Zpravodajství Brno

"My jsme specialisti přes bubliny," rozveselovali klauni nemocné děti

Velikost textu:

Brno - Netradiční vizita čekala dnes dopoledne malé pacienty Dětské nemocnice v Brně. Dvacet zdravotních klaunů vyzbrojených kytarami, triangly či bublifuky dorazilo z Prahy v pomalovaných autech. Šířit radost a svěží vzduch "zvenčí" přišli například na oddělení jednotky intenzivní péče nebo dětské onkologie. Speciální turné ke Dni dětí připravilo občanské sdružení Zdravotní klaun.

Zdravotní klauni v Brně
Zdravotní klauni v Brně
Otevřít galerii
  • Zdravotní klauni v Brně autor: ČT24, zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Zdravotní klauni při práci autor: ČT24, zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Malý Vojta tráví se svojí maminkou na onkologickém oddělení brněnské Dětské nemocnice už šestý týden. Na hlavě nemá jediný vlásek a jeho boj s těžkou nemocí připomíná dlouhá jizva na týlu. Přesto z něj čiší neskutečná radost ze života a společně s klauny se pokaždé pořádně zasměje.

Dvojice zdravotních klaunů navštěvují děti pravidelně čtyřikrát týdně. "Na dětská oddělení přinášejí odreagování a radost. Za dětmi chodí vždy klaun a klaunka v bílých pláštích a s červenými nosy a vždy si připraví nějakou zábavnou scénku podle věku a zdravotního stavu dítěte," popsala Daniela Melíšková z občanského sdružení Zdravotní klaun.

přehrát video
Klauniáda ke Dni dětí v Brně

Radost jako nejkrásnější dárek ke Dni dětí

Speciálně ke Dni dětí připravilo občanské sdružení turné po šesti největších nemocnicích v Česku. S jednodenním zpožděním dorazilo dvacet veselých klaunů také do Brna. Z pokojů snad všech oddělení Dětské nemocnice zněla melodie "Malé kotě, spalo v botě" i dalších oblíbených dětských písniček.

"Já jsem specialistka na bubliny," foukala jako o život jedna z klaunek. Její kolega, který si říká docent RNDr. Eduard Kokotík, Csc., o sobě zase tvrdí, že je odborník "na hlavu". "Muzikó mé terapie je tento triangl, tím léčím. A taky se specializuji na ornitologii," mumlal přes červený nos.

"Zvláštností tohoto turné je, že dětská oddělení navštíví dvacet zdravotních klaunů pohromadě. Kromě klauniád pořádáme také Cirkus Pacineto, což je týdenní program pro onkologicky nemocné děti," řekla Melíšková. V "cirkuse" se děti učí například žonglovat nebo kouzlit. Ten nejbližší do Brna přijede letos v září.

Malí pacienti měli z návštěvy radost
Malí pacienti měli z návštěvy radost
Více fotek
  • Malí pacienti měli z návštěvy radost autor: ČT24, zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/27/2603/260262.jpg
  • Klauni navštívili onkologické oddělení autor: ČT24, zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/27/2603/260263.jpg
Kontakt na autora reportáže: eliska.rakova@ceskatelevize.cz

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.