Zpravodajství Brno

Letní filmovou školu rozjasní osobně i režisér Jasný

Velikost textu:
aktualizováno 26. 7. 2013 18:32

Uherské Hradiště - Žádné červené koberce ani vyhlašování vítězů jednotlivých kategorií. Letní filmová škola Uherské Hradiště už 39 let dodržuje tradici a to, co jí chybí na pompéznosti, si bohatě vynahrazuje programem. Letos pozvání přijal i režisér Vojtěch Jasný, organizátoři na filmové škole představí retrospektivní průřez jeho tvorbou. Svoje "studenty" také v rámci sekce Fokus přenesou do Portugalska. Pod taktovkou České televize škola letos poprvé nabídne Studentský maraton. Letní filmová škola potrvá od 26. července do 3. srpna.

Do Uherského Hradiště se sjeli milovníci filmu z celé republiky
Do Uherského Hradiště se sjeli milovníci filmu z celé republiky
Otevřít galerii
  • Do Uherského Hradiště se sjeli milovníci filmu z celé republiky zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Letní filmová škola 2013 zdroj: Letní filmová škola https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Přehlídka každoročně přiláká na pět tisíc návštěvníků zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Uherské Hradiště žije během "filmovky" hlavně v noci zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Výjimeční hosté i snímky – i přes finanční problémy organizátoři Letní filmové školy program nijak nekrátili. Letos uvedou například retrospektivu tvorby Vojtěcha Jasného, slavný český režisér dokonce do Uherského Hradiště přijede osobně.

Promítat se budou především méně známé snímky, které Jasný natočil po odchodu z Československa v roce 1970, chybět ale nebudou ani Všichni dobří rodáci v digitálně restaurované podobě. Premiéra digitalizované verze vzbudila velký ohlas už na karlovarském filmovém festivalu. Film se dlouhou dobu držel v čele diváckého hlasování o nejlepší festivalový snímek. Součástí programu bude také masterclass s režisérem a výstava Jasného fotografií, které vznikaly od 40. let minulého století.

Vojtěch Jasný (*1925)

Vojtěch JasnýJeden z největších géniů českého filmu, jehož snímky pravidelně bodovaly na festivalu v Cannes, a jehož opus magnum Všichni dobří rodáci dodnes patří ke klenotům české i světové kinematografie. Po natočení několika vrcholných filmů v rodném Československu a následné emigraci tvořil Jasný v Rakousku, Německu, Jugoslávii a poté i v USA a Kanadě.

Pro celou jeho tvorbu je typický cit pro mravní řád, výjimečná empatie k lidem, zvířatům i krajině, dar mimořádně působivého poetického vidění. Součástí retrospektivy bude i výstava Jasného fotografií.

(zdroj: LFŠ)

Program letní školy je jako už tradičně rozdělen do šesti sekcí – Fokus letos divákům představí portugalskou kinematografii. Tu bude v Uherském Hradišti reprezentovat jeden z nejoceňovanějších režisérů uměleckých filmů Pedro Costa.

Pedro Costa (*1959)

Nejvýznamnější portugalský tvůrce střední generace a jeden z nejoceňovanějších režisérů uměleckých filmů současné světové kinematografie (nazývaný Samuelem Beckettem současného filmu). Costa se může pochlubit cenami a nominacemi z prestižních světových festivalů (Cannes, Benátky, Locarno) a pyšní se i nominací na Zlatý globus. Nekompromisní styl na pomezí hraného filmu a dokumentu, soustavné mapování odvrácené tváře Lisabonu či dokonalá znalost dějin kinematografie a filmových vzorů (Murnau, Straub, Godard) – to vše činí z Costy ikonu pro všechny cinefily a milovníky autorského filmu.

(zdroj: LFŠ)

přehrát video
Rozhovor s ředitelkou Letní filmové školy Radanou Korenou

Pro diváky je připraveno také několik výjimečných filmových premiér. Snímek Kapitál režiséra Costy Gavrase mapuje vzestup ambiciózního a bezskrupulózního bankovního úředníka a podává dokonalý obraz nemorálnosti a nesmyslnosti finančního světa.

V oficiální české premiéře se představí strhující dokument Hoteliér o návratu legend Činoherního klubu Vladimíra Pucholta, Jana Kačera, Josefa Abrháma nebo Libuše Šafránkové k divadlu.

Než vyrazíte do Uherského Hradiště, projděte si mapu festivalu.

Uherské Hradiště žije během "filmovky" hlavně v noci

Na každý den Letní filmové školy jsou vedle promítání naplánované také koncerty, divadelní představení, výstavy nebo přehlídky tvorby výrazných osobností výtvarného umění a fotografie.

Na koncertní stage se objeví třeba Dan Bárta nebo kapela Umakart. Koncerty na samostatné stage v klubu Mír začínají vždy ve 22 hodin.

