Kde jsem:

Poznejte nás

Poznejte nás

Archiv tiskových zpráv — Pro média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Archiv tiskových zpráv

3. 6. 2013

Máte slovo s Michaelou Jílkovou 6.6. 2013 na téma: Osvojování dětí homosexuály

Moderátorka Michaela Jílková bude v přímém přenosu společně se svými hosty diskutovat o tom, zda by měli mít homosexuální partneři možnost osvojit si dítě svého protějšku, které s nimi žije ve společné domácnosti.

Diskutovat budou: Viktor Paggio - poslanec strany LIDEM, Jiří Čunek - senátor KDU-ČSL, Jeroným Klimeš - psycholog, Petr Hájek – bývalý poradce prezidenta V. Klause a další.

Pořad Máte slovo s Michaelou Jílkovou vysílá Česká televize vždy ve čtvrtek ve 21:00 hod na ČT1. Pořad připravují: Michaela Jílková, Jindra Horská, Lada Krenková, Čestmír Franěk a Rudolf Kudrnáček.

Stejné povinnosti, žádná práva - takový je dnešní stav v rodinách homosexuálů a lesbiček, které vychovávají děti ve společné domácnosti. Práva má jen biologický rodič nebo ten, kdo si dítě adoptoval za svobodna. Partner, i když se podílí na výchově a povinnostech stejným dílem, žádná práva nemá. A pokud by došlo k úmrtí rodiče, osud dítěte by byl velmi nejasný. Dokonce by mohlo skončit v ústavní péči.

S problémy v důsledku nulových práv se stejnopohlavní páry potýkají každý den. U lékaře, ve školce, ve škole, prostě ve všech institucích, kde musíme prokazovat, jaký máme k dítěti právní vztah.

Skupina zákonodárců z různých stran v současné době připravuje novelu, která by umožnila registrovaným partnerům či partnerkám osvojit si dítě svého protějšku. Proč se tomu někteří politici tak brání? Vždyť by šlo zatím jen o děti, které již v homosexuálních rodinách stejně vyrůstají. A opravdu by to ohrozilo tradiční rodinu nebo dokonce dítě, jak tvrdí někteří odborníci? 

Máte slovo s Michaelou Jílkovou – diskusní pořad, kde můžete vyjádřit svůj názor a kde řešíme problémy a témata, která působí starosti občanům! Každý divák může poslat svůj názor formou SMS nebo prostřednictvím webu České televize.Ve studiu, v němž povede moderátorka debatu, budou připraveni zastánci různých názorů na vybrané aktuální téma: zástupci odborné i laické veřejnosti. Nejde o to, aby se jeden host dostal do pozice "otloukánka", na kterého by útočili ostatní, každý bude mít šanci říct svůj názor na daný problém a obhájit ho.

Před koncem pořadu moderátorka vyhlásí téma příštího diskusního pořadu Máte slovo, vysílaného ve čtvrtek 13.6. 2013 na ČT1 od 21:00 hodin.

Debatovat může přijít každý, kdo má odvahu říct veřejně svůj názor. Stačí se přihlásit na tel. čísle:  261 13 77 66 nebo e-mailové adrese: mateslovo@ceskatelevize.cz.

Najdete nás nově na http://www.facebook.com/mateslovo. Své názory můžete posílat také formou SMS ve tvaru: MS mezera TEXT ZPRÁVY na telefonní číslo: 906 11 09.