Zpravodajství Brno

V brněnské MHD dnes bylo rušno

Velikost textu:
aktualizováno 24. 2. 2012 18:33

Brno - Vestibulem královopolského nádraží v Brně se dnes odpoledne neslo hlasité odpočítání. "Tři, dva, jedna, start!" Na tento pokyn se zhruba pět desítek lidí s papíry v ruce rozebíhá k východu a následně se venku tlačí do trolejbusů a tramvají. Tak začal pátý ročník brněnského Šalinění, závodu, při kterém se bodují projeté zastávky a použité prostředky hromadné dopravy.

Start je tradičně na nádraží v Králově poli
Start je tradičně na nádraží v Králově poli
Otevřít galerii
  • Start je tradičně na nádraží v Králově poli zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Účastník závodu zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Účastníci závodu zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Brněnská MHD zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

S mapou linek MHD, bločkem simulujícím jízdenky a hodnoticím archem se snažili jednotlivci i skupiny vyzrát na své souputníky použitím co nejefektivnější trasy. Každý přestup je potřeba zaznamenat, žádná zastávka se neboduje dvakrát. Svou roli mohou hrát i bonusové body za použití náhradního spoje nebo za zastávku, kterou neprojel žádný další cestující.

Zkušení matadoři, kteří se Šalinění účastnili už po několikáté, se shodují na dvou možných variantách postupu: buď si závodníci trasu předem naplánují a svezou se co možná nejvíce prostředky hromadné dopravy, nebo začnou na místě improvizovat a navštíví bonusové zastávky. Kdo najde dobrý kompromis – zvítězí. Za použití automobilu či kola hrozí diskvalifikace, pozdní odevzdání plánu trasy je trestáno srážkou deseti bodů za každou započatou minutu.

přehrát video
Šalinění má za sebou pátý ročník

Každá zastávka je hodnocena třemi body. Těsně před startem organizátoři vyvěsí seznam speciálních zastávek, za jejichž návštěvu získá závodník dvacet bodů. Své skóre ale navyšuje i prostřednictvím různých vozů dopravního podniku. Tři body jsou za použití autobusu, trolejbus je za čtyři, jízda tramvají za pět. Nejlépe jsou hodnoceny spěšné vlaky a rychlíky, ty jsou za osm, respektive devět bodů. Bonusových deset bodů je za využití lodě na Brněnské přehradě.

Start závodu na královopolském nádraží (2010)
Start závodu na královopolském nádraží (2010)

Akci pořádá Sdružení přátel Jaroslava Foglara a každý rok se těší ze stále rostoucího počtu soutěžících. Letos jich bylo zhruba dvakrát tolik, co v roce minulém. Kromě brněnského Šalinění se dnes pod názvem Lítačka konala podobná akce v Praze, v Ostravě pak cestující změřili své síly v závodě s názvem Lokalki.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.