Zpravodajství Brno

Zahrádkáři v Brně kritizují chystaný územní plán

Velikost textu:

Brno - Brněnským zahrádkářům se ani trochu nelíbí chystaný územní plán. Architekti v něm navrhují, aby plocha zahrádek klesla z dnešních bezmála 1 400 hektarů na zhruba polovinu, záleží na variantě. Zhruba pětinu zrušených zahrádek chtějí architekti využít k bydlení, další plochy jako parky, plochy k rekreaci či sport.

Brněnská zahrádkářská kolonie
Brněnská zahrádkářská kolonie
Otevřít galerii
  • Brněnská zahrádkářská kolonie autor: ČT24, zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Zahrádky autor: ČT24, zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Předseda brněnských zahrádkářů Petr Pěta uvedl, že za posledních 20 let ubyla v Brně víc než třetina zahrádek. Řekl, že seniorům nabízejí zahrádky prostor pro trávení volného času a seberealizaci. Místopředseda Martin Říha argumentoval tím, že tam mohou trávit rodiče či prarodiče čas s dětmi a mít je pod kontrolou. Podle ekoložky a bioložky Olgy Skácelové fungují zahrádky jako plíce města a ochlazují ho v horkých dnech. Dávají také městské krajině bohatší faunu i flóru, než by to dokázaly jen parky. "Jsou v tomto mnohem ekologičtější pro zdraví města," řekla o zahrádkách.

Zahrádkář Petr Pěta:

"Je to rána všem brněnským zahrádkářům… zejména v lokalitě Brno-střed a Brno-jih, kde se zahrádky likvidují úplně."

přehrát video
Reportáž Barbory Žítkové

Magistrát ale vlnu nevole nechápe. Sám toto téma rozvířil dřív, než podle zákona musel. Prý se chtěl se zahrádkáři rozumně dohodnout, teď se mu to vrací jako bumerang. "Lokality v centrální oblasti města je škoda nadále využívat k zahrádkaření. Pro městu bude daleko vhodnější využít je k bydlení a pro městskou zeleň," říká vedoucí Odboru územního plánovaní a rozvoje Kateřina Leopoldová. Konkrétní změny jsou během na dlouhou trať. Kdy k nim dojde a zda vůbec, by mohlo být jasnější v únoru. V tu dobu má dojít k oficiálnímu veřejnému projednávání, než se tak stane, chtějí zahrádkáři vznést vůči koncepci společně námitky.


Koncept nového územního plánu má tři varianty. Radnice je aktuálně projednává s veřejností. Poté zastupitelé z variant vyberou, odborníci tu vítěznou rozpracují a zastupitelstvo územní plán schválí. Úředníci při debatě zahrádkáře povzbuzovali, aby zaslali do přípravy nového územního plánu své podněty.

Zdroj: ČT24, ČTK

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.