Kde jsem:

Poznejte nás

Poznejte nás

Archiv tiskových zpráv — Pro média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Archiv tiskových zpráv

17. 6. 2013

Máte slovo s Michaelou Jílkovou 20.6. 2013 na téma: Poslední možnost zajistit se na stáří?

Moderátorka Michaela Jílková bude v přímém přenosu společně se svými hosty diskutovat o druhém důchodovém pilíři, o jeho výhodách či nevýhodách.

Diskutovat budou: David Šeich - poslanec ODS, Roman Sklenák - stínový ministr práce a sociálních věcí ČSSD, Jan Hutař - ředitel legislativního odboru Národní rady osob se zdravotním postižením ČR a další.

Pořad Máte slovo s Michaelou Jílkovou vysílá Česká televize vždy ve čtvrtek ve 21.00 hod na ČT1. Pořad připravují: Michaela Jílková, Jindra Horská, Lada Krenková, Čestmír Franěk a Rudolf Kudrnáček.

30. června vyprší možnost pro občany starší 35 let zapojit se do druhého pilíře důchodové reformy. V tuto chvíli se do něj přihlásilo přes 47 000 lidí. Odhad ministerstva financí byl poněkud velkorysejší. Ministr Kalousek předpokládal, že možnost zajistit se na důchod prostřednictvím druhého pilíře využije 2,5 milionu obyvatel. Penzijní fondy byly ve svých odhadech střízlivější -  počítali s milionem zúčastněných, ale ani jejich odhady se zatím nepotvrdily.

Zastánci druhého pilíře tvrdí, že státní důchod bude tak malý, že ten, kdo se takto nezaopatří, bude v důchodu fakticky bez prostředků. Pokud se ale rozhodneme do druhého pilíře vstoupit, už nebude cesty ven.

Má tedy smysl vstupovat do systému, ze kterého se nedá vystoupit a ani se v průběhu spoření dostat ke svým penězům? Opravdu si tím zajistíme vyšší důchod a tím pádem lepší životní úroveň v důchodovém věku? Nebo je výhodnější spořit si na důchod jiným způsobem?

Máte slovo s Michaelou Jílkovou – diskusní pořad, kde můžete vyjádřit svůj názor a kde řešíme problémy a témata, která působí starosti občanům! Každý divák může poslat svůj názor formou SMS nebo prostřednictvím webu České televize. Ve studiu, v němž povede moderátorka debatu, budou připraveni zastánci různých názorů na vybrané aktuální téma: zástupci odborné i laické veřejnosti. Nejde o to, aby se jeden host dostal do pozice "otloukánka", na kterého by útočili ostatní, každý bude mít šanci říct svůj názor na daný problém a obhájit ho.

Před koncem pořadu moderátorka vyhlásí téma příštího diskusního pořadu Máte slovo, vysílaného ve čtvrtek 27.6. 2013 na ČT1 od 21:00 hodin.

Debatovat může přijít každý, kdo má odvahu říct veřejně svůj názor. Stačí se přihlásit na tel. čísle:  261 13 77 66 nebo e-mailové adrese: mateslovo@ceskatelevize.cz.

Najdete nás nově na http://www.facebook.com/mateslovo. Své názory můžete posílat také formou SMS ve tvaru: MS mezera TEXT ZPRÁVY na telefonní číslo: 906 11 09.