Zpravodajství Brno

Obchod se strachem

Kupte hotel, jinak z něj bude levná ubytovna, slyší města stále častěji

Velikost textu:

Jižní Morava - Strach jako obchodní partner. I tak by se dala označit strategie několika majitelů zchátralých nemovitostí, která se v posledních měsících rozmohla na jižní Moravě a ve Zlínském kraji. Scénář je pokaždé stejný. Vlastník přijde za vedením obce s nabídkou, aby od něj budovu koupilo. Obec buď rovnou upozorní na to, že existuje potencionální kupec, který v ní chce zbudovat levnou ubytovnu pro nepřizpůsobivé, nebo se tato fáma rozšíří po obci. Strach obyvatel nakonec města dožene k nákupu domu, který vůbec nepotřebují.

Hotel Zlatá lípa v Lipovci
Hotel Zlatá lípa v Lipovci

Nejaktuálnější je problém v Lipovci, kde vedení města s majitelem už několik týdnů vyjednává o ceně nevyužívaného hotelu Zlatá lípa. Městem se rozšířila spekulace, že by z něj měla vzniknout levná ubytovna, a strach obyvatel dohnal vedení radnice k jednání s majitelem. Za zchátralou nemovitost nabídlo pět milionů korun, majitel ale požaduje 30 milionů. Podle informací ČT město svoji nabídku o několik milionů zvýšilo.

Pokud radnice objekt nekoupí, majitel chce zahájit rekonstrukci objektu tak, aby v něm mohla vzniknout ubytovna. V Lipovci se už vyhrocená atmosféra posledních měsíců uklidnila. Strach ze vzniku levné ubytovny ale zůstává. "Já osobně si myslím, že s opravou majitel nezačne a nebude s domem nic dělat. Spíš ho nechá spadnout," podělil se o svůj názor obyvatel Lipovce.

Názoru místních nahrává i fakt, že na stavební úřad se majitel zatím s žádostí o vydání stavebního povolení neobrátil. Bez rozsáhlé rekonstrukce přitom není možné v hotelu někoho ubytovat. "Budova je bez vytápění, bez instalací a byly tam provedeny neodborné stavební práce. Její případné využití bez projednání se stavebním úřadem je prakticky nemožné," vysvětlil vedoucí stavebního úřadu v Blansku Petr Rizner.

  • Ubytovna v Letovicích
    Ubytovna v Letovicích zdroj: ČT Brno
  • Ubytovna v Letovicích
    Ubytovna v Letovicích zdroj: ČT Brno

Bude mít podobný vývoj i situace kolem ubytovny v Letovicích?

Panika se v posledních dnech začíná šířit také Letovicemi. Podle místních se má do ubytovny v Brahmsově ulici nastěhovat přibližně stovka sociálně slabých rodin z Brna. Její současný majitel Petr Havíř podle serveru Deník.cz potvrdil, že o ni projevila zájem stavební firma Vladimíra Kabáta. Jak vážný jeho záměr je, prý neví. Kabátova stavební firma bude v Brně opravovat některé svoje objekty a hledá náhradní ubytování pro současné nájemníky. "Je pravda, že se ptal na ubytování pro 80 dělníků a byl i na základní škole. Tam zjišťoval, co je všechno potřeba udělat pro přestup dětí na obecné rovině. Teď čekáme na jeho odpověď," popsal starosta Letovic Vladimír Stejskal (ODS).

Informace už vyvolala v Letovicích paniku. "Všechny sousedky, které už žijí samy, mají vážné obavy – prý dokonce nemohly v noci spát. Bojí se, že by je tady Romové obtěžovali a myslí si, že jejich děti jsou neukázněné. Pro nás to není nic příjemného," uvedla obyvatelka Věra Vondálová. Nadšení nejsou ani obyvatelé ubytovny. Například Petr Kalinczuk v ní žije už sedm let. "Asi si budeme muset sehnat jiné ubytování. Máme z toho strach. Je tu klid a není tady nepořádek," řekl. Místní se obávají především zvýšení kriminality.

přehrát video
Co si o případném stěhování Romů do Letovic myslí místní?

"Atmosféra je velice špatná, denně mi až padesátka obyvatel posílá e-maily, telefonují mi. Jsou mezi nimi především senioři, které to trápí nejvíc. Mají strach z toho, aby se z Letovic nestal třeba Chánov," popsal starosta. Už se proto obrátil i na sdružení IQ Roma servis, kde mu potvrdili, že o žádném stěhování neví. "Osobně si myslím, že je to zbytečně nafouknutá bublina, která chce rozdmýchat město," uzavřel.

