Kde jsem:

Poznejte nás

Poznejte nás

Archiv tiskových zpráv — Pro média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Archiv tiskových zpráv

27. 6. 2008

Česká televize hlavní mediální partner MFF Karlovy Vary 2008

Česká televize je hlavním mediálním partnerem 43. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary (4. – 12. července 2008).

Festivalové ozvěny, ohlédnutí za 42. ročníkem Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary spolu s moderátorem Markem Ebenem, uvede ČT v neděli 29. června na ČT2 od 22.55 hodin (repríza: neděle 6. července na ČT1 po půlnoci 02.25 hodin).

Před zahájením festivalu ve čtvrtek 3. července na ČT2 od 23.25 hodin mohou diváci ČT zhlédnout v rámci Filmového klubu - Ozvěny MFF Karlovy Vary německý snímek Pingpong, oceněný Českou televizí na loňském 42. ročníku MFF Karlovy Vary cenou Nezávislá kamera nejlepšímu filmu v sekci Fóra nezávislých.

Pingpong (Pingpong)
Kde končí jemná erotická hra a začíná tragédie zraněných citů? Německý film (2006) Hrají: S. Urzendowsky, M. Mitterhammerová, C. Berg, F. Rockstroh a další. Režie Matthias Luthardt. V německém znění s titulky.

O festivalovém dění 43. MFF Karlovy Vary 2008 bude Česká televize informovat nejen ve svých zpravodajských a kulturních pořadech, ale především prostřednictvím Festivalové vteřiny 2008, jejichž tradičním průvodcem bude i tentokrát Marek Eben, od 4. do 11. 7. na ČT1:
4. 7. od 22.15 hodin – 5. 7. od 21.25 hodin – 6. 7. od 21.35 hodin – 7. 7. od 22.10 hodin – 8. 7. od 23.20 hodin – 9. 7. od 22.10 hodin – 10. 7. od 21.50 hodin – 11. 7. od 22.15 hodin

Setkání Na plovárně s Danny DeVitem (2007) nabídne ČT divákům v neděli 6. července na ČT2 ve 22.05 hodin (repríza: středa 9. 7. ČT1 po půlnoci 03.15 hodin). Se slavným americkým hercem, režisérem a producentem, oceněným na 42. MFF Karlovy Vary Křišťálovým glóbem za mimořádný umělecký přínos světovému filmu, hovoří Marek Eben. Danny De Vito a také Harvey Keitel, Věra Chytilová a Miloš Forman přijali hlavní role v jednotlivých verzích znělky 43. MFF KV režiséra Ivana Zachariáše.

Slavnostní zakončení MFF Karlovy Vary 2008 uvede ČT v sobotu 12. července na ČT1 od 20.00 hodin. Přímý přenos závěrečného předávání cen vítězům Mezinárodního filmového festivalu za účasti našich i světových hvězd stříbrného plátna uvede Marek Eben.

Nezávislá kamera – cena České televize pro nejlepší film v sekci Fórum nezávislých bude na 43. MFF Karlovy Vary udělena již popáté. Českou televizi v porotě zasedne Michael Málek, vedoucí dramaturg Centra převzatých pořadů ČT. Dalšími porotci budou producentka Riina Sildos z Estonska a distributor a novinář Milos Stehlik z USA.

Česká televize je tradičním koproducentem mnoha českých filmů a dokumentů, které budou na festivalu prezentovány jak v soutěži, tak i v rámci přehlídky.

Mezinárodní soutěž hraných filmů

Děti noci – Koprodukční film ČT a Negativ s.r.o. Scénář Irena Hejdová. Kamera Martin Štrba. Režie Michaela Pavlátová. Drama dívky hledající únik ze součastné situace odehrávající se v průběhu jednoho týdne na konci března v současné Praze.

Karamazovi – Koprodukční film ČT a První veřejnoprávní. Kamera Alexander Šurkala. Filmová interpretace slavného tématu - Dostojevského Bratří Karamazových - v sugestivních okolnostech divadelní zkoušky, probíhající ve staré Polské ocelárně. S využitím dramatizace Evalda Schorma scénář a režie Petr Zelenka.

Soutěž dokumentárních filmů
René – Koprodukční film ČT a Helena Třeštíková. Scénář a režie Helena Třeštíková. Časosběrný dokument sleduje životní osud nenapravitelného kriminálníka a osobitého spisovatele Reného Plášila v průběhu dvaceti let.

Filmy a dokumenty mimo soutěž

Bathory
Koprodukční film ČT a J & J JAKUBISKO FILM, s.r.o. Scénář a režie Juraj Jakubisko. Kamera Ján Ďuriš. Za největší vražedkyni všech dob označila Guinnessova kniha rekordů nejbohatší uherskou šlechtičnu, která se prý koupala v krvi krásných panen, Alžbětu Báthoryovou. Ani historici nemají jasno, zda právem či neprávem. Poodhrnout roušku tajemství, vyvrátit krvavou legendu a ukázat, že už v době renesance šlo o politicko-mocenské intriky, chce Juraj Jakubisko.

Film o filmu Bathory dokument režiséra J. Kadeřábka o natáčení nového koprodukčního velkofilmu Juraje Jakubiska vysílá Česká televize 5. 7. ČT1 od 14.00 hodin – 9. 7. ČT1 po půlnoci 01.10 hodin – 12. 7. ČT1 od 11.30 hodin – 16. 7. ČT2 od 22.00 hodin.

