Buranteatr si adaptoval Létající dítě

Brno - Pouhé dva roky po světové premiéře uvede brněnské divadlo Buranteatr hru Létající dítě. V inscenaci současného německého dramatika Rolanda Schimmelpfenniga vystupuje šestice herců, která předvádí, vypráví a komentuje příběh jednoho večera ve velkoměstě.

Buranteatr uvede v premiéře Létající dítě (zdroj: ČT24)

Na jevišti se proplétá několik příběhů - dětí, které se chystají na lampionový průvod, dělníků, kteří v podzemí razí tunel, anebo zvoníka, který na všechno shlíží z věže. „Divák bude mít nejspíše první půlku pocit, že si velmi rychle prohlíží soubor fotografií a že si je neprohlíží za sebou, ale skáče tam a zpátky,“ domnívá se jeden z šestice herců Igor Dostálek.

Dramaturg Jan Šotkovský přirovnává Schimmelpfennigovu hru k Erbenově Kytici. Několikrát - jako refrén - se totiž příběhem proplete projíždějící černé auto, které si každý měsíc odváží jedno dítě. „Možná bych to přirovnal k naší Polednici, kde se z nevinné matčiny věty stane tragédie. O co jde, vysvětlí až poslední věta hry,“ prozradil.

Po dvou měsících zkoušení předstoupí herci s na text náročnou hrou před diváky poprvé 19. dubna. První reprízu má Látející dítě v režii uměleckého šéfa Buranteatru Mikoláše Tyce už na Velikonoční pondělí.