Kde jsem:

Poznejte nás

Poznejte nás

Archiv tiskových zpráv — Pro média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Archiv tiskových zpráv

22. 9. 2008

Prestižní ocenění Emmy pro zpravodaje ČT Tomáše Etzlera

Zpravodaj České televize v Číně Tomáš Etzler se stal laureátem jednoho z nejprestižnějších ocenění, kterého lze v oblasti televizního vysílání získat. V souvislosti se včerejším slavnostním udílením cen Emmy v oblasti zábavního průmyslu bylo znovu připomenuto i oceňování v žurnalistické kategorii, jež proběhlo před několika měsíci.

Držitelem jednoho z nejvýznamnějších ocenění, jaká může novinář získat, je i zpravodaj České televize. Cenu Emmy obdržel v kategorii Přínos k rozvíjení nových technologií.

Tomáš Etzler získal prestižní ocenění jako první český novinář – byť v tomto případě ještě ve službách mediálního zpravodajského gigantu CNN. Cenu porota udělila týmu CNN, ve kterém působil i Tomáš Etzler, v jedné z takzvaných technologických kategorií – Za přínos k rozvíjení nových technologií – konkrétně za aplikaci satelitních přenosů pomocí technologie BGAN, kterou používá i zpravodajství České televize. Jedná se o možnost mobilních živých vstupů bez nutnosti mít na místě velký přenosový vůz. Ocenění se týká období, kdy Tomáš Etzler působil jako válečný zpravodaj CNN v Libanonu.

Tomáš Etzler se dnes přiznal, že si význam ocenění v závalu práce nejprve neuvědomoval. Poté, co začaly chodit gratulace až z nejvyšších postů managementu CNN, prozřel. „Já jsem už za svou kariéru dostal řadu ocenění, a tak jsem se nejdřív domníval, že je to nějaká z dalších cen. Teď vím, že jsem dostal vlastně žurnalistického Oskara a teprve dodatečně se mi z toho trochu podlomila kolena. Je to nádherný pocit a já udělám vše pro to, aby to nebylo naposledy.“ Skromnost Etzler nezapřel ani nyní, když několikrát zdůraznil, že cena je především pro celý tým CNN, jehož byl členem.

Ocenění pro zpravodaje České televize si velmi cení i ředitel zpravodajství televize veřejné služby Milan Fridrich: „Jsme hrdí na to, že máme v našem týmu novináře světové kvality. Oblast nových technologií a možnost přinášet rychle informace z kteréhokoliv kouta světa jsou jen některými přínosy, které pro nás spolupráce s Tomášem Etzlerem znamená.“ Milan Fridrich se netají svou pýchou, že dokázal přetáhnout skvělého novináře takovému mediálnímu obrovi, jakým CNN je.

Tomáš Etzler se narodil v roce 1963 v Ostravě a na tamější Pedagogické fakultě vystudoval zeměpis a tělocvik. Od roku 1987 byl dramaturgem zábavných pořadů ostravského studia České televize. V roce 1991 odešel do Spojených států, kde se začal živit jako umývač oken, zahradník apod. Následně mu v roce 1999 byla nabídnuta práce v CNN, kterou přijal a začal tam pracovat jako produkční a mj. zajišťoval válečné zpravodajství z Iráku nebo Haiti. Poté působil přes dva roky jako válečný zpravodaj CNN na Haiti, v Iráku nebo v Afghánistánu a je prozatím jediným Čechem, který kdy pro CNN pracoval. V roce 2006 se pak stal zpravodajem České televize v Číně. Z českých médií Etzler blíže spolupracuje například s Lidovými novinami.

Ceny Emmy (anglicky Emmy Awards) jsou od roku 1949 každoročně udělované americké televizní ceny za filmovou produkci a významné žurnalistické počiny. Jedná se o obdobu slavných Oscarů.


Ladislav Šticha
Tiskový mluvčí ČT