Zpravodajství Brno

Po zkrachovalé Plomě přibylo na Hodonínsku 130 nezaměstnaných

Velikost textu:

Hodonín – Poté, co Krajský soud v Brně zahájil insolvenční řízení s výrobcem překližek Ploma, přibylo na hodonínský úřad práce dalších 130 nezaměstnaných. Práci přitom budou shánět jen stěží. Region byl v červenci s 13,3 procenty nezaměstnaných nejvíce postiženým regionem v kraji. O jedno místo se tu uchází v průměru až 31 lidí.

Ve firmě už skončilo 200 lidí
Ve firmě už skončilo 200 lidí
Otevřít galerii
  • Ve firmě už skončilo 200 lidí zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Ploma je největší tuzemský výrobce nábytkářských laťovek zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Firmu zlikvidovala levná konkurence z Číny a Brazílie zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Ploma byla jedním z největších zaměstnavatelů na Hodonínsku zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Hodonínská firma Ploma sama koncem srpna navrhla zahájení insolvenčního řízení. "Naše problémy gradovaly už od přelomu roku, kdy nebyl dostatek základních surovin pro naši výrobu. Po novém roce se nám začaly snižovat objemy tržeb takovým způsobem, že v srpnu už byla situace neudržitelná," vysvětlil předseda představenstva společnosti Martin Černý. 

O svoje pohledávky už se hlásí první věřitelé, k dnešnímu dni je jich insolvenčním rejstříku zapsáno 9 s pohledávkami od 2 tisíc po více než 4 miliony korun. Další budou zřejmě přibývat, podle insolvenčního návrhu je celková výše závazků Plomy 363 milionů korun. Co bude s firmou dál, musí určit insolvenční správce, kterého vybere soud, spolu s věřiteli. 

Ploma od přelomu roku propustila už přes 200 lidí. Většina z nich je stále v evidenci místního úřadu práce. V regionu, kde na každé volné místo čeká 31 lidí, se jim práce bude shánět těžko. "Je to často až existenční problém. V Plomě pracovaly třeba i manželské páry, teď oba zůstanou bez práce," vysvětlila zástupkyně ředitele hodonínského úřadu práce Taťána Svobodová s tím, že úřad lidem nabídne i možnost rekvalifikace. "V rámci insolvence si už 275 bývalých zaměstnanců podalo žádost o doplacení mezd v celkové výši 19 milionů," dodala Svobodová.

přehrát video
Hovoří předseda představenstva společnosti Ploma Martin Černý

Ať už novou práci bývalí zaměstnanci našli nebo ne, řada z nich stále doufá, že se budou moci do podniku vrátit. "Přišel jsem se zeptat, jak to vypadá, jestli se firma rozjede. Tady v regionu práce není, je to těžké. Já jsem tu byl zaměstnaný od roku 1984, bylo to moje první a jediné zaměstnání," vysvětlil Jiří Mochnáč, který je v současné době na podpoře. Čas od času se ale chodí do Plomy ptát, jak to s firmou vypadá. "Pokud by se to rozjelo, tak je myslím většina z nás schopna vrátit se zpátky," dodal Mochnáč. Jeho slova potvrzuje i Antonín Kadlec, další z bývalých zaměstnanců Plomy. "Teď jsem si našel práci, ale kdyby se znovu rozjela Ploma, vrátil bych se zpět," řekl Kadlec.

V zachování, respektive obnovení výroby doufá i vedení firmy. "Mám informace od některých velkých věřitelů, že mají zájem, aby provoz pokračoval. Byl bych rád, kdyby výroba v regionu zůstala, tradice je tady relativně dlouhá. Myslím, že i přes všechny peripetie existuje jakási možnost toho, že výroba bude efektivní a bude přinášet zisk," doufá Černý. 

Antonín Kadlec má novou práci, do Plomy by se ale vrátil
Antonín Kadlec má novou práci, do Plomy by se ale vrátil

Moratorium nepomohlo 

Firmu dosud chránilo před věřiteli tříměsíční moratorium, které soud vyhlásil koncem května. Tehdy pro Plomu pracovalo asi 300 lidí, dnes jich je 104. "Konsolidovat provoz a výrobu se nicméně nepodařilo, a to i proto, že jsme vyčerpali možnost jednání s dodavateli strategických dodávek pro výrobu," vysvětlil předseda Černý. Snahu o částečné znovuobnovení výroby tak zhatila třeba odstávka od dodávek tepelné energie ze strany ČEZu.

Firma už pro nedostatek provozního kapitálu prakticky ukončila provoz a to i přesto, že poptávka na trhu stále existuje. Ploma je největší tuzemský výrobce nábytkářských laťovek a bukových překližek, v druhém případě je dokonce jedním z největších producentů ve střední a východní Evropě. Její historie sahá až do roku 1907. 

"Měli jsme obrat 500 až 600 milionů ročně. Prodávali jsme do EU, i na trhy ve světě. Asi pětina dodávek šla do Česka a na Slovensko," upřesnil Černý. Od roku 2007 ale firma hospodařila v červených číslech. V roce 2010 byla ve ztrátě 54 milionů korun. Potíže měla i v prvním pololetí roku 2011. Její hospodaření nepříznivě ovlivnil nedostatek kulatiny na trhu. Byla nucena vyrábět jen překližku ze smrkového dřeva, jejíž cena na trhu se ale vlivem dovozu z Brazílie a Číny výrazně snížila.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.