Podobné zprávy bývají spíš jen fámou, říká pracovnice IQ Roma servisu

Lenka Mrkvánková MaléřováLenka Mrkvánková Maléřová pracuje v IQ Roma servisu s desítkami romských rodin. Zprávy o hromadném sestěhování Romů z Brna a dalších větších měst do levných ubytoven se podle ní nezakládají na pravdě. Zatím totiž od hrozeb k reálnému stěhování nikde v kraji nedošlo.

Jaká je vaše zkušenost se spekulacemi o sestěhovávání Romů do ubytoven v menších městech?

Ty informace se objevují a vyvolává to znepokojení lidí v dané obci. Na druhou stranu si ale nedokážu představit mechanismus, jakým by takové ubytovny motivovaly desítky lidí z Brna a jiných větších měst k přestěhování. V tu chvíli totiž ztrácí možnost nalezení zaměstnání, kontakt s rodinou a podobně. Určitě se v ojedinělých případech stává, že se tito lidé stěhují, ale podle mé zkušenosti jsou to opravdu jen ojedinělé případy.

Takže jsou podobné hrozby o sestěhovávání Romů nereálné?

Ze své zkušenosti to jako reálnou hrozbu nevidím. Nemáme totiž žádnou zkušenost s tím, že by si někdo skutečně domlouval desítky rodin k stěhování. Naposledy se tato informace objevila v souvislosti s Letovicemi, kam se údajně má nastěhovat větší počet dlužníků nebo Romů z Brna. Žádnou takovou informaci ale od svých klientů nemáme. 

Přehled měst, která potkal podobný osud

Buď radnice koupí hotel v centru města, nebo jej majitel prodá agentuře, která do něj nastěhuje sociálně slabé. Před takovou volbu stojí vedení Bystřice pod Hostýnem. Kroměřížský podnikatel a jednatel společnosti Hotel Podhoran Radovan Křemeček chce hotel, pro který už nemá využití, prodat. Město jeho nabídku nejprve odmítlo s tím, že na koupi a provoz takového zařízení nemá peníze. Před časem radnici Křemeček oznámil, že budovu chce za 25 milionů koupit agentura, která zajišťuje bydlení pro sociálně slabé. Obě strany se dohodly, že s definitivním rozhodnutím ještě počkají. Zastupitelstvo by se Podhoranem mělo zabývat v polovině prázdnin.

Blanenská radnice koupila zchátralý hotel Dukla v centru za 30,5 milionu korun na konci září loňského roku. Jediným důvodem, proč se město do veřejné dražby zapojilo, byla obava, že jinak by objekt koupil soukromý investor a udělal z něj levnou ubytovnu. "Byla to naše povinnost vydražit hotel za každou cenu. Záměr měl podporu místních, kteří si nepřáli, aby na místě vznikla ubytovna páté kategorie nebo dokonce ghetto," uvedl po dražbě místostarosta Blanska Jiří Crha (ODS). 

Od té doby Blansko hledá pro hotel využití a soukromého investora. Zatím marně. Budova je totiž v havarijním stavu a potřebuje minimálně investice do kotelny a rozvodu tepla. Jinak by byl její provoz ztrátový. Pokud investora nenajde, je ve hře i varianta, že by se hotel zboural. Po odstranění stavby, jejíž historická hodnota není nijak zásadní, by navíc Blansko mohlo propojit tři náměstí v centru. 

  • Hotel Podhoran
    Hotel Podhoran zdroj: ČT Brno
  • Z hotelu Dukla měla být levná ubytovna
    Z hotelu Dukla měla být levná ubytovna zdroj: ČT24

Sotva Blansko vyřešilo jeden problém, objevil se stejný s hotelem Hejč. Ten leží jen pár set metrů od Dukly. Podle starosty Blanska Lubomíra Toufara (ČSSD) se ale zatím není čeho bát. Hotel je dosud nedostavěný a není zkolaudovaný. "Blansko už žádný další hotel nekoupí, nebude na to mít peníze," řekl starosta. 

Prázdný areál bývalého strojírenského učiliště v Rousínově chce město odkoupit od krajského úřadu. Cena – osm a půl milionu korun, důvod – obava, aby se školní budova neproměnila v ubytovnu pro nepřizpůsobivé.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.