Zpravodajství Brno

Vláda schválila nové národní kulturní památky

Velikost textu:
aktualizováno 8. 2. 2010 16:55

Praha/Brno - Vláda dnes schválila 38 národních kulturních památek. Je mezi nimi 5 památek z Jihomoravského a 2 ze Zlínského kraje. Prohlášení kulturních památek za národní kulturní památku (NKP) znamená jejich přeřazení do vyšší hodnotové kategorie, deklaruje se jejich mimořádný kulturní význam.

Hotel Avion v Brně
Hotel Avion v Brně
Otevřít galerii
  • Hotel Avion v Brně zdroj: www.avion-hotel.cz https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Větrný mlýn - Kuželov autor: Antonín Vrba, zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Ilustrační foto zdroj: Wikipedia.org https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Porta coeli autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Statut NKP, tedy nejvyšší památkové ochrany, znamená například to, že v případě rekonstrukce stavby je třeba daleko více dbát na zachování její autenticity. To se bude aktuálně týkat třeba dlouho připravované restaurace brněnské vily Tugendhat a funkcionalistického hotelu Avion, který je mezi novými NKP. Za špatnou péči mohou vlastníci kulturních památek dostat pokutu až dva miliony korun, vlastníci NKP až čtyři miliony.

Klášter Porta coeli v Předklášteří

Porta coeli (Brána nebes)je ženskýcisterciáckýklášter ze 13. století, ve kterém i v dnešní době žije komunita sester cisterciaček. Proslavenými dominantami tohoto kláštera jsou bohatě zdobený gotický portál v západním průčelí románsko-gotické baziliky Nanebevzetí Panny Marie, kapitulní síň a křížová chodba. Tyto unikátní umělecké skvosty jsou přístupné celoročně.

Hotel Avion v Brně

Hotel byl postaven v roce 1928 známým architektem Bohuslavem Fuchsem. Svou funkcionalistickou architekturou patří mezi významné památky Brna. Patří mezi nejužší hotely v Evropě.

Větrný mlýn v Kuželově

Větrný mlýn se nachází na nezalesněném hřbetu Bílých Karpat jihovýchodně nad obcí Kuželov a jihozápadně od Velké nad Veličkou. Je jedním z mála dodnes zachovalých větrných mlýnů tzv. holandského typu. Byl pravděpodobně postaven v roce 1842 a více než sto let sloužil zemědělcům z Kuželova, Hrubé Vrbky a dalších vesnic.

Naleziště v Dolních Věstonicích a v Pavlově

Archeologická expozice podává přehled poznatků o archeologických lokalitách ze starší doby kamenné, které byly zkoumány v katastrech Dolních Věstonic a sousedního Pavlova. Světovou proslulost věstonickému nalezišti přinesly systematické výzkumy, které v letech 1924 - 1938 prováděl Karel Absolon. K jeho nálezům patří také jedinečná Věstonická venuše, soška ženy z pálené hlíny.

Světelský oltář v Adamově

Světelský oltářje částí bývalého hlavního oltáře zasvěceného NanebevzetíPanny Marie, který byl vytvořen pro cisterciáckýklášterveZwettlu(Světlá) vDolním Rakousku. Nyní je součásti výzdobyadamovskéhokostela Svaté Barbory. Jedná se o významnou památku pozdněgotickéhořezbářství.

Barokní hřbitov ve Střílkách

Střílecký hřbitov byl zbudován bývalým majitelem stříleckého, buchlovského a tovačovského panství, Antonínem Amandem Petřvaldským z Petřvaldu, v letech 1730 -1743. Autor sochařské výzdoby byl nadaný moravský sochař Bohumír (podle matriky Gottfried) Frič, žák a spolupracovník slavného sochaře Jiřího Rafaela Donnera, u něhož pracoval ve Vídni a v Bratislavě po svých studiích v Itálii.

Fojtství ve Velkých Karlovicích 

Karlovské fojtství je dřevěný dvorec s patrovou obytnou budovou stojící na začátku údolí Bzové. Postavil ho roku 1793 vyhlášený tesařský mistr Jan Žák (stavěl také např. fojtství na Solanci). Fojtství je spolu s kostelem nejhonosnější stavbou v Karlovicích.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.