Zpravodajství Brno

Ve Velké nad Veličkou ožije loutkové divadlo

Velikost textu:

Velká nad Veličkou - Obnovit tradici loutkového divadla na Horňácku se snaží občanské sdružení Futra z Velké nad Veličkou. V loňském roce se jeho členům podařilo objevit původní marionety, které pravděpodobně bavily tamní děti v 60. a 70. letech. Sdružení se teď pustilo do restaurování loutek – místním je znovu představí v létě na Horňáckých slavnostech.

Jedna ze zapomenutých loutek z Velké nad Veličkou
Jedna ze zapomenutých loutek z Velké nad Veličkou
Otevřít galerii
  • Jedna ze zapomenutých loutek z Velké nad Veličkou zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Zapomenuté loutky z Velké nad Veličkou zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Zapomenuté loutky z Velké nad Veličkou zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Zapomenuté loutky z Velké nad Veličkou zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Sedmadvacet loutek se skrývalo ve sklepení mateřské školy ve Velké nad Veličkou. Dávno zapomenuté loutky tam objevili až členové místního družení Futra.

"Že tady chceme založit loutkové divadlo, k tomu jsme se rozhodli bez toho, že bychom věděli, že tady loutky vůbec někdy byly," tvrdí Martina Šalamounová ze sdružení Futra. Jaké pak bylo překvapení všech, když se v místní mateřské školce objevily krabice plné starých loutek - takzvaných marionet.

Tradice loutkového divadla sahá ve Velké nad Veličkou až do třicátých let minulého století, kdy jej provozovali členové místního Sokola.

"Postavením kulturního domu v roce 1964 se počítalo taky se sálkem pro loutkové divadlo, a to divadlo tam bylo provozováno aspoň dvě desítky let," řekl starosta Velké nad Veličkou Jiří Pšurný.

Futra loutkám vrátí původní krásu

Z kulturního domu loutky putovaly do mateřské školy. Poničené pak skončily ve sklepě, kde ležely více než třicet let a postupně se rozpadaly. Některým chybí oblečení, jiné jsou polámané a odřené. Šikovné ruce jim teď ale znovu vracejí život.

"Chceme jim udělat kompletně novou scénu, nové oblečení, nové systémy, nový příběh, chceme jim dát nový život," přiblížila plány loutkových nadšenců Šalamounová.

U všech 27 marionet bude potřeba především zrestaurovat vodicí systém. Ten se dochoval jen u jediné loutky. Sdružení Futra na obnovu loutek získalo také prostory – v místním památkově chráněném domě teď vytvářejí loutkovou dílnu, která se otevře i zájemcům z řad veřejnosti.

Oprava starých loutek
Oprava starých loutek

"Chystáme menší projekt - lidé budou tvořit sochy, malovat, budou se dělat různé výtvarné techniky. Součástí této dílny bude i výroba loutek," uvedla další členka sdružení Martina Venclová. "Chtěli bychom do toho zapojit především děti, se kterými bychom nazkoušeli nějaké menší divadlo," prozradila.

Příležitost dostanou i maňásci

Do budoucna k zachráněným marionetám přibudou další typy loutek – Futra chtějí hrát také maňáskové nebo stínové divadlo. Ztvárnit by tak chtěli i některou z horňáckých pohádek. "Momentálně po nich pátráme v různých historických pramenech. Určitě bychom chtěli mít nějakou původní horňáckou pohádku v repertoáru," uzavřela Martina Šalamounová.

přehrát video
Martina Šalomounová ze sdružení Futra o nálezu loutek

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.