Zpravodajství Brno

Mějte odvahu plnit si sny, vyzývá festival Neznámá země

Velikost textu:

Zlín – Už poosmnácté hostí Zlín cestovatelský festival Neznámá země. Přehlídka plná cestovatelský filmů a debat láká návštěvníky mottem: "Mít odvahu splnit si své sny!". Jedním z lakádel je i výstava fotek, která zachycuje natáčení filmu Století Miroslava Zikmunda. Návštěvníci festivalu budou mít příležitost osobně potkat slavného spisovatele.

Miroslav Zikmund (vlevo) a Jiří Hanzelka
Miroslav Zikmund (vlevo) a Jiří Hanzelka
Otevřít galerii
  • Miroslav Zikmund (vlevo) a Jiří Hanzelka zdroj: ČTK https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Festival Neznámá země zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Festival Neznámá země dává prostor i fotografickým výstavám zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Festival Neznámá země dává prostor i fotografickým výstavám zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Během dvou týdnů procestovat celý svět a přitom zůstat ve Zlíně. To slibují pořadatelé festivalu Neznámá země. Mezi dobrodruhy patří i Luděk Kocourek, který si splnil klukovský sen stát se pirátem. Automechanik z Břeclavska se přihlásil na stavbu kopie historické plachetnice a pak se na sedm měsíců stal členem její posádky. "Ty tisícové davy, které se na nás dívaly, to byl hodně silný zážitek. A byla to obrovská odměna pro všechny, kteří tu loď v Suezu stavěli," vzpomínal mořeplavec, který o svých zážitcích přijel vyprávět na festival Neznámá Země.

To za Václava Šilhu promlouvají hlavně jeho snímky. "Je to vynikající fotograf, který před mnoha lety začal chtít fotit. Dneska je světovým fotografem divoké přírody. Například připomenu jeho snímek hrocha, který má v tlamě krokodýla nilského," lákal na jednu z výstav ředitel festivalu Neznámá Země Miroslav Náplava.

přehrát video
Hovoří ředitel festivalu Neznámá Země Miroslav Náplava

Mít odvahu splnit si své sny, tak zní motto letošní Neznámé Země. Hodí se i k životnímu příběhu norského badatele Thora Heyerdahla, který by letos oslavil stovku. "Jako malý kluk jsem měl vedle sebe v knihovně Robura Dobyvatele od Julese Verna a Expedici ve znamení Kon-Tiki Thora Heyerdahla a nerozlišoval jsem, co je jméno. Všechno pro mě bylo synonymem dobrodružství. A potkat Thora Heyerdahla pro mě znamenalo, jako bych potkal Robura Dobyvatele z verneovky," svěřil se cestovatel a režisér Petr Horký, který stojí za snímkem Svět podle Thora Heyerdahla z roku 2000.

Program festivalu nabídne taky osobní setkání s Miroslavem Zikmundem a fotografie z natáčení dokumentu o české cestovatelské legendě.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.