Zpravodajství Brno

Veselí nad Moravou prohrává boj s holuby

Velikost textu:
aktualizováno 10. 2. 2012 16:18

Veselí nad Moravou - Jen pár desítek holubů z tisícového hejna se v uplynulých týdnech podařilo odchytit ve Veselí nad Moravou. Přestože radnice vyhlásila ptákům, kteří znečišťují fasády a chodníky, boj, zatím je neúspěšná. Opeřenci totiž do nastražené klece s obilím nelétají. Důvod? Dostatečně se nažerou toho, co jim lidé dávají.

Odchyt holubů ve Veselí nad Moravou
Odchyt holubů ve Veselí nad Moravou
Otevřít galerii
  • Odchyt holubů ve Veselí nad Moravou zdroj: Veselí nad Moravou https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Odchyt holubů zdroj: Veselí nad Moravou https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Odchyt holubů ve Veselí nad Moravou zdroj: Veselí nad Moravou https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Odchyt holubů ve Veselí nad Moravou zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

V připravené kleci s kukuřicí uvízly za tři týdny jen čtyři desítky holubů. Přitom právě v zimě má být podle veterinářů odchyt nejefektivnější – ptáci totiž nemají dostatek volně dostupné potravy.

Ve městech to ale často neplatí. Lidé ptákům sypou zrní nejen do krmítek, ale potravu pro ně nechávají ležet v parcích nebo na náměstích. Holubi proto nemají důvod letět do klecí, když mají v dosahu dostatek žrádla.

Obyvatelé měst a obcí holuby vidí na svých domech jen velmi neradi. Zvířata svým trusem znečišťují střechy a omítky, chodníky, ale také oblečení. Navíc jsou častými přenašeči významných alergenů, chorob a parazitů.

V boji proti holubům se radnice spojila se záchrannou stanicí dravců v Buchlovicích. Městská policie vytipovala nocoviště holubů, kam poté zaměstnanci stanice umístili klec s kukuřicí. Když holub do takzvané vlčky vleze, už se nedostane ven.

Odchycené opeřence poté čeká převoz na záchrannou stanici, kde poslouží jako potrava zraněným dravcům. Spolupráce je oboustranně výhodná – město nemusí platit desítky tisíc korun odchytové firmě, stanice zase ušetří za nákup krmiva pro zraněné dravce.

přehrát video
Odchyt holubů ve Veselí nad Moravou

Jenomže holubi ukazují, že nejsou žádní hlupáci. "Po čase zjistí, že je to klec, která působí v jejich řadách určité úbytky a přestanou nám do těch klecí chodit. Potom musíme reagovat tím, že změníme taktiku boje s těmito zákeřnými ptáky," uvedl ředitel městské policie ve Veselí nad Moravou Rostislav Prax.

Početná hejna holubů tak dál krouží nad veselskými ulicemi. A svými výkaly ohrožují vše, co je pod nimi. "Zkoušeli jsme varianty hlukového plašení, máme na střechách osazené makety dravců, ale ani to jim nevadí," krčí rameny starosta Veselí nad Moravou Miloš Kozumplík (ODS).

Odchyt holubů ve Veselí nad Moravou
Odchyt holubů ve Veselí nad Moravou

Odchyt a usmrcení holuba musí být humánní

Pro odchyt a likvidaci holubů podle veterinářů platí jasně stanovené postupy. Zakázky na jejich hromadný odchyt proto mohou dostat jen certifikovaní odborníci. Po odchytu do takzvané vlčky bývají holubi nejčastěji usmrceni oxidem uhličitým. Veterinární správa má pravomoc kontrolovat, zda bylo usmrcení zvířete humánní.

K odchytu holubů se používají také draví ptáci. Tato metoda se ale ve Veselí nad Moravou neosvědčila. Jednak proto, že sokolovi k nasycení stačí jen jeden nebo dva holubové. Dalším významným argumentem proti je znečištění města. Zbytky rozsápaného tvora totiž mnohdy zůstanou na ulici. Přesto tento postup před více než deseti lety s úspěchem použili například v Liberci. Dva páry dravců tam výrazně snížily holubí populaci.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.