Kde jsem:

Poznejte nás

Poznejte nás

Archiv tiskových zpráv — Pro média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Archiv tiskových zpráv

30. 9. 2008

Přeladění analogového vysílání ČT1 a ČT2 na Chebsku a v Ústeckém kraji

Na vysílačích Cheb – Zelená hora a Ústí nad Labem – Buková hora budou 6. 10. 2008 vzájemně zaměněny analogové vysílací kmitočty ČT1 a ČT2. Připravuje se tak spuštění digitálního pozemního vysílání všech čtyř programů ČT.

V pondělí 6. října 2008 budou na vysílačích Cheb – Zelená hora a Ústí nad Labem – Buková hora realizovány další body Technického plánu přechodu, nařízení vlády ČR. Analogové pozemní vysílání programů ČT1 a ČT2 si na obou stanovištích vzájemně vymění vysílací kanály.

Na vysílači Cheb – Zelená hora se 6. 10. 2008 analogové vysílání ČT1 přesune z 36. na 53. kanál a ČT2 naopak z 53. na 36. kanál. Na vysílači Ústí nad Labem – Buková hora se ve stejný den přemístí analogové vysílání ČT1 z nynějšího 33. na 50. kanál a ČT2 z 50. na 33. kanál.

Diváci zaznamenají záměnu ČT1 a ČT2 na předvolbách svých přijímačů, pokud přijímají oba programy shodně z daného vysílače. Lidé přijímající ze změnou dotčeného vysílače jen jeden program a druhý z jiného vysílače, budou mít rázem stejný program na dvou předvolbách současně. V tom případě bude potřeba chybějící program znovu naladit – buď se přeorientovat na jiný zdroj analogového signálu, na digitální příjem z družice, nebo počkat do 31. října 2008 na pozemní digitální vysílání multiplexu veřejné služby (v Ústeckém kraji lze programy ČT přijímat digitální pozemní cestou i nyní – v rámci přechodného mutliplexu A, jehož vysílání skončí 30. 10. 2008).

Záměna analogových vysílacích frekvencí obou celoplošných programů ČT na uvedených vysílačích předznamenává spuštění definitivního digitálního pozemního vysílání všech čtyř programů České televize, tedy veřejnoprávního multiplexu. Ten začne vysílat ze Zelené i Bukové hory 31. října 2008 – krátce poté, kdy v noci 30. října 2008 definitivně skončí analogové vysílání ČT2.

Obyvatelé Chebska a Ústeckého kraje od 6. října 2008 jednoznačně rozeznají, že přijímají analogový signál ČT2 z Bukové či Zelené hory, který bude 30. 10. 2008 vypnut. Na obrazovce se jim na ČT2 v pravém spodním rohu objeví speciální symbol (piktogram v podobě čtyř čtverců) a průběžně zaznamenají také textovou lištu s upozorněním, že je nezbytné připravit se na digitální příjem. Ostatních diváků, kteří zmíněné atributy na ČT2 neuvidí, se konec analogového vysílání prozatím netýká.

Označení analogového pozemního vysílání ČT2, které bude vypnuto: speciální symbol (piktogram v podobě čtyř čtverců v pravém spodním rohu obrazovky), průběžně jej bude doplňovat textová informační lišta.

Označení analogového pozemního vysílání ČT2, které bude vypnuto: speciální symbol (piktogram v podobě čtyř čtverců v pravém spodním rohu obrazovky), průběžně jej bude doplňovat textová informační lišta.

Štěpán Janda
Tiskový útvar ČT