Zpravodajství Brno

Týden v regionech

Někdejší pohraniční objekty žijí novým životem

Velikost textu:

Jižní Morava - Téměř čtyři roky uplynuly od chvíle, kdy ztratily svůj původní účel. V noci z 20. na 21. prosince 2007 vstoupila Česká republika do schengenského prostoru a budovy celnic náhle osiřely. Pro většinu opuštených pohraničních objektů se ale přece jen nějaké využití našlo.

Bývalá celnice ve Starém Hrozenkově
Bývalá celnice ve Starém Hrozenkově
Otevřít galerii
  • Bývalá celnice ve Starém Hrozenkově zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Bývalý celnice ve Strání zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Bývalý celnice ve Strání zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Například ve Starém Hrozenkově využívá budovy několik firem – jedna jako velkosklad čaje, druhá jako autoservis. Podle starosty Milana Vaculíka by měl postupně najít využití celý čtrnáct let starý komplex. "Od nového roku by obec Starý Hrozenkov měla všechny budovy, které patří kraji, přebrat na 7,5 roku do nájmu," potvrdil starosta.

Nedaleké Strání má pohraniční objekt v majetku obce, získalo jej zdarma. Je ale o poznání menší než ten ve Starém Hrozenkově, zato zbrusu nový. Postavili jej totiž těsně před vstupem do Schengenu. Teď tu sídlí několik firem. "Byli jsme velmi opatrní, protože bychom tu neradi měli nějakou hernu nebo podnik pochybného charakteru, a proto jsme si trochu vybírali a čekali jsme na vhodnější zájemce," popsal starosta Ondřej Benešík. Nejvíc jej mrzí, že žádné využití nemá přístřešek, původně určený pro kontroly vozidel, který by mohl najít uplatnění třeba na fotbalovém hřišti. "Velmi rádi bychom ho přemístili někam, kde bude mít využití, protože tady ho nemá. Nicméně je to technicky i finančně velmi náročné," dodal.

Stará celnice u bývalé osady U Sabotů na česko-slovenském pomezí
Stará celnice u bývalé osady U Sabotů na česko-slovenském pomezí

Některé pohraniční objekty skončily v soukromých rukou, většinou velmi levně. Ani ne deset let starou celnici u bývalé osady U Sabotů, která se stala symbolem sporů během dělení federace, získal František Ševečka za desetinu původní čtyřiatřicetimilionové ceny. Teď na česko-slovenském pomezí provozuje firmu na obalové materiály. "My jsme tady byli do roku 2007 v podnájmu, takže jsme sem pak jen navíc odstěhovali sklady, takovou menší výrobu a kanceláře," vysvětlil Ševečka.

Jinak jsou osudy bývalých celnic různé. V Mikulově v jejích útrobách sídlí dům s pečovatelskou službou, v Hodoníně od léta společná česko-slovenská policejní služebna. Ve Valticích už na jaře otevřeli Muzeum železné opony, symbolicky právě v místech, kde za totality přišla o život řada Čechů, toužících po svobodě. Zato v Hatích plánované muzeum celnictví stále čeká na peníze.

Reportáž o pátrání štábu České televize po osudech pohraničních objektů na jižní Moravě nabídne pořad Týden v regionech, vysílaný v sobotu 26. 11. ve 12.00 na ČT1.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.