Zpravodajství Brno

Silnice v Šardicích zůstane uzavřená

Velikost textu:

Šardice (Hodonínsko) - Jak dlouho zůstane v Šardicích uzavřená silnice? To si po dnešní schůzce odborníků na místní radnici nikdo netroufá odhadnout. Silnice se tam propadla v pondělí večer, od té doby je neprůjezdná. Na vozovce se objevila hluboká jáma o průměru přibližně půl metru. Podle starostky Blaženy Galiové (nez. za ČSSD) může za propad vozovky poddolované území.

Propadlou vozovku opraví Diamo
Propadlou vozovku opraví Diamo
Otevřít galerii
  • Propadlou vozovku opraví Diamo zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • V Šardicích se propadla silnice zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Odborníci zkoumají propadlou vozovku zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • V Šardicích se propadla část silnice zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Na místě pod propadlou silnicí byla v roce 1963 vyražena důlní šachta, která byla o třicet let později zasypána. V místě propadu je dvanáctimetrové nadloží a podobné případy nejsou v oblasti bývalé těžební činnosti ničím výjimečným.

O starou důlní šachtu, respektive o opravu silnice v místě propadu, by se měl postarat státní podnik Diamo, který má sanaci následků těžby a s tím souvisejících škod na starosti. Komplikací ale je, že souběžně se silnicí vede také vodovod a plynovod. Společnost Diamo musí vybagrovat zeminu až ke štole a podle jejího stavu pak určí, jak havárii odstraní a jak spraví silnici. Projekt na navrácení silnice do původního stavu by měl být hotov do 10 dnů, nejméně 3 měsíce by měly trvat práce na odstranění havárie.

Odborníci nedoporučují objíždět díru v zemi po polích a vinohradech, i tam může podle nich hrozit propadení země pod těžkými vozidly. Objížďka bude vést po místních pozemcích po panelech, které položí Správa a údržba silnic. Obci by tak neměla v souvislosti s havárií vzniknout žádná finanční škoda. Přesto se komplikacím nevyhne. "Je to jediná cesta na Mistřín, vede tudy vodovod, plyn optický kabel. Vzhledem k tomu, že vrcholí práce ve vinicích, lidé musí hledat jiné cesty, velmi nám to komplikuje život," popsala situaci starostka Galiová.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.