. V Jarošově žije zhruba 2 400 obyvatel, z toho je přes 1 900 voličů. Aby se z Jarošova stala samostatná obec, musela by návrh podpořit nadpoloviční většina obyvatel. To se ale nestalo, stoupenci odtržení získali pouze 445 hlasů.

Referendum v Jarošově
Referendum v Jarošově

Starosta Uherského Hradiště Květoslav Tichavský těsně po zveřejnění výsledků řekl, že je rád, že zvítězil zdravý rozum. "Snažili jsme se občany poctivě informovat a nedělat žádnou agresivní kampaň," uvedl Tichavský. Přesto však město chce z konání referenda vyvodit jisté důsledky. Zaměří se především na lepší komunikaci s obyvateli Jarošova.

Zmocněnec přípravného výboru Stanislav Juriga, který před referendem očekával těsný výsledek, byl výsledkem zklamaný. "Hlavně z přístupu lidí k celé záležitosti. Každý nadává, ale když dostane šanci, je účast 56 procent, to je špatné," řekl.

Podle uherskohradišťské radnice by ale na odtržení prodělaly obě strany. Město by přišlo na daňových příjmech asi o 28 milionů Kč, do Jarošova by ale šlo jen 18 milionů Kč. Vznikla by další administrativa, lidé by mohli přijít o městskou policii a veřejnou dopravu. Podle výboru by si však obec byla schopna tyto služby zajistit. Město by na ni po odtržení také převedlo nemovitý majetek, zůstatek z účtů, ale i podíl na nesplacených úvěrech. Podle radnice by se mohla zdržet i výstavba protipovodňových opatření na řece Moravě.

Ve Zlínském kraji není referendum o odtržení městské části výjimečné. V dubnu voliči rozhodli o osamostatnění Krhové a Poličné, jež byly součástí Valašského Meziříčí. Od krajského Zlína se zase odtrhla část Želechovice nad Dřevnicí, samostatná obec vznikla v lednu 2009.

Zdroj: ČTK

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.