Zpravodajství Brno

Kauza Haselmannova domu

Majitelka funkcionalistického skvostu přes zákaz dokončila nelegální rekonstrukci

Velikost textu:

Brno - Ani zákaz památkářů a hrozba až dvoumilionové pokuty nezastavila majitelku funkcionalistické památky v brněnské Barvičově ulici v nezákonné rekonstrukci. Zateplení domu i výměna oken, včetně vzácného rohového předsazeného okna, jsou hotové. Drzost Jany Černé zaskočila i památkáře, kteří se s takovým ignorováním svých zákazů ještě nesetkali. Smutným faktem zůstává, že znehodnocení domu nedokázali zabránit. Na případ před časem upozornila Česká televize.

Takzvaný Haselmannův dům od Jindřicha Kumpošta
Takzvaný Haselmannův dům od Jindřicha Kumpošta
Otevřít galerii
  • Takzvaný Haselmannův dům od Jindřicha Kumpošta zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Platová okna a zateplení na funkcionalistické památce zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Stavebník přikryl načerno opravovaný dům přikrýt plachtou zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Stavebník nechal Haselmannův dům (vpravo) přikrýt plachtou zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Stavbu neřídí přímo majitelka Jana Černá, ale její příbuzný. V polovině března se tvářil překvapeně, že takzvaný Haselmannův dům je památkou. Od 21. března ale vědomě porušoval zákon. Bez patřičných povolení a stanovisek památkářů se pustil do rekonstrukce vily. Pokračoval, i když v polovině března stavební úřad městské části Brno-střed práce nařídil zastavit.

Nepovolená rekonstrukce funkcionalistické vily

Vila vznikla v roce 1926 na návrh Jindřicha Kumpošta. Architektonická památka v Barvičově ulici přežila druhou světovou válku i rekonstrukci v 70. letech. Tehdy k ní majitelé přistavěli verandu se vstupem.

"Nepodařilo se to zastavit proto, že my nemůžeme na místo vtrhnout a vyhnat dělníky ze staveniště. Takhle bohužel zákony nefungují. Jako stavební úřad máme pouze administrativní možnosti a ty jsme všechny využili," bránil úředníky mluvčí radnice Brno-střed Roman Burián.

Podle něj úředníci zanesli požadavek na zastavení prací do stavebního deníku a vyzvali k tomu také stavebníka. "Posledním krokem je vedení přestupkového řízení, kde je možné udělit pokutu až dva miliony korun," vysvětlil Burián. 

Rychleji než stavební úřad by podle Buriána mohli jednat úředníci z památkové péče. "Ani my nemáme nástroje, jak fyzicky někomu zabránit v přestavbě památky. Naším jediným nástrojem je skutečně jen hrozba vyšší pokuty," hájil památkáře vedoucí magistrátního odboru památkové péče Martin Zedníček.

přehrát video
Hovoří vedoucí magistrátního odboru památkové péče Martin Zedníček

Před dvěma týdny památkáři naplánovali místní šetření. Na vilu se přijedou podívat ve středu 4. dubna. "Chtěli jsme se vyvarovat toho, aby nás nikdo nemohl vyhnat, jak se stalo v polovině března. Tehdy nám stavebník řekl, ať opustíme soukromý pozemek," popsal Zedníček. V tomto případě by nepomohla ani takzvaná stavební policie, která také nemá právo zabránit dělníkům v práci na budově.

Případem se už začala zabývat také státní policie. "Poslali jsme jim podnět k prošetření, zda se nejedná o trestný čin zneužití vlastnictví, které spočívá právě v poškozování památky," dodal Zedníček.

Sečteno, podtrženo - Haselmannův dům je nenávratně poškozený

Jenže pro Haselmannův dům už je pozdě. Stavitel už stihl zateplit fasádu a kompletně vyměnit všechna okna za plastová. Plastový je teď už i dříve velmi ceněný prvek - předsazené okno v přízemí. "Toto chování zohledníme v sankčním řízení. Pokuta, která bude udělena, bude reflektovat to, že vlastník úmyslně pokračoval v poškozování památky," řekl Zedníček.

"Nejhorší je, že ti lidé vůbec nekomunikují a ignorují zákony. A považují to za normální. S takovou arogancí už jsem se dlouho nesetkal," dodal před časem Karel Doležal z Národního památkového ústavu, který bude požadovat nápravu do původního stavu.

Architekt Ivan Wahla

"S každým zanikajícím domem, který ztratí svou autenticitu, nám mizí bílé funkcionalistické Brno, které kvůli tomu je ve světě známé."

přehrát video
Diskuze mezi památkářem a mužem před Haselmannovým domem

Projekt už opustila také stavební firma, která nelegální rekonstrukci zahájila. Pokud by v ní pokračovala, hrozila by jí od stavebního úřadu až dvoumilionová pokuta. "Byla naše chyba, že jsme si neověřili podmínky rekonstrukce domu," připustil místopředseda představenstva firmy Kalaha Petr Bajer. Jenže stavebník si obratem najal firmu jinou.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.