Kde jsem:

Poznejte nás

Poznejte nás

Archiv tiskových zpráv — Pro média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Archiv tiskových zpráv

30. 10. 2008

Multiplex veřejné služby z vysílače Praha - město – Žižkov spuštěn

Digitální pozemní vysílání sítě 1 z vysílače Praha - město – Žižkov bylo zahájeno ve čtvrtek 30. října 2008 v podvečerních hodinách.

Česká televize odstartovala rozsáhlou operaci spouštění řady digitálních vysílačů sítě 1 s multiplexem veřejné služby. Po vysílači Domažlice – Vraní vrch, který od pátku 24. října 2008 testoval bezproblémový provoz lokální synchronní jednofrekvenční sítě na 34. kanálu s vysílačem Plzeň – Krašov, byl ve čtvrtek 30. října 2008 kolem 17. hodiny uveden do provozu také vysílač Praha - město – Žižkov.

Digitální pozemní vysílání veřejnoprávního multiplexu z žižkovské věže na 53. kanálu je řádné, ve vertikální polarizaci a o šestinásobně vyšším vyzářeném výkonu oproti přechodné digitální síti A z tohoto stanoviště. Diváci již mohou síť 1 se všemi čtyřmi programy České televize z vysílače Praha - město – Žižkov naladit.

Další vysílače digitální sítě 1, jejichž spuštění je plánováno na nadcházející noc, jsou připraveny. Multiplex veřejné služby začnou šířit v časných hodinách 31. října 2008. Jedná se o stanoviště Brno – Hády (25. kanál), Brno - město – Barvičova (25. kanál, vertikálně), Ostrava – Slezská Ostrava (54. kanál), Ústí nad Labem – Buková hora (33. kanál) a Cheb – Zelená hora (36. kanál).

V platnosti zůstává avizovaný termín vypnutí čtyř analogových vysílačů ČT2 (Praha - město – Žižkov, Ústí nad Labem – Buková hora, Plzeň – Krašov a Cheb – Zelená hora) před půlnocí z 30. na 31. říjen 2008. Ve stejnou dobu dle plánu ukončí svůj provoz přechodná digitální síť A.

Štěpán Janda
Tiskový útvar ČT