Zpravodajství Brno

Tajemství lednického schodiště: Architekt se zřejmě inspiroval v Dánsku

Velikost textu:

Lednice - Přes tři tisíce fotografií italské architektury i umění skrýval depozitář lednického zámku. Před sto padesáti lety je sbírali Lichtenštejnové. Obrázky jim měly být inspirací pro stavbu vlastních sídel. Památkáři díky jejich nálezu například zjistili, že známé vřetenovité schodiště v zámecké knihovně zřejmě kopíruje o několik let starší schodiště dánského muzea.

Dánské schodiště na historické fotografii
Dánské schodiště na historické fotografii
Otevřít galerii
  • Dánské schodiště na historické fotografii zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Knihovna zámku v Lednici s točitým schodištěm zdroj: Archiv NPÚ https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Lednický zámek autor: ČT24, zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Lednický zámecký park zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Lichtenštejnové, proslulí sběratelskou vášní, na obrázcích pravděpodobně stejně jako my dnes v časopisech a na internetu hledali inspiraci, jaký pro své stavby zvolí krb, okna nebo třeba druh fasády. Třeba točité dřevěné schodiště na jedné ze starých fotografií nápadně připomíná slavné, z kmene jediného stromu ručně vyřezávané schodiště v knihovně lednického zámku.

"Člověku, který někdy byl na lednickém zámku, tato fotografie okamžitě padne do oka," tvrdí památkář Petr Czajkowski. "Fotka pochází z dánského muzea, které bylo založeno už v roce 1819. Nádherné točité schodiště na ní velice připomíná schodiště na zámku v Lednici z roku 1851," popsal.

Vzhledem ke stejnému způsobu zatočení schodiště je tedy možné, že se zámecká architekt Georg Wingelmüller schodištěm z fotografie nechal inspirovat. "Tradičně se inspirace neogotické přestavby zámku udává směrem k Anglii. Možná ale nebyla tak jednotně orientovaná na tuto zemi," myslí si Czajkovski.

0Vřetenovité schodiště z dubového dřeva, nacházející se v rohu zámecké knihovny, je bezpochyby jednou z největších kuriozit lednického zámku. Bylo vyrobeno z jediného stromu a zdobí ho jemné řezby s rostlinnými a zvířecími motivy, jež odkazují na burgundskou a anglickou pozdní gotiku. Vzniklo v roce 1851 během neogotické přestavby zámku za vlády knížete Aloise II. z Liechtensteinu (1796-1858). Vyrobila ho vídeňská stolařská firma Karla Leistera zřejmě podle návrhu knížecího stavebního ředitele a autora neogotického projektu zámku Georga Wingelmüllera.

O dánském schodišti ale čeští památkáři zatím nic dalšího neví a pouze z fotografie shodné detaily nerozpoznají. Chtějí se proto spojit s dánským Národním muzeem v Kodani, kde by se schodiště mělo nacházet, a požádat ho o dokumenty, na základě kterých by mohli obě schodiště porovnat.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.