Zpravodajství Brno

Podezřelá klíšťata mohou lidé nechat vyšetřit do tří dnů

Velikost textu:
aktualizováno 12. 7. 2012 15:52

Brno – S teplými letními dny a s častějším pobytem v přírodě přibývá i počet lidí, kteří si na kůži najdou přisáté klíště. Poznat, zda je klíště infikované či nikoliv, je pro laika nemožné. Pokud nechce čekat, zda se projeví některé ze zákeřných onemocnění, která klíšťata přenáší, může ho přinést do laboratoře na brněnské náměstí Svobody. Tam klíště vyšetří, a případně včas člověka upozorní na nutnost léčby.

 

Lidé mohou nechat otestovat jakékoliv klíště
Lidé mohou nechat otestovat jakékoliv klíště
Otevřít galerii
  • Lidé mohou nechat otestovat jakékoliv klíště zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Pravděpodobnost nakažení se zvyšuje s dobou přisátí klíštěte zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Výsledky mají lidé do tří dnů zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Každé třetí klíště v laboratoři je infikované boreliózou zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Kvůli kousnutí nakaženého klíštěte ochrnul známý Aleny Goricové na celé tělo. Od té doby nechává Goricová každé klíště, které na sobě najde, testovat. "Do laboratoře jsem poslala už šest klíšťat. Dvakrát u nich bylo nalezeno nízké množství borélie, ale nebylo nutné, abych užívala antibiotika," popsala svou zkušenost Goricová.

Brněnská laboratoř je jedním ze dvou míst v republice, které nabízí otestování klíšťat na boreliózu, klíšťovou encefalitidu či ehrlichii. Možnost vyšetřit klíšťata, a ne pacienty, vítají i lékaři. "Moc nám to pomůže, protože nemusíme dělat u lidí s podezřením na některé z těchto onemocnění složité laboratorní testy. Navíc ihned víme, která antibiotika nasadit," uvedla dětská lékařka Ivana Jelínková.

Klíště zašlete do laboratoře v uzavřené nádobce nebo sáčku

Klíště by lidé měli do laboratoře zasílat poštou podle návodu, který obdrží při objednávání vyšetření. Mělo by být umístěno ve zkumavce, lahvičce na léky či v uzavíratelném sáčku. Pokud je klíště ještě živé, měl by být k němu přiložen kousek vlhkého papíru, aby nevyschlo. Pracovníci laboratoří poté provedou DNA test a výsledek s případným nálezem některé z nemocí zašlou člověku do tří dnů. "Jsme schopni zjistit přesný počet virových částic nebo bakterií v klíštěti a podle toho případně doporučit návštěvu lékaře a antibiotickou léčbu," řekl pracovník laboratoře Omar Šerý.

Zájemce může do laboratoře poslat k otestování naráz maximálně tři klíšťata. Cena celkového vyšetření na boreliózu, encefalitidu a ehrlichii je přes tisíc korun.

přehrát video
Laborantka zjišťuje, zda klíště není infikované

Nespornou výhodou rychlého testování je možnost okamžitě se začít léčit. "Pokud je léčba zahájena včas, předejde se rozšíření borélie do celého těla," uvedl Šerý.  Borelióza, kterou má v laboratoři každé třetí klíště, se totiž může projevit až po několika týdnech či se její příznaky zpočátku nemusí projevit vůbec. O to hůř se poté léčí chronická onemocnění, ve která může borelióza vyústit. "I když se člověk přeléčí, mohou přetrvávat potíže, kdy je tělo neustále napadáno vlastním imunitním systémem," popsal možné zdravotní potíže Šerý.

Borelióza (Lymeská choroba)

Je to nejzávažnější onemocnění, které klíšťata přenášejí. Projevuje se až po několika dnech či týdnech. Typickým příznakem je červená skvrna s bílým středem v místě přisátí klíštěte. Dále se také může projevovat horečkou, malátností či zvracením. Až ve čtvrtině případů však nemusí být pozorované příznaky žádné. Pokud není včas léčena může přejít do chronického onemocnění, které se projevuje například záněty kůže, kloubů, onemocněním nervové soustavy či srdce.

Klíšťová encefalitida

Zánětlivé onemocnění mozku a mozkových blan, které se v průběhu prvních dvou týdnů od nakažení může projevovat jako chřipka. Infikovaný člověk může v první fází trpět malátností, bolestí svalů, kloubů či lehkou teplotou. Ve druhé fázi virus napadá nervový systém člověka. Proto může dojít k rozvoji meningitidy, tedy zánětu mozkových blan. Toto onemocnění mohou lidé získat nejen od klíšťat, ale například i z tepelně neupraveného mléka.

Ehrilichia/ Anaplasma

Další z onemocnění, které na lidi může přenést klíště. Projevuje se vysokými teplotami, bolestmi hlavy, únavou. Zpočátku může být zaměňováno s boreliózou. V případě nákazy je ale třeba jiný typ léčby než u boreliózy. Onemocnění se projevuje do jednoho až dvou týdnů od přisátí klíštěte.

Zdroj: www.kliste.cz, www.klistova-encefalitida.cz, www.testboreliozy.cz

Lidé by se o prázdninách měli vyhýbat především vlhkým lesům s hustým bylinným a křovinným porostem, například lužním lesům. Dále také okrajům lesa a okrajům vodních toků. Před pohybem v těchto místech by se lidé měli natřít repelentem, který klíšťata odradí od přichycení na kůži.

KlíštěAktivita klíštěte obecného se tento týden pohybuje na stupni sedm a osm, což znamená velké riziko. Lidé by proto měli používat repelent. Neměli by vstupovat do křovin a bylinné vegetace, zejména na okraji lesa, vodních toků a listnatého mlází. Ráno i večer by měli důkladně prohlédnout kůži.

Zdroj: Český hydrometeorologický ústav


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.