Kde jsem:

Poznejte nás

Poznejte nás

Archiv tiskových zpráv — Pro média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Archiv tiskových zpráv

11. 5. 2012

Pramen života znovu na televizní obrazovce

Uvidíte 15.5. na ČT1 ve 20:00 hodin

V úterý 15. května na ČT1 ve 20:00 hodin nabídneme divákům film režiséra Milana Cieslara Pramen života. Válkou poznamenaný osud dospívající dívky Grétky připomínáme po několika letech s důvěrou v přetrvávající sílu výpovědi o zvráceném zneužití mladých žen v programu Lebensborn. Hrají: Monika Hilmerová, Michal Sieczkowski, Vilma Cibulková, Karel Dobrý, Josef Somr, Bronislav Poloczek  a další. 

Příběh české dívky Grétky Weisserové odkrývá skrytou tvář zrůdného programu Lebensborn, kterým chtěl druhý muž Třetí říše H. Himmler zajistit vůdci dokonalé, rasově čisté potomky. Vybrané dívky procházejí nacistickou převýchovou a o Valpuržině noci mají plánovaně otěhotnět s vybranými esesáky. Grétka se snaží vzepřít svému osudu a po příjezdu do sanatoria na břehu velkého jezera se zamiluje do židovského chlapce Lea, syna bývalého majitele, který se zde skrývá.

Film scenáristy Vladimíra Körnera byl natočen v koprodukci Televizního studia Ostrava a Happy Celuloid s.r.o.  Získal řadu ocenění, mimo jiné i hlavní ceny na festivalech ve Zlíně a v Quebecu.

Jolanda Pilařová, tisková mluvčí TS Ostrava