Zpravodajství Brno

V Brumově a Horních Kounicích si lidé volili zastupitele opožděně

Velikost textu:
aktualizováno 6. 2. 2011 10:45

Jižní Morava - Konec bezvládí? V šestnácti obcích si obyvatelé vybírali nové zastupitele až včera. Náhradní termín komunálních voleb se v sobotu 5. února uskutečnil tam, kde se v říjnu nehlasovalo. Důvod? Nikdo tam nekandidoval. Například v Brumově na Tišnovsku a Horních Kounicích na Znojemsku na podání kandidátek zkrátka zapomněli. Výsledky obce spočítaly v noci na dnešek. Volební účast byla podle informací Českého statistického úřadu vysoká.

Hlasovací lístek v Brumově
Hlasovací lístek v Brumově
Otevřít galerii
  • Hlasovací lístek v Brumově autor: ČT24, zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Horní Kounice autor: ČT24, zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Zatímco v říjnu nedali v Brumově na Tišnovsku a Horních Kounicích na Znojemsku dohromady ani kandidátku, teď měli v první jmenované dvě a v druhé tři. "Lidé jsou rádi, protože mít obec bez zastupitelstva je mimořádný stav, a to není k ničemu dobré," uvedl předseda volební komise v Horních Kounicích Roman Trtek. Svůj hlas tam do urny vhodilo 85 procent obyvatel z celkového počtu 221 právoplatných voličů, zvítězilo Sdružení nezávislých kandidátů.

Také v Brumově se radají z vysoké volební účasti 87 procent. Ze 196 možných voličů přišlo 171. Čtyři místa v sedmičlenném zastupitelstvu náleží Druhé šanci, tři místa Sdružení pro Brumov.

přehrát video
Reportáž Ivy Zigmundové

Více než tři měsíce se o Brumov a Horní Kounice bez starostů a zastupitelů starali státem jmenovaní správcové. Ne že by svoji práci nedělali dobře, měli ovšem velmi omezené pravomoce a bez pořádného úřadu přišly obce hlavně o možnost zažádat si o potřebné dotace například na opravu silnic. "Všechny plánované projekty na rok 2011 tím padly," krčil rameny bývalý starosta Horních Kounic Petr Karbaš. Počkat tak musí i nutná rekonstrukce tamní hasičské zbrojnice.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.