Zpravodajství Brno

Hudba středověku zazní v Brně na šesti koncertech

Velikost textu:

Brno – Letošní cyklus koncertů staré hudby v Brně otevřela cembalistka Barbara Maria Willi. Už pojedenácté publiku představuje hudební klenoty z první poloviny minulého tisíciletí. Úvodní koncert věnovala gregoriánskému chorálu.

Cyklus zahájila Schola Gregoriana Pragensis
Cyklus zahájila Schola Gregoriana Pragensis
Otevřít galerii
  • Cyklus zahájila Schola Gregoriana Pragensis zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Na cembalo zahrála Barbara Maria Willi zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • První koncert se věnoval gregoriánskému chorálu zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Cyklus staré hudby nabídne šest koncertů zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Cembalistka Barbara Maria Willi a Schola Gregoriana Pragensis před lety společně získali prestižní francouzské ocenění Choc du monde de musique, tedy Šok pro hudební svět. Teď se sešli znovu, aby posluchačům nabídli podobně překvapivý koncert. "Jejich středověká hudba je neuvěřitelně napínavá. Je úplně jiná, než jak si představujeme starou hudbu, a lze v ní hodně objevit. Ze středověkých obrazů víme, že se hrálo a zpívalo společně, ale nejsou dochované noty. Takže je na nás interpretech, tvořit něco nového," popsala cembalistka a organizátorka cyklu Barbara Maria Willi.

"V dnešním prostředí, které je přesycené hutným zvukem, který se na nás valí ze všech rohů, přináší jednohlasý průsvitný chorál určitou specifickou kvalitu. Není vázaný ani harmonií, ani rytmem, ale svobodně se vznáší v prostoru. Tím může oslovit dnešního diváka," řekl umělecký vedoucí souboru Schola Gregoriana Pragensis David Eben.

přehrát video
NO COMMENT: Koncert staré hudby

Diváci hudebníky vítali bouřlivým potleskem, při poslechu víc než tisíc let starých gregoriánských chorálů se ale každý zahloubal sám do sebe – potlesk není u duchovní hudby nutný. "Fascinuje mě, že otevírám text ze 17. století a čtu tam věty, které jsou tak čerstvé a napínavé, že by mohly být psány dnes. To je důkaz, že my lidé se moc neměníme a problémy, strasti a radosti bývají stejné," myslí si Willi.

Čtvrtečním koncertem organizátoři otevřeli už jedenáctý ročník přehlídky staré hudby. "Druhý koncert bude zcela kontrastní, bude na počest zobcové flétny, což je často podceňovaný nástroj. Když ale přijede taková hvězda jako Anna Fusek, myslím si, že se bude vařit sál. Navíc jsme si objednali vlastní skladbu, kterou nám píše na míru Peter Graham," dodala Willi.

XI. ročník cyklu koncertů staré hudby

13. března "Moderní baroko, barokní moderna"

  • Anna Fusek – flétny, Barbara Maria Willi - cembalo
  • G. Ph. Telemann, D. Bigaglia, L. Andriessen, P. Graham, I. Hurník

První společné vystoupení špičkových hudebnic, které dokážou zapříst napínavý hudební dialog v historických i moderních skladbách, a ve svém projevu propojují neobyčejnou tvořivost s vysokou instrumentální zdatností. Od renesančních pokladů nás společně dovedou k aktuální tvorbě, která nezapře inspiraci barokem.

24. dubna "Varhany na cestách aneb dobrodružství staré Evropy"

  • Peter Frisée – varhanní pozitiv
  • D. Zipoli, P. Martini, A. Poglietti

Přední rakouský specialista na barokní varhany vykouzlí z nástroje nečekaně živé hudební příběhy.

8. října "Lesk a stín slavných barokních děl"

  • Brno Baroque / Zdeněk Svozil - umělecký vedoucí
  • G. Paisiello, J. S. Bach, F. X. Richter, A. Corelli, G. Ph. Händel

Zdeněk Svozil je novým houslovým talentem s citem pro nuance barokního nástroje a se schopností integrovat do svého projevu přednosti moravské lidové hudby, která je barokní hudbě blízká. Jeho mladistvý soubor je důkazem, že české země neztratily renomé "konzervatoře Evropy".

17. listopadu "Fagotissimo"

  • Mor Biron – fagot, Barbara Maria Willi – cembalo, varhanní pozitiv
  • G. Ph. Telemann, G. Tartini, A. Vivaldi, P. Martini

Fenomenální izraelský člen Berlínské filharmonie prezentuje nové barvy barokního fagotu ve spojení s virtuózním cembalovým doprovodem.

8. prosince "Nádech světla"

  • Musica Florea / Marek Štryncl - umělecký vedoucí, Irena Troupová - soprán

Anonym z Moravského zemského muzea, J. J. Ryba, T. Albinoni, Ph. Montéclair

Proslulý pražský barokní soubor se spojí s andělským hlasem na společné průzkumné cestě po skladbách, ve kterých se zračí naděje na světlo na konci tunelu.

Místo konání: Konvent Milosrdných bratří, Vídeňská 7, Brno

Začátky koncertů vždy v 19:30 hodin.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.