Zpravodajství Brno

Recenze

Váša sepjal své fyzické básnictví do knihy i na DVD

Velikost textu:

Sousloví fyzické básnictví jako svéráznou formu autorské poetické prezentace mají spojené se jménem Petra Váši nejen zasvěcení znalci.  Osobitý hudebník, zpěvák a iniciátor jedinečného projevu nyní své celoživotní snažení shrnul do knihy vydávané v brněnském nakladatelství Host.

Petr Váša
Petr Váša
Otevřít galerii
  • Petr Váša zdroj: www.petrvasa.cz https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Petr Váša zdroj: www.petrvasa.cz https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Petr Váša zdroj: www.petrvasa.cz https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Petr Váša zdroj: www.petrvasa.cz https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

A nejde jenom o slovní představování žánru fyzického básnictví v jeho historii i jedinečných podobách. Váša si zajímavý dvousetstránkový svazek sám dokonce i ilustroval a navrch přidal DVD s obrazovými a zvukovými záznamy této disciplíny.  Zakladatel skupin Z kopce, Ošklid, A-Beat a Ty Syčáci se už od počátku 90. let věnuje též představením, nahrávkám, tvorbě nebo dílnám fyzického básnictví. V těchto aktivitách pokračuje dodnes. Proto je jasné, že nová kniha, kterou pokřtil posledního ledna v brněnském Kabaretu Špaček, představuje vlastně jedinečný umělcův extrakt a manifest vzniku i vývoje tohoto originálního druhu básnictví.

A tak si nejen znalci mohou připomenout jedinečnou Vášovu práci s básnickým mluveným slovem, jež na tuzemské literární i performerské scéně nemá obdoby. Zaznamenaný je tady nejstarší pokus o fyzické básnictví ve formě videa z roku 1990.  Umělec s mohutnou hřívou vlasů tady neustále dokola deklamuje věty Lokomotivám se motají kola a Cyklisté sykli a sténají. Mění tempo a rytmus jednoduchých vět a jenom tímto omíláním češtiny napodobuje pohyb stroje včetně syčení a vypouštění páry. Toto vystoupení je už dávno legendární a nejen proto je dobré, že jej v novém přírůstku vlastně vůbec poprvé veřejnosti představuje.

Knihu rozdělil autor do čtyř částí. Hned v úvodu servíruje autor své starší texty a fejetony z první poloviny devadesátých let. Posléze představuje svá prohlášení ve formě tří manifestů, kde se zamýšlí nad tím, co je fyzické básnictví, jak je to s řečí hudby a hudbou řeči a uvažuje také o řeči obrazu a obrazu řeči. Se svým nezaměnitelným žertéřstvím se vrací také ke svým fyzicky básněným textů, aby se nakonec ve zcela vážném tónu jeho kniha stala učebnicí fyzického básnictví. V ní shrnuje své dosavadní zkušenosti s tímto oborem za posledních dvacet let. Už před časem vydal Váša dvě básnické sbírky.

Fyzické básnictví spojuje prvky poezie, hudby, divadla a výtvarného umění v neobvyklé syntéze. A už proto je výtečné, že přílohou knihy je také DVD s Vášovými vystoupeními. A jak to všechno začalo?  „Na jaře roku 1991 jsem se připravoval na zkoušku své kapely a najednou jsem zjistil, že pobíhám po bytě, tančím, skáču, sedím, klečím, ležím na podlaze a pořád deklamuju, vůbec se mi nechce přestat a vůbec nic mi u toho nechybí, nejméně ta kapela, kterou jsem se právě stal. Byl jsem unesen. Našel jsem přesně to, po čem jsem zřejmě celé ty roky předtím toužil,“ popisuje autor vznik autorské disciplíny.

Co nevidět sedmačtyřicetiletý Petr Váša je velmi originálním umělcem. Za pomoci onomatopoických českých slůvek a jejich vyjadřování intonací, zpěvem, pantomimickým pohybem, výrazovým tancem, či dokonce také kresbou vytváří skutečně jedinečný fyzický projev. Svoje vlastní tělo činí jedinečnou básní. Váša je nezařaditelný a nezaškatulkovatelný. I to je důvod, proč by v dnešní době plné nápodob čehokoliv a kopií nejrůznějšího druhu zájemci neměli knihu Fyzické básnictví minout.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.