Zpravodajství Brno

Prázdné domácnosti lákají zloděje. Odradí je alarm či pes

Velikost textu:
aktualizováno 3. 7. 2012 16:31

Brno – Rodiny odjíždějící na dovolené, okna a balkóny otevřené dokořán v horkých dnech. Typické obrázky začínajících prázdnin. Zároveň také pokyn pro zloděje, že jejich sezóna právě začala. Policisté lidi varují, aby nespoléhali pouze na zamčené dveře. Ochránit je může odborné zabezpečení i pozorný soused.

Zloděje může odradit pes v domácnosti
Zloděje může odradit pes v domácnosti
Otevřít galerii
  • Zloděje může odradit pes v domácnosti zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Plná schránka zloděje upozorní, že nikdo není doma zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Běžné dveře nevítanou návštěvu nezastaví zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Zloději se zaměřují na věci, které snadno prodají zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Nezvaní návštěvníci se do bytu či domu často dostávají přes nevyhovující dveře. Běžný zámek totiž stihnou zkušení zloději otevřít za pár sekund. Navíc u toho nepoškodí dveře, takže si ničeho nemusí všimnout ani sousedé. Ve snadném vstupu do bytů a domů mají zabránit certifikované zámky. Ani ty ale zloděje většinou nezastaví. Stačí jim totiž dveře vypáčit.

To byl i případ starší ženy, která si nepřála být jmenována. Před několika dny jí zloději vypáčili dveře, když byla pryč. "Vyházeli skříně a vzali mi peníze a zlato," uvedla žena. Nyní se bojí, aby se zloději nevrátili. "Synové mi lépe zabezpečili dveře. Je to ale hrozné a mám tady strach," přiblížila své pocity okradená žena.

Mnohdy lidé k vykradení přispívají sami, když nechávají otevřené zadní vchody do domů, pootevřené dveře na balkonech či otevřená okna. "Majitelé se například domnívají, že síť na hmyz v okně jim k zabezpečení okna stačí," upozornil na neopatrnost některých lidí mluvčí brněnské policie Bohumil Malášek.

Pozor na plné poštovní schránky

Zloději mají navíc řadu triků, jak poznat, kdo není doma. Sledují i takové detaily jako je počet dopisů a letáků ve schránce. "Plná poštovní schránka je typický příklad toho, jak zloděj pozná, že majitel bytu není pravděpodobně delší dobu doma," popsal Malášek. Dalším způsobem, jak zjistí, že v bytě či domě nikdo víc dní není, je vsunutí reklamního letáku pod dveře. Pokud nezmizí, je to pro zloděje jasný signál, že uvnitř nikdo není.

V posledních letech se už zloději ani nemusí namáhat sledovat, zda někdo odstranil leták zpod dveří. Stačí, aby se připojili na sociální sítě. Lidé jsou totiž často velmi neopatrní a sami uveřejňují, kdy se chystají na dovolenou, případně i to, kdy se budou vracet.

přehrát video
Tipy na to, jak si lépe zabezpečit dům či byt

Jak zabezpečit domácnost před dovolenou

Nemluvte o svém odjezdu předčasně. O svém odjezdu se nezmiňujte ani na sociálních sítích.

Cenné věci uschovejte do bezpečnostní schránky v bance nebo domácího trezoru, nejlépe pevně zabudovaného do zdi.

Pečlivě zavřete okna a dveře.

Nezatahujte závěsy, rolety, žaluzie.

Svěřte klíče důvěryhodnému sousedovi či příbuznému, aby vám byt chodil pravidelně kontrolovat a vybíral schránku.

Pořiďte si elektronická spínací zařízení, která v určitou dobu zapnou televizi či rozsvítí světla v domě.

Zdokumentujte své cenné věci. U přístrojů si zapište výrobní čísla, zbytek věcí si alespoň vyfoťte. Usnadní to práci jak policii, tak pojišťovně.

Zdroj: Městská policie Brno

Nejlépe domácnost ochrání kvalitní dveře a zámek. Pomoci mohou ale i takové drobnosti jako uvedení příjmení na zvonku v množném čísle. Lidé by navíc měli být opatrní, koho si pouští do bytu, a co mu sdělují. Lidé tvářící se jako prodejci a chodící od domu k domu si tak snadno mohou zjistit, kdy nejsou majitelé doma, případně si mezi dveřmi prohlédnout zařízení domácnosti.

Nepříjemného překvapení po návratu z výletu či práce se v letošním roce dočkaly na jižní Moravě už stovky majitelů. Vykradeno bylo přes čtyři sta domácností. V loňském roce to bylo jednou tolik a škody šly do desítek milionů.

Počet vykradených domů a bytů v České republice

2011 – 4311 bytů 

             5257 domů

2012 (leden- květen) - 1726 bytů

      2161 domů

Zdroj: Policie ČR

Policisté proto vyzývají k opatrnosti při každém odchodu z domu, i když je to jen na pár minut. Lidé by si navíc měli své domácnosti pojistit, aby je pootevřený balkon či nezamčená garáž nepřišly draho.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.