Kde jsem:

Poznejte nás

Poznejte nás

Archiv tiskových zpráv — Pro média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Archiv tiskových zpráv

22. 4. 2013

Máte slovo s Michaelou Jílkovou 25. 4. 2013 na téma: Berou cizinci práci nezaměstnaným?

Moderátorka Michaela Jílková bude v přímém přenosu společně se svými hosty diskutovat o tom, jak ovlivňují cizinci český trh práce, jaké jsou podmínky pro jejich zaměstnávání a jak zamezit práci na černo.

Diskutovat budou: Rudolf Hahn – generální inspektor Státního úřadu inspekce práce a Ivan Veselý – předseda Asociace romských občanských iniciativ a další.

Pořad Máte slovo s Michaelou Jílkovou vysílá Česká televize vždy ve čtvrtek ve 20.55 hod na ČT1. Pořad připravují: Michaela Jílková, Jindra Horská, Lada Krenková, Čestmír Franěk a Rudolf Kudrnáček.

Sedmdesát sedm procent Čechů považuje počet cizinců pracujících na našem území za příliš vysoký. Jen o pět procent méně občanů si myslí, že berou našim lidem práci. Zaměstnavatelé ale tvrdí, že Češi o některé profese příliš nestojí a proto jim nezbývá nic jiného, než zaměstnat cizince.

Cizinci za prací odjíždí velmi často s vědomím, že ji budou vykonávat za ztížených podmínek Mají menší nároky, jsou tu bez rodin.  Přijíždějí s konkrétním úkolem – vydělat peníze. Minimalizují své náklady a z toho, co jim zůstane, na dálku živí své rodiny. Proto ochotněji přistupují na pro nás nepřijatelné pracovní podmínky a výši výplaty.

Jsou to ale hlavní důvody proč si stále více zaměstnavatelů vybírá za zaměstnance cizince?  Nebo mají lepší pracovní morálku a jsou pracovitější nežli my? A jsou zaměstnáváni legálně nebo pracují spíše na černo?

Máte slovo s Michaelou Jílkovou – diskusní pořad, kde můžete vyjádřit svůj názor a kde řešíme problémy a témata, která působí starosti občanům! Každý divák může poslat svůj názor formou SMS nebo prostřednictvím webu České televize. Ve studiu, v němž povede moderátorka debatu, budou připraveni zastánci různých názorů na vybrané aktuální téma: zástupci odborné i laické veřejnosti. Nejde o to, aby se jeden host dostal do pozice "otloukánka", na kterého by útočili ostatní, každý bude mít šanci říct svůj názor na daný problém a obhájit ho.

Před koncem pořadu moderátorka vyhlásí téma příštího diskusního pořadu Máte slovo, vysílaného ve čtvrtek 2. 5. 2013 na ČT1 od 20:55 hodin.

Debatovat může přijít každý, kdo má odvahu říct veřejně svůj názor. Stačí se přihlásit na tel. čísle:  261 13 77 66 nebo e-mailové adrese: mateslovo@ceskatelevize.cz.

Najdete nás nově na http://www.facebook.com/mateslovo. Své názory můžete posílat také formou SMS ve tvaru: MS mezera TEXT ZPRÁVY na telefonní číslo: 906 11 09.