Více informací:
www.ceskatelevize.cz/specialy/bathory/

Gympl – Koprodukční film ČT a VOREL FILM, s.r.o. Scénář Tomáš Houška, Pavel Nosek, T. Vorel. Kamera Marek Jícha. Režie Tomáš Vorel. Hořká komedie o studentech gymnázia, kteří po nocích malují ilegální grafiti odkrývající spor svobody a konformity, konflikt mezi školou, která je často vzdálená realitě a žáky, kteří se na podobě světa chtějí bezprostředně podílet.

Pusinky – Koprodukční film Cineart TV Prague – Viktor Schwarcz a ČT. Scénář Petra Ušelová. Kamera Martin Douba. Režie Karin Babinská. Letní road-movie o šťastném konci jednoho dívčího přátelství je nejen jemnou studií současných dospívajících dívek, jejich iluzí a představ, ale i cestou za poznáním a sebevědomím.

Roming – Koprodukční film ČT a Infinity Prague Ltd., s.r.o. Scénář Marek Epstein. Kamera Jakub Šimůnek. Režie Jiří Vejdělek. Komediální road-movie o strastiplné cestě tří mužů za tajemnou nevěstou.

Tajnosti – Koprodukční film Biograf Jan Svěrák s.r.o a ČT. Scénář a režie Alice Nellis. Kamera Ramunas Greičius. Iva Bittová v roli ženy, hledající východiska v labyrintu všedního dne.

Václav – Koprodukční film BUC-FILM – Jaroslav Bouček a ČT. Scénář Marek Epstein. Kamera Jakub Śimůnek. Režie Jiří Vejdělek. Ivan Trojan v roli vesnického outsidera, jehož činy a poznání minulosti se tragicky střetnou s nepochopením prostředí, v němž vyrůstal.

Více informací: www.ceskatelevize.cz/filmy/

Dějiny Jaroslava Šabaty – Scénář V. Janeček Vít, Jakub Patočka. Kamera Jiří Zykmund. Režie Vít Janeček. Příběh politika, jehož život ztělesňuje poslední půlstoletí nejen české historie.

Dobře placená procházka – 07 – Scénář, kamera a režie Olga Špátová. Na jaře roku 2007 režíroval Miloš Forman v Národním divadle jazzovou operu Jiřího Šlitra na libreto Jiřího Suchého. Dirigentem byl Libor Pešek. Dokument o tvoření inscenace Dobře placené procházky, na které se znovu po čtyřiceti letech sešli tito umělci, natočila O. Špátová.

Martin Frič, klasik českého filmu – Scénář a režie Zdeněk Zelenka. Kamera Vladimír Dousek. Životní příběh výjimečné osobnosti československé kultury 20. století, který se uzavřel v srpnu 1968. Neznámý osud filmového režiséra, jehož dílo patří do zlatého fondu naší kinematografie.

Mír s tuleni – Scénář Ferdinand Pitrosu. Kamera Jakub Halousek. Režie Miloslav Novák. Koprodukční dokument CINEMASOUND Praha, s.r.o., České televize, Dvanáct opic, s.r.o., FAMU, PANDA FILM S.r.L., PROGRAF Praha, s.r.o. Celovečerní dokumentární bajka pojednávající o tom, jak se proměnila lidská přirozenost na pozadí dvou příběhů, dramatických osudů lachtana Gastona a tuleně Odyssea.

Naděje, Zrada – Scénář Pavel Kosatík. Kamera Kristián Hynek. Režie Viktor Polesný. První a druhá část dokumentární střihové trilogie režiséra ke 40. výročí Pražského jara 1968 a posléze tragického srpna, který definitivně zmařil naděje na obnovu demokracie v Československu.

Více informací: www.ceskatelevize.cz/program/

Přímo v Karlových Varech si ČT pro návštěvníky festivalu připravila bohatý program:

Čaj o třetí. Od 6. do 11. července mohou diváci ochutnat filmový Čaj o třetí. Tvůrci českých filmů se na setkání s nimi těší vždy v 15.00 hodin u Velkého sálu v přízemí hotelu Thermal. Účast přislíbili např. tvůrci filmů Bathory v čele s režisérem Jurajem Jakubiskem, zástupci soutěžního filmu Děti noci režisérka Michaela Pavlátová a herečka Martha Issová. Chybět nebudou ani dokumentaristka Helena Třeštíková, režisér Petr Zelenka, herec Martin Myšička (Karamazovi) či Karel Roden a Filip Renč, kteří představí nový film ČT Hlídač č. 47.

Večerníčky na dobrou noc. Dobrou noc festivalovým hostům popřejí a do pařezové chaloupky od 6. do 11. července pozvou letošní čtyřicátníci Křemílek a Vochomůrka. Vždy o půlnoci budou mít v sále B hotelu Thermal připraveny svoje pohádkové příběhy z mechu a kapradí.

Meeting point ČT. Po celou dobu festivalu bude fundovat přímo v centru dění v hotelu Thermal s možností zhlédnout vybrané koprodukční filmy či získat informace o České televizi. Bloky vysílání České televize bude po celou dobu festivalu nabízet také Festivalová televize vždy od 22.00 hodin. Připraveny jsou filmy o filmu, upoutávky na nové snímky a také pozvánky do kina.

Tanec s Českou televizí. Ve čtvrtek 10. července od 19.00 hodin v Poštovním dvoře všechny roztančí hity, které možná už dlouho neslyšeli, ale každopádně je všichni dobře znají. Malý taneční orchestr Universal Praha zahraje v nezaměnitelném podání Františka Skály, Aleše Najbrta, Tomáše Hanáka a mnoha dalších svých členů známé písně z let nedávno minulých. Vstup na koncert stejně jako na ostatní akce ČT je volný a vítaný.


Více informací:
www.ceskatelevize.cz/specialy/kv2008/

Ladislav Šticha
Tiskový mluvčí ČT