Kde jsem:

Poznejte nás

Poznejte nás

Archiv tiskových zpráv — Pro média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Archiv tiskových zpráv

31. 7. 2008

ČT navyšuje datový tok satelitního vysílání z družice Astra 3A

Česká televize rozšiřuje od 1. 8. 2008 datový tok svého vysílání DVB-S z družice Astra 3A, a to z 24 na 30 Mbit/s – zvýší se tak kvalita obrazu i zvuku.

Od pátku 1. srpna 2008 vysílá Česká televize v digitální satelitní distribuci (DVB-S) prostřednictvím družice Astra 3A s vyšším datovým tokem. Ten se mění z dosavadních 24 Mbit/s na 30 Mbit/s pro všechny čtyři programy ČT celkem.

Navýšení datového toku o 6 Mbit/s se využívá pro zkvalitnění obrazových složek ČT1, ČT2 i ČT4 SPORT a umožňuje také obohatit zvukové složky jednotlivých programů o moderní technologie.

ČT1 se nadále vysílá s jedním zvukovým kanálem umožňujícím využít buď jeden stereofonní zvukový doprovod, duální monofonní zvuk (český dabing a originální verzi) a novinkou je možnost zařadit jeden zvuk ve formátu Dolby Digital.

Na programu ČT2 bude napříště originální zvukový doprovod vysílán i ve stereofonní verzi na zvláštním přidaném zvukovém kanálu.

Navýšením datového toku vysílání DVB-S přes satelit Astra 3A a implementováním nových technologií, jakými je Dolby Digital, realizuje Česká televize dlouhodobou, racionálně stanovenou strategii v postupném přechodu na HDTV vysílání. Pravidelné, řádné vysílání ve vysokém obrazovém rozlišení (HD) plánuje ČT, stejně jako řada jiných televizí veřejné služby nejen v Evropě, rozvážně na rok 2010 u příležitosti zimních olympijských her ve Vancouveru.

Štěpán Janda
Tiskový útvar ČT

Přílohy

Orientační mapka dostupnosti DVB-S signálu z družice Astra 3A – digitálního satelitního vysílání České televize v rámci platformy CS Link. (158 kB)