Kde jsem:

Poznejte nás

Poznejte nás

Archiv tiskových zpráv — Pro média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Archiv tiskových zpráv

21. 5. 2013

Máte slovo s Michaelou Jílkovou 23. 5. 2013 na téma: Vyšší pokuty za nekvalitní potraviny.

Moderátorka Michaela Jílková bude v přímém přenosu společně se svými hosty diskutovat o změnách v zákonu o potravinách, které navrhuje Ministerstvo zemědělství.

Diskutovat budou: Michal Hašek - místopředseda ČSSD, Jindřich Fialka - ředitel Odboru potravinářské výroby a legislativy MZe, Jan Váňa - ředitel Odboru veterinární hygieny a ochrany veřejného zdraví Státní veterinární zprávy, Petr Baudyš - zástupce Svazu obchodu a cestovního ruchu, Jan Hanuš - generální ředitel Kosteleckých uzenin a další.

Pořad Máte slovo s Michaelou Jílkovou vysílá Česká televize vždy ve čtvrtek ve 20.55 hod na ČT1. Pořad připravují: Michaela Jílková, Jindra Horská, Lada Krenková, Čestmír Franěk a Rudolf Kudrnáček.

Vláda schválila novelu zákona o potravinách. Základním cílem předložené úpravy je posílení ochrany zdraví spotřebitelů a zajištění jejich větší informovanosti. Pokud zákon schválí parlament, bude platit od 1. ledna 2014. Kontroly kvality potravin budou přísnější a prohřešky se budou trestat pokutami ve výši až 10 milionů korun. Na potravinách by mělo být vyznačeno, co všechno obsahují, informace o alergenních látkách by měla být barevně odlišena a písmo by mělo být  větší, a tudíž čitelnější. Pro zákazníka samá plus, nebo snad ne? Jakékoli změny znamenají zvýšené náklady, a to se může promítnout do cen potravin.  Diskutabilní jsou i vysoké pokuty. Ty totiž mohou být pro některé drobné výrobce i prodejce likvidační. Jsou tedy navrhované změny nutné a povedou ke zkvalitnění potravin, nebo jen zbytečně navýší jejich ceny?

Máte slovo s Michaelou Jílkovou – diskusní pořad, kde můžete vyjádřit svůj názor a kde řešíme problémy a témata, která působí starosti občanům! Každý divák může poslat svůj názor formou SMS nebo prostřednictvím webu České televize.Ve studiu, v němž povede moderátorka debatu, budou připraveni zastánci různých názorů na vybrané aktuální téma: zástupci odborné i laické veřejnosti. Nejde o to, aby se jeden host dostal do pozice "otloukánka", na kterého by útočili ostatní, každý bude mít šanci říct svůj názor na daný problém a obhájit ho.

Před koncem pořadu moderátorka vyhlásí téma příštího diskusního pořadu Máte slovo, vysílaného ve čtvrtek 30. 5. 2013 na ČT1 od 20:55 hodin.

Debatovat může přijít každý, kdo má odvahu říct veřejně svůj názor. Stačí se přihlásit na tel. čísle:  261 13 77 66 nebo e-mailové adrese: mateslovo@ceskatelevize.cz.

Najdete nás nově na http://www.facebook.com/mateslovo. Své názory můžete posílat také formou SMS ve tvaru: MS mezera TEXT ZPRÁVY na telefonní číslo: 906 11 09.