Zpravodajství Brno

Ve Strážnici začíná tradiční folklorní festival

Velikost textu:

Strážnice – Tisíce lidí se jako každý rok sjíždějí na největší folklorní festival v zemi. Jen účinkujících se letos do Strážnice sjede z nejrůznějších koutů světa přes dva tisíce. Během pátečního slavnostního zahájení v amfiteátru Bludník budou slavnostně předány dokumenty o zápisu Jízdy králů na seznam UNESCO. Tematicky se letos přehlídka zaměří na české Podluží.

Folklorní festival Strážnice
Folklorní festival Strážnice
Otevřít galerii
  • Folklorní festival Strážnice zdroj: Nulk.cz https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Folklorní festival Strážnice zdroj: Nulk.cz https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Lidové kroje, písně a tance představí soubory z nejrůznějších koutů světa. Letos se na festivalu představí například italský soubor Val di Mazara nebo ruská skupina Kazački, která vyhrála řadu domácích i mezinárodních soutěží. Její repertoár zahrnuje písně lidové, kozácké, vojenské i autorské. Nejvzdálenější soubor přiletěl až z Indie. Největší zastoupení mají tradičně Slováci, koneckonců Strážnice programově vznikla jako česko-slovenský projekt.

Kompletní program festivalu najdete na stránkách Strážnice 2012.

Mapa míst konání festivalu ve Strážnici
Mapa míst konání festivalu ve Strážnici

Největší folklorní festival v Česku letos do programu zakomponoval také zapsání Jízdy králů na seznam nehmotného dědictví UNESCO. "V čele sobotního průvodu budou mít čtyři obce, kde se Jízda králů zachovala, krátkou ukázku. Průvod je nejnavštěvovanější částí festivalu," řekl ředitel Národního ústavu lidové kultury Jan Krist. Oslavy se rozprostřou v prostorách amfiteátru Bludník, zámeckého parku, strážnického skanzenu, kostele svatého Martina a v interiéru zámku s folklorní expozicí. 

Festival se poprvé uskutečnil v roce 1946 a od počátku měl charakter celostátních slavností. Zahraniční soubory ve Strážnici vystupují od roku 1957. Dnes představuje tradiční folklor i jeho modernější úpravy a stylizace. Typický je festival zapojováním diváků do dění, jednou z populárních akcí je Soutěž o nejlepšího tanečníka slováckého verbuňku. Pozadu nezůstanou ani programy pro děti. Dětská verze festivalu slaví třicet let existence.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.