Zpravodajství Brno

Část kohoutovického lesa mají nahradit garáže, místní se bouří

Velikost textu:
aktualizováno 3. 4. 2012 15:51

Brno – Před začátkem dnešního jednání brněnského zastupitelstva se sešla v budově magistrátu asi desítka obyvatel městské části Kohoutovice. Přímo v jednacím sále protestovali proti návrhu změny územního plánu, který by měl jejich čtvrť připravit o jeden a půl hektaru lesa. Obyvatelé se obávají, že místo lesa by mohly na místě vyrůst hromadné garáže. Zastupitelé nakonec vyslyšeli apel protestujících a věc vrátili na městskou část.

Protest obyvatel Kohoutovic
Protest obyvatel Kohoutovic
Otevřít galerii
  • Protest obyvatel Kohoutovic zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Asi desítka Kohoutovických dorazila na zastupitelstvo s transparenty zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Protestující apelovali na zastupitele, aby bod stáhli z programu zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Proti kácení se v Brně-Kohoutovicích zvedla vlna odporu zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Brněnské zastupitelstvo mělo dnes na stole záměr změny územního plánu, který se týká části lesa v městské části Kohoutovice. Zhruba jeden a půl hektaru zeleně mezi ulicemi Chopinova a Bellova by měly v budoucnu nahradit garáže. Proti záměru se postavili zastupitelé za Stranu zelených i část místních obyvatel. 

Ti dnes dorazili na magistrát, aby zastupitelům ukázali, že s vykácením lesa nesouhlasí. V jednacím sále protestovali s transparenty v rukou, asi pět z nich poté apelovalo na zastupitele, aby byl dnešní bod o změně územního plánu stažen z jednání. Kohoutovičtí chtějí, aby o věci mohli nejprve rozhodnou sami obyvatelé městské části. Brněnští zastupitelé jim nakonec vyhověli a věc vrátili na městskou část.

přehrát video
Hovoří jedna z odpůrkyň kácení Lucie Kuželíková

V jednacím sále dostala slovo i protistrana. Zástupkyně spoluvlastníků pozemků ujistila, že 2. května proběhne v Kohoutovicích veřejné projednávání, kde jsou ochotni celou věc s obyvateli prodiskutovat. Po vznesení interpelací se zastupitelstvo vrátilo k programu a většina obyvatel Kohoutovic odešla. 

Les versus sedm garáží 

Podle starosty Petra Šafaříka (ČSSD) o změnu územního plánu požádali majitelé pozemků. Chtějí v místě postavit zhruba sedm garáží. Šafařík uvedl, že sám záměrem také není nadšený, ale městská část chtěla vyjít vstříc majitelům pozemků. Zastupitel Martin Ander (SZ) připustil, že v sídlištních Kohoutovicích není kde parkovat. V lokalitě jsou však podle něj i uprostřed zástavby nevyužitá prostranství, kde by garáže stát mohly, aniž by se kvůli nim musela kácet zeleň.  

Část lesa by měla ustoupit garážím
Část lesa by měla ustoupit garážím

Zastupitelé každou změnu územního plánu musejí postupně schválit třikrát – nejdřív rozhodují o záměru, potom o zadání a nakonec o návrhu. Druhý a třetí dokument před schválením projednávají úřady s veřejností. Proti plánu už se ohradilo místní občanské sdružení Pro Kohoutovice.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.