Zpravodajství Brno

Ve Zlíně zkontrolují sto tisíc stromů

Velikost textu:
aktualizováno 28. 3. 2012 14:18

Zlín – V celém Zlíně je kolem stovky tisíc stromů. Všechny teď mají být zkontrolovány a informace o nich budou veřejně přístupné na webu. Projekt Stromy pod kontrolou probíhá po celé republice, právě Zlínští ale mají s pády stromů neblahé zkušenosti. V roce 2009 padající strom ve Zlíně zabil dva školáky, kteří čekali na zastávce na trolejbus.

Kontrola čeká všech sto tisíc zlínských stromů
Kontrola čeká všech sto tisíc zlínských stromů
Otevřít galerii
  • Kontrola čeká všech sto tisíc zlínských stromů zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • V celém Zlíně je zatím zmapováno asi 8 tisíc stromů autor: www.stromypodkontrolou.cz, zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Přesné údaje z kontroly se objeví i na webu zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Právě v tomto místě pád stromu zabil dva školáky autor: www.stromypodkontrolou.cz, zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Jak starý je strom například u dětského hřiště? Kdy byl naposled kontrolován či ošetřen? I tyto informace nabídne veřejnosti portál Stromy pod kontrolou. Radnice po celé republice kontrolují stromy ve městech a informace o jejich stavu včetně fotografií umisťuji na web do interaktivní mapy. Z ní se lidé o každém konkrétním stromu dozvědí informace o jeho stavu i s fotkami z místa. Údaje o druhu, věku, výšce nebo vývojovém stádiu, ve kterém se dřevina nachází, doplňuje také perspektiva do budoucna, doporučená technologie ošetření a kácení nebo třeba datum poslední kontroly.

přehrát video
Hovoří arboristka Věra Jašková a zahradní architekt Václav Krátký

Projekt nazvaný Stromy pod kontrolou, jehož hlavním výstupem je internetová databáze, je celorepublikový. V současnosti nabízí detailní informace o více než 420 tisících stromech.

Jen ve Zlíně je asi 100 tisíc stromů, zmapováno je zatím 8 tisíc. Kontroly a umístění informací na web tak budou trvat ještě několik let. Odbor městské zeleně bude zmapované plochy průběžně  aktualizovat a doplňovat mapu například o novou výsadbu. 

Příklad: Sady Svobody ve Zlíně

Počet stromů: 298

Počet skupin stromů: 2

Poznámka: Parková plocha s výraznou frekvencí osob. Vyskytují se zde stromy staré i mladší, různého stavu – tedy s potřebou různorodého přístupu. Výraznými solitéry zde jsou staré javory, u nichž došlo často k odlamování suchých větví Informace doplňují fotografie z místaa v korunách se vyskytuje větší množství jmelí. Jsou to tedy stromy s již zkrácenou perspektivou a bude vhodné uvažovat o celkové rekonstrukci – včetně podsadeb v předstihu apod. Více starých jedinců vykazuje známky výrazných infekcí kmenů i kosterních větví – více jich tedy bude nutné odstranit, u něktrých postačí instalace bezpečnostních vazeb nebo obvodové redukce korun či místní odlehčení. Vzhledem k selhání stromu v nedávné minulosti je doporučeno několik tahových zkoušek pro ujasnění stavu kořenových systému okolních stromů. V případě prokázání možných dalších selhání bude nutné zvolit razantnější přístup. Vzhledem ke stavu a stáří stromové skladby doporučuji každoroční kontrolu – přitom střídat roční obdoby kontroly.

Aktualizace 2012: Nejvíce defektní jedinci byli odstraněni, u ostatních bude nejdůležitější odstranit suché větve, potřebné redukce, případně instalace bezpečnostních vazeb. Některé další stromy jsou navrženy k další fázi k pokácení.

Zdroj: Stromy pod kontrolou

Sady Svobody na interaktivní mapě
Sady Svobody na interaktivní mapě

Zlín už tragický pád stromu zažil 

Zlínští mají s pády narušených stromů své zkušenosti. V roce 2009 při tragický pád stromu na trolejbusovou zastávku v Soudní ulici zabil dva školáky, pět dalších lidí zranil. Odpovědní úředníci nakonec stanuli před soudem, byli obvinění, že zanedbali kontrolu a včasná opatření, která mohla tragickému pádu stromu předejít. Soud nakonec dospěl k názoru, že přírodní děje nelze předvídat ani je ovlivnit, a úředníky obvinění zprostil. 

Radnice teorii o souvislosti mezi tragickou nehodou a projektem kontroly dřeviny odmítá. Podle vedení města mají stromy ve Zlíně svůj věk a je proto potřeba zjistit, v jaké jsou kondici. Řadu stromů také radnice na základě posudku odborníků už pokácela. Lidé se ale často divili proč – podle nich ke kácení nebyl zřejmý důvod, protože stromy na první pohled vypadaly zdravě. V databázi si tak teď každý bude moci zkontrolovat, zda konkrétní dřevina půjde k zemi a proč.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.