Pražské Jezulátko obklopí liturgická moderna od Otmara Olivy

Praha, Velehrad – Chrám Panny Marie Vítězné, kde je uloženo slavné Pražské Jezulátko, čeká radikální proměna. Barokní kostel získá moderní liturgické předměty z dílny akademického sochaře Otmara Olivy. Ten mimo jiné vyzdobil i soukromou papežskou kapli ve Vatikánu. Jím vyrobené liturgické potřeby teď obklopí slavnou sošku Jezulátka, na kterou se každoročně přijde podívat 400 tisíc turistů.

Tři sta kilometrů od Prahy vzniká pod rukama výtvarníka Otmara Olivy křtitelnice. Bude jedním z nových liturgických předmětů, které umělec tvoří pro pražský Chrám Panny Marie Vítězné. „Původně to byla křtitelnice, pak kropenka a teď to bude sloužit jako obojí,“ popsal jedno z děl Oliva. Vše, co bude v chrámu nové, už je v Olivově velehradském ateliéru vymodelováno z vosku.

Desítky nových liturgických předmětů mají v chrámu vyrovnat nepoměr mezi září sošky Pražského Jezulátka a provizoriem, ve kterém se odehrává každá mše. „Tento stůl je maketa. Podobně jako ceres, tato židle, která je hodně improvizovaná,“ ukazoval nevalný stav inventáře jinak hojně navštěvovaného kostela duchovní správce chrámu Václav Glogar.

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)

S tím, že raně barokní kostel doplní moderní sakrální umění, souhlasili i památkáři. Olivovou referencí byly podobná kombinace starého a nového nejen v papežské kapli, ale i v chrámech v Olomouci nebo slovinském Mariboru. „Podpoří to tohle místo. Liturgie bude zase tím, co místní komunita potřebuje,“ těší se Glogar.

Liturgické pomůcky jsou zatím jen voskové, za rok už ale budou odlité z bronzu, vycizelované a pozlacené. První mše svatá v novém kabátě je naplánovaná na 15. října 2015 - v den 500. výročí Terezie z Avily, která je patronkou karmelitánů, správců kostela s Pražským Jezulátkem.

Pražské Jezulátko

Nejslavnější pražská a zřejmě i tuzemská soška se do Prahy dostala v 16. století. Když se Vratislav II. z Pernštejna roku 1556 ženil se španělskou vévodkyní Marií Manrique de Lara, dostala jeho nová žena sošku Jezulátka od své matky jako svatební dar. Jejich dcera Polyxena z Lobkovic pak vzácnou sošku darovala roku 1628 klášteru bosých karmelitánů u kostela Panny Marie Vítězné. Za 47 centimetrů vysokou postavičku Jezulátka se do Prahy sjíždějí tisíce turistů a věřících z celého světa. Sestry karmelitky Jezulátko oblékají do královských šatů, jejichž barva se střídá podle období církevního roku a podle slavností a svátků.

Zdroj: Stránky Pražského Jezulátka

Vydáno pod