Kde jsem:

Poznejte nás

Poznejte nás

Archiv tiskových zpráv — Pro média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Archiv tiskových zpráv

26. 9. 2008

Vidíte na ČT2 čtverečky? Brzy naladíte digitálně všechny programy ČT!

Česká televize připomíná: Čtyři čtverce a textová lišta na obrazovce označují analogové vysílání ČT2, které bude brzy definitivně vypnuto – už 30. září 2008 v Jihočeském kraji a také ve středních Čechách a Praze. Diváci zde vzápětí naladí digitálně nejen ČT2, ale i ČT1, ČT24 a ČT4 v rámci veřejnoprávního multiplexu.

Česká televize je připravena naplnit další část Technického plánu přechodu, nařízení vlády ČR. Jak ČT dlouhodobě a komplexně informuje, v noci ze 30. září na 1. října 2008 definitivně skončí analogové pozemní vysílání ČT2 z vysílačů České Budějovice – Kleť (na 49. kanálu pokrývá signálem Jihočeský kraj) a Praha – Cukrák (signál na 53. kanálu pokrývá střední Čechy a Prahu). Na uvolněných kmitočtech vzápětí odstartuje digitální pozemní vysílání multiplexu veřejné služby.

Diváci z Jihočeského kraje i ze středních Čech a Prahy začnou 1. října 2008 přijímat digitálně nejen ČT2, ale také ČT1 a navíc zpravodajskou stanici ČT24 i sportovní ČT4. Kompletní programovou nabídku České televize, doplňkové digitální služby a stanice ČRo – takzvaný mutliplex veřejné služby – bude vysílač České Budějovice – Kleť šířit na 49. kanálu a vysílač Praha – Cukrák na 53. kanálu.

Jihočeši, Středočeši a Pražané mohou od 20. srpna 2008 jednoduše rozeznat, zda-li přijímají analogový signál ČT2, jehož konec se blíží, a jestli se tedy musí připravit na digitální příjem. Pokud při sledování ČT2 registrují v pravém spodním rohu obrazovky speciální symbol v podobě čtyř čtverců, budou od 1. října 2008 potřebovat digitální televizor nebo set-top-box. Doporučujeme i kontrolu antény – zejména úpravy společných televizních antén (STA).

Také vysílač Praha - město – Žižkov se připravuje na ukončení analogového vysílání ČT2 (41. kanál) a start digitálního vysílání multiplexu veřejné služby (53. kanál, nově vertikální polarizace). Oba kroky proběhnou v těsném sledu za sebou v noci z 24. na 25. října 2008. Analogový signál ČT2 vysílaný z žižkovské věže je od 28. 8. 2008 rovněž označen piktogramem a textovou lištou, aby diváci včas zaznamenali nutnost, zajistit si digitální příjem.

Označení analogového pozemního vysílání ČT2, které bude vypnuto: speciální symbol (piktogram v podobě čtyř čtverců v pravém spodním rohu obrazovky), průběžně jej doplňuje textová informační lišta.

Označení analogového pozemního vysílání ČT2, které bude vypnuto: speciální symbol (piktogram v podobě čtyř čtverců v pravém spodním rohu obrazovky), průběžně jej doplňuje textová informační lišta.

Více o digitalizaci ČT ve vysílání České televize (zpravodajství, spoty, informační sdělení), v internetovém speciálu www.digict.cz, v teletextu ČT1 (strana 650), v časopisu ČT+, na horké lince digitalizace Diváckého centra ČT – telefon 261 13 74 74 (denně 7.30 – 20.00 hodin), v letácích distribuovaných do schránek a mimo jiné i v reklamě zadané Českou televizí do tisku a rozhlasu.

Štěpán Janda
Tiskový útvar ČT