Kde jsem:

Poznejte nás

Poznejte nás

Archiv tiskových zpráv — Pro média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Archiv tiskových zpráv

3. 11. 2008

Ohlédnutí za jihlavským festivalem

Mimořádně úspěšnou účast zaznamenalo brněnské studio České televize na letošním Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě. „Myslím, že jsme v Jihlavě zanechali výraznou dokumentaristickou stopu, a potvrdili tak svou reputaci tvůrce kvalitních autorských dokumentů, které nacházejí ohlas jak u televizního, tak i filmového publika,“ říká dramaturgyně Kamila Zlatušková.

V nejsledovanější jihlavské soutěži Česká radost zvítězil ve velké konkurenci filmů René a Česká RAPublika dokument Ivetka a hora režiséra Víta Janečka o jedné ze dvou dívek, které v 90. letech 20. století zažily ve slovenské vesnici Litmanová mariánské zjevení. Na filmu, který se zanedlouho dočká také uvedení do českých kin, se Televizní studio Brno podílelo nejen ve formě koprodukce, ale i dramaturgicky (Jan Gogola ml.).

Dalším výrazným hodinovým dokumentem natočeným v brněnském studiu, jenž přeplnil kapacitu největšího jihlavského kinosálu, byl dokument Legie – Patria Nostra Lucie Králové; autorky vítězného dokumentu z MFF v Karlových Varech z roku 2007 Ztracená dovolená. Režisérka ve filmu mapuje situaci a životní postoje novodobých legionářů, mladých mužů, kteří sloužili ve Francouzské cizinecké legii.

O faktu, že brněnské studio podporuje nezávislé produkce, malé štáby a filmaře - samotáře, což je charakteristika nesoutěžní festivalové sekce Soukromé oko, svědčí účast hned dvou dokumentů z Televizního studia Brno v této sekci - Diáře a romány Pavla Kohouta natočené Radimem Procházkou a koprodukční Brusel 2058 Martina Řezníčka.

Poprvé byly na festivalu prezentovány letos natočené filmy v rámci televizních dokumentárních cyklů. Snímky Alláh nemrká režisérky Viery Čakányové z cyklu Rodinné křižovatky i Jednou týdně naplno režírované Erikou Hníkovou z cyklu Ta naše povaha česká prokázaly již svou festivalovou účastí i ohlasem mezi diváky platnost dokumentaristického pojetí uplatňovaného dramaturgyní obou cyklů Kamilou Zlatuškovou z brněnského Centra publicistiky a dokumentu. Potvrzení zájmu o pořady brněnské televize představovalo úvodní festivalové promítání vybraných dílů Čtenářského deníku ve dvou devadesátiminutových blocích určených pro studenty.

Prostřednictvím Jana Gogoly ml. a Kamily Zlatuškové se TS Brno zapojilo i do pořadatelské části festivalové organizace. Oba dramaturgové se podíleli na uvádění festivalových filmů a moderování následných diskuzí. V neposlední řadě studio zajišťovalo mediální prezentaci dění na MFDF Jihlava v podobě festivalových minut s názvem Z Jihlavy do hlavy.


Hana Orošová
tisková mluvčí ČT TS Brno