Kde jsem:

Poznejte nás

Poznejte nás

Archiv tiskových zpráv — Pro média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Archiv tiskových zpráv

7. 3. 2013

Shakespeare v ghettu

Přijeli s protirasistickým poselstvím. Jejich představení se však stává jen další rozbuškou odrážející problém soužití romské menšiny se starousedlíky. Dokument Shakespeare v ghettu vysílá ČT2 v pondělí 18. března 2013 v 16:30. Režie Tomáš Kratochvíl.

V létě 2012, téměř rok po tamních rasových nepokojích, vyrážejí na Šluknovsko studenti pražské DAMU s divadelní hrou Othello is Black, adaptací Shakespearova dramatu s protirasistickým poselstvím. Cestují po Šluknovsku s koněm a maringotkou, která je zároveň jevištěm i dekorací jejich divadelního kusu. Dokument režiséra Tomáše Kratochvíla, který vznikl v brněnském studiu České televize v Tvůrčí producentské skupině Kamily Zlatuškové, jejich varnsdorfské představení sleduje. Neobvyklý projekt utvrzuje nejen jeho aktéry, ale i diváka, jak závažný je problém soužití českých starousedlíků a romské menšiny. Nečernobílý pohled odkrývá stále napjatou a nevyřešenou situaci i sociálně zoufalou každodennost Varnsdorfu. Hra místním lidem z obou znesvářených stran nabízí jednoznačné poselství vzájemné tolerance, na kterou, zdá se, ani jedna strana nechce přistoupit.

„S nápadem vyjet s maringotkou do okolí Nového Boru a Varnsdorfu přišli samotní studenti,“ říká Tomáš Kratochvíl, který dokument nejen režíroval, ale je i jeho kameramanem a autorem scénáře. Téma ho natolik zaujalo, že před natáčením do problémové lokality odjel a několik týdnů v ní pobýval, aby co nejlépe poznal její atmosféru.

Hana Orošová, tisková mluvčí TS Brno

Přílohy

Shakespeare v ghettu (203 kB)

Shakespeare v ghettu (189 kB)