Divadelní soubory se se svými fanoušky i náhodnými diváky potkají ve stanu Kabinet múz. O tom, že mladé soubory hrají tak trochu jiné divadlo, svědčí i názvy autorských představení – Divadlo dno přijede s EMOčně dEMOličním EMOkálem Idolls, Komediomat zase s Improvizační jízdou na trase talent-smích-zábava, uskupení II. pád (Stadec dorost bez Stadecu) uvede pivní divadlo Jaroslav Hašvejk.

Podrobný přehled doprovodného programu najdete na webu Letní filmové školy.

Promítá se v sedmi sálech a dvou letních kinech
Promítá se v sedmi sálech a dvou letních kinech
Více fotek
  • Promítá se v sedmi sálech a dvou letních kinech zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/49/4895/489404.jpg
  • Letní filmová škola slaví už 39 let zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/49/4894/489399.jpg
  • Promítat se bude až do 3. srpna zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/49/4894/489397.jpg

Letní filmová škola Uherské Hradiště je již řadu let největším nesoutěžním filmovým festivalem v České republice. Již od roku 1964 je cílem akce rozšiřovat filmový obzor členů filmových klubů a filmových nadšenců (z nich velkou část tvoří středoškolští a vysokoškolští studenti) a seznamovat je s filmovým uměním v nových a netradičních souvislostech. Po roce 2000 zaznamenala LFŠ výrazný rozvoj – ze semináře primárně zaměřeného na členy filmových klubů se stala druhou největší filmovou akcí na území České republiky, kterou každoročně navštíví tisíce diváků (v posledních letech vždy kolem 5000 návštěvníků). Filmy jsou promítány v 7 sálech a 2 letních kinech rozmístěných po celém Uherském Hradišti.

(zdroj: LFŠ)

přehrát video
NO COMMENT: Začala Letní filmová škola v Uherském Hradišti

Studentský maraton nabídne tři hodiny filmů mladých tvůrců

Do festivalového dění zasáhne i Česká televize. Vůbec poprvé se pod jejími křídly koná v sobotu 27. července Studentský maraton. Studentská tvorba se bude vysílat na Masarykově náměstí v Uherského Hradiště a také na ČT2. Komponované vysílání představí od 22 hodin to nejzajímavější, co vzniklo v loňském a předloňském roce na českých a slovenských filmových školách.

"Na uměleckých školách vzniká ročně kolem pěti set snímků. Jsou žánrově pestré, jsou osvobozené od omezení, se kterými se musí vyrovnávat profesionální filmaři, a přestože nemají zdaleka takové rozpočty, mohou být i hvězdně obsazené. Sobotní maraton pořádaný v rámci Letní filmové školy Uherské Hradiště bude se šestnácti filmy jen menší, byť výživnou, ochutnávkou toho, co ČT art nabídne od září každý měsíc v pořadu Průvan," říká výkonný ředitel ČT art Tomáš Motl.

Promítáním diváky provede moderátorka Jolka Krásná a její hosté - začínající i zkušení autoři, odborníci České televize a zastoupených škol.

přehrát video
Upoutávka: Studentský maraton na LFŠ

Studentský maraton spojí různé žánry, techniky i druhy filmové tvorby. "Mezi promítanými snímky se objeví například komedie z fast foodu od Marka Ciccottiho, která byla letos nominována na Cenu Magnesia za nejlepší studentský film roku," prozradil mediální analytik České televize Milan Kruml.

Studentský maraton se neomezí jen na domácí snímky. "Na maratonu se objeví i dva filmy z bratislavské Vysoké školy múzických umení, které rozhodně stojí za pozornost. Půjde o snímek o rodičovských problémech rozvedeného otce Are you feeling good? a Péter 7.00–14.00 o posledních hodinách života jednoho obchodního cestujícího," dodal Kruml.

Logo ČT art
Logo ČT art

Maraton uvede i animované snímky - například satiru Hledá se vlk studentů soukromé filmové školy v Písku nebo animovanou grotesku Anežky Kýrové-Žabkové, ve které jsou ideály tří kamarádek konfrontovány s realitou, v níž žijí.

Měsíčník Průvan nabídne krátkometrážní studentské snímky, na které naváže diskuze se zkušenějším filmařem. Pořad bude moderovat herečka Johana Švarcová a Jan Kalivoda. "Mě na pořadu nejvíce zajímají konfrontace raného díla osvědčených umělců se studentským filmem a nacházení paralel mezi nimi," přiznala Švarcová.

Průvan vysílání ČT art zakončuje, proto tvůrci počítají s tím, že stopáž pořadu se může z plánované hodiny natáhnout – klidně i na dvojnásobek. Průvan plus pak divákům nabídne celé studentské snímky, často i takové, které nesplňují krátkometrážní limit. "Pokud se objeví filmy, které stojí za to promítnout v hlavním vysílacím čase, rád tak učiním," přislíbil výkonný ředitel ČT art Tomáš Motl.

přehrát video
39. LFŠ tématem Událostí v regionech

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.