Kde jsem:

Poznejte nás

Poznejte nás

Archiv tiskových zpráv — Pro média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Archiv tiskových zpráv

2. 10. 2008

Konec analogového vysílání ČT2 z vysílače Plzeň – Krašov

Analogové pozemní vysílání ČT2 pro Plzeňský a část Karlovarského kraje z vysílače Plzeň – Krašov skončí v noci z 30. 10. na 31. 10. 2008. Již od 1. 10. 2008 je označeno piktogramem a textovou lištou.

Ve středu 1. října 2008 v časných hodinách Česká televize úspěšně zahájila digitální pozemní vysílání všech čtyř svých programů v rámci multiplexu veřejné služby z vysílačů Praha – Cukrák (signál na 53. kanálu pokrývá střední Čechy a Prahu) a České Budějovice – Kleť (na 49. kanálu pokrývá signálem Jihočeský kraj). V těsném předstihu bylo na obou vysílačích definitivně vypnuto analogové terestrické vysílání ČT2. Nyní Technický plán přechodu, nařízení vlády ČR, ukládá České televizi další krok v západních Čechách. Také na vysílači Plzeň – Krašov musí být ukončeno analogové pozemní vysílání ČT2.

Primární terestrický analogový signál ČT2 pro územní oblast Plzeň šířený ze stanoviště Krašov na 48. kanálu bude vypnut v noci z 30. října na 31. října 2008.

Česká televize i v tomto případě využije známý speciální symbol (piktogram v podobě čtyř čtverců v pravém spodním rohu obrazovky) a textovou lištu, aby divákům umožnila jednoznačně rozeznat, že přijímají analogový signál, který bude vypnut, a musí se tedy připravit na digitální příjem. Oba zmíněné grafické prvky jsou do analogového pozemního vysílání ČT2 z Krašova zařazeny od 1. října 2008.

Označení analogového pozemního vysílání ČT2, které bude vypnuto: speciální symbol (piktogram v podobě čtyř čtverců v pravém spodním rohu obrazovky), průběžně jej bude doplňovat textová informační lišta.

Označení analogového pozemního vysílání ČT2, které bude vypnuto: speciální symbol (piktogram v podobě čtyř čtverců v pravém spodním rohu obrazovky), průběžně jej doplňuje textová informační lišta.

V Plzeňském a části Karlovarského kraje je už od 28. července 2008 k dispozici digitální pozemní vysílání všech čtyř programů České televize na 34. kanálu z vysílače Plzeň – Krašov. Od 31. října 2008 bude možné v územní oblasti Plzeň naladit digitálně ČT1, ČT2, zpravodajskou stanici ČT24, sportovní ČT4, doplňkové digitální služby a stanice ČRo – takzvaný mutliplex veřejné služby – také z vysílačů Domažlice – Vraní vrch (34. kanál) a Cheb – Zelená hora (36. kanál). V prosinci pak bude veřejnoprávní multiplex spuštěn i pro Karlovarsko z vysílače Jáchymov – Klínovec (36. kanál). Pro příjem digitálního terestrického vysílání diváci potřebují digitální televizor nebo set-top-box. Doporučujeme i kontrolu antény, zejména úpravy společných televizních antén (STA).

Více o digitalizaci ve vysílání ČT, v internetovém speciálu www.digict.cz, v teletextu ČT1 (strana 650), v časopisu ČT+ i na horké lince digitalizace Diváckého centra ČT – telefon 261 13 74 74 (denně od 7.30 do 20.00 hodin).

Štěpán Janda
Tiskový útvar ČT

Přílohy

Označení analogového pozemního vysílání ČT2, které bude vypnuto: speciální symbol (piktogram v podobě čtyř čtverců v pravém spodním rohu obrazovky), průběžně jej doplňuje textová informační lišta. (305 kB)