Kde jsem:

Poznejte nás

Poznejte nás

Archiv tiskových zpráv — Pro média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Archiv tiskových zpráv

2. 5. 2013

Bohoslužba za sdělovací prostředky

Arcibiskup pražský Dominik kardinál Duka odslouží 5. května 2013 ve svatovítské katedrále v Praze slavnostní mši za sdělovací prostředky. Stane se tak při příležitosti šedesátiletého televizního vysílání v České republice. Přímý přenos mohou diváci sledovat na ČT2 od 10:00 hodin. Režie Jakub Nosek.

„Bohoslužbou chceme poděkovat a pomodlit se za existenci a službu České televize, která v letošním roce slaví významné výročí svého vysílání,“ říká kreativní producent Patrick Diviš, jehož Tvůrčí producentská skupina náboženské tvorby z brněnského studia přenos zajišťuje. „S návrhem bohoslužby za sdělovací prostředky jsem se na kardinála Dominika Duku obrátil koncem loňského roku. Za jeho vstřícnost jsem velmi rád, dal tak najevo, jak významnou roli ve společnosti zaujímá Česká televize i ostatní média,“ dodává Patrick Diviš.

Poslání sdělovacích prostředků se promítne do liturgických textů a kázání devadesátiminutové bohoslužby. Koncelebrovat ji budou kněží Tomáš Halík, Zbygniew Czendlik, Vladimír Málek a Jiří Florian. Slavnostní čtení zazní z úst zástupců České televize, například redaktorky Hany Scharffové. Televiznímu vysílání se přizpůsobí i obětní průvod, ve kterém se mimo jiné objeví některé známé postavičky z večerníčků. O hudební doprovod se postarají Pražské katedrální žestě a Pražský katedrální sbor. Jako sólistka vystoupí Martina Kociánová.

Bohoslužby se zúčastní také děti z nadace Stonožka – Hnutí na vlastních nohou, které ponesou obětní dary. Tuto humanitární mírovou organizaci, v níž děti pomáhají dětem, založila v roce 1990 Češka žijící v Norsku Běla Jansen, která se bohoslužby osobně zúčastní.

Hana Orošová, tisková mluvčí TS Brno