Kde jsem:

Poznejte nás

Poznejte nás

Archiv tiskových zpráv — Pro média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Archiv tiskových zpráv

25. 9. 2008

Pořady ČT bodovaly na festivalu Sportfilm Liberec

Na právě skončeném 11. ročníku mezinárodního festivalu sportovních filmů Sportfilm Liberec 2008, který proběhl ve dnech 22.- 25. září 2008, výrazně uspěly pořady České televize. Podařilo se jim získat téměř všechny udělené ceny.

Hlavní cenu Velkého Ještídka a cenu za nejlepší dokument vyhrál snímek Mexická rapsodie za propojení dramatického okamžiku našich dějin s úspěchy československých sportovců na XIX. olympijských hrách 1968 v Mexiku.

V kategorii sportovních osobností zvítězil dokument z cyklu Sláva vítězům – Milena Duchková. Porotu zaujalo umělecky mimořádně zdařilé a citlivé zpracování portrétu olympijské vítězky z roku 1968, jejíž jméno z důvodu dlouhodobého exilu upadalo v zapomenutí.

Nejlepší reportáží se stal snímek o ostravské expedici Leopolda Sulovského K2 2007 Podruhé na K2, a to hlavně s přihlédnutím k práci Libora Uhra, Kamila Bortela a Romana Langra, kteří v extrémně obtížných podmínkách vytvořili poutavý obraz úsilí celé výpravy.

Mezinárodní porota festivalu udělila také Cenu Jiřího Kössla dokumentárnímu cyklu Slavné olympijské osmičky za sportovně historické zmapování olympijských her, které se konaly v letopočtech končících uvedeným číslem osm.

Sportfilm Liberec se koná pod patronací Českého olympijského výboru a letos poprvé i za přispění fondu solidarity Mezinárodního olympijského výboru. Je součástí celosvětové přehlídky Sport Film Ficts World Challenge. Vítězné snímky z Liberce se následně budou ucházet o mety nejvyšší na světovém finále v Miláně na přelomu října a listopadu letošního roku.


Ladislav Šticha
Tiskový mluvčí ČT