Kde jsem:

Poznejte nás

Poznejte nás

Archiv tiskových zpráv — Pro média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Archiv tiskových zpráv

18. 10. 2012

Posel vjíždí do kin

Dnes poprvé mohou diváci zajít do kina na celovečerní film brněnského studia České televize Posel. Podle scénáře Marka Epsteina ho natočil režisér Vladimír Michálek s Matějem Hádkem v hlavní roli.

Příběh třicátníka Petra nese podtitul Tanec ve slepý ulici. Hlavní hrdina odmítá konzumní společnost a její pravidla, chce si žít po svém svůj život. Nakonec ale zklame sám sebe. Bývalý cyklistický reprezentant pracuje jako messenger, tedy poslíček. Zpočátku se jeví jako sympatický nekonformní mladý muž, pohrdající snobismem, pseudohodnotami a nepravdami. Divák ale záhy pozná, že má co do činění se sobeckým a bezcitným jedincem, který bezohledně preferuje svoje zájmy. „O Petrovi, kterého hraji, se mluví jako o záporném hrdinovi,“ říká Matěj Hádek a dodává: „Já si to o něm nemyslím. Ocitl se v mezní situaci, nějak se rozhodnul a bylo to špatně. Uvědomuje si to, ale zároveň ví, že se jeho krok nedá vrátit a musí jít dál.“

Režisér Vladimír Michálek do dalších rolí obsadil Evu Leimbergerovou, Gabrielu Mikulkovou, Jiřího Vyorálka a Jana Kolaříka. „Film je o generaci, která neprožívá žádná extrémní dramata. Pokud ji něco ohrožuje, tak to je jen ona sama a je na její zodpovědnosti, jak se svým životem naloží,“ zamýšlí se režisér Michálek.

Posel je městský příběh. Natáčel se především v ulicích Brna, ale také v Bílých Karpatech a na Blanensku. Za kamerou stál Martin Štrba. Stominutový snímek Česká televize poprvé představila na letošním filmovém festivalu v Karlových Varech.

Hana Orošová, tisková mluvčí TS Brno

Přílohy

Na kole se odehrává velká část filmu. Na snímku Matěj Hádek a Jiří Vyorálek. (1024 kB)

Trenéra hraje Jan Kolařík (520 kB)

Vedle Matěje Hádka ve filmu diváci uvidí Evu Leimbergerovou. (1288 kB)

Gabriela Mikulková jako Sylva, Matěj Hádek v roli Petra. (699 kB)