Kde jsem:

Poznejte nás

Poznejte nás

Archiv tiskových zpráv — Pro média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Archiv tiskových zpráv

28. 5. 2013

Máte slovo s Michaelou Jílkovou 30. 5. 2013: na téma: Spotřebitelé pozor – změny v záruční lhůtě!

Moderátorka Michaela Jílková bude v přímém přenosu společně se svými hosty diskutovat o změnách, které přinese Nový občanský zákoník, zda budou posílena práva spotřebitelů či nikoliv.

Diskutovat budou: Jiří Pospíšil – bývalý ministr spravedlnosti a místopředseda ODS, Filip Melzer – spoluautor Nového občanského zákoníku, Právnická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci, Miloš Borovička – poradna časopisu dTest a další.

Pořad Máte slovo s Michaelou Jílkovou vysílá Česká televize vždy ve čtvrtek ve 20.55 hod na ČT1. Pořad připravují: Michaela Jílková, Jindra Horská, Lada Krenková, Čestmír Franěk a Rudolf Kudrnáček.

Od 1.1. 2014 dojde k zásadní změně a začne platit Nový občanský zákoník, který je tak dlouho očekávaný a zároveň kritizovaný. Řada změn se dotkne spotřebitelů. Právě autoři NOZ tvrdí, že posiluje práva spotřebitelů, kritici tvrdí, že naopak. Hlavně jde o to, že znění je tak nejasné a komplikované, že bude vznikat řada soudních sporů. Zákon je psaný obecně, nesrozumitelně a dle dTestu v otázce záruky a záruční doby umožňuje dvojí výklad. A tam kde jsou paragrafy jasné, zase omezuje současná práva spotřebitele. Médii proběhla zpráva, která znepokojila spotřebitele. Končí dvouletá záruční lhůta! Prostě a jednoduše, když se vám například rozbije mixér po půl roce, pak vás prodejce s reklamací může odmítnout s tím, že jde o vadu způsobenou v souvislosti s jeho užíváním. Do šesti měsíců se naopak bude vycházet z toho, že přístroj byl vadný už při prodeji, pokud prodejce neprokáže opak. Další významnou změnou je fakt, že pokud budete reklamovat zboží a dostanete místo něj nové, záruční lhůta se nebude počítat od dodání nového zboží, ale od dodání toho původního, reklamovaného.

Máte slovo s Michaelou Jílkovou – diskusní pořad, kde můžete vyjádřit svůj názor a kde řešíme problémy a témata, která působí starosti občanům! Každý divák může poslat svůj názor formou SMS nebo prostřednictvím webu České televize.Ve studiu, v němž povede moderátorka debatu, budou připraveni zastánci různých názorů na vybrané aktuální téma: zástupci odborné i laické veřejnosti. Nejde o to, aby se jeden host dostal do pozice "otloukánka", na kterého by útočili ostatní, každý bude mít šanci říct svůj názor na daný problém a obhájit ho.

Před koncem pořadu moderátorka vyhlásí téma příštího diskusního pořadu Máte slovo, vysílaného ve čtvrtek 30. 5. 2013 na ČT1 od 20:55 hodin.

Debatovat může přijít každý, kdo má odvahu říct veřejně svůj názor. Stačí se přihlásit na tel. čísle:  261 13 77 66 nebo e-mailové adrese: mateslovo@ceskatelevize.cz.

Najdete nás nově na http://www.facebook.com/mateslovo. Své názory můžete posílat také formou SMS ve tvaru: MS mezera TEXT ZPRÁVY na telefonní číslo: 906 11 09.