Kde jsem:

Poznejte nás

Poznejte nás

Archiv tiskových zpráv — Pro média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Archiv tiskových zpráv

23. 6. 2008

Ocenění dokumentární tvorby České televize

Na 4. MFF evropského umění Arts&film 2008 v Telči (19. - 22. 6. 2008) byly v soutěži 247 děl z více než 35 zemí Evropy oceněny tyto dokumenty z tvorby České televize:

Grand Prix cena Vojtěcha Jasného - Dobře placená procházka – 07
Scénář a režie Olga Špátová. Porota ocenila velmi zajímavý a citlivý přístup filmového zpracování z přípravy této hry Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra na prknech Národního divadla v režii Miloše Formana.

Cena České inspirace za originální tvůrčí přístup - U sta Bromů
Vyrobilo Televizní studio Brno. Scénář a režie Pavel Jirásek. Dokument se vydává po stopách legendárního jazzového kapelníka Gustava Broma a jeho orchestru. Pořad uvede Česká televize v premiéře v sobotu 28. června 2008 na ČT2 od 22.00 hodin (repríza: neděle 29. 6. ČT2 10.00).

- v kategorii Výtvarné umění ve všech oblastech a oborech
2. místo - Kreslen světem Dalibor Chatrný
Pořad vyrobilo Televizní studio Brno. Scénář a režie Pavel Jirásek. Dokument zachycuje obraz této výrazné osobnosti výtvarného umění druhé poloviny 20. století.

- v kategorii Hudba, divadlo, film a literatura

2. místo - Všechno je to dar
Pořad vyrobilo Televizní studio Ostrava. Scénář Helena Dohnalová. Režie Petra Všelichová. Hudební dokument zachycuje mladou, ale už světově uznávanou sopranistku Martinu Jankovou, sólistku opery v Curychu.

3. místo - Daria Klimentová, po světě na špičkách
Scénář Jindřich Juna, M. Kubala, Jitka Novotná. Kamera a režie Martin Kubala. Dokumentární portrét primabaleriny Anglického národního baletu.

Cena poroty byla udělena dokumentu z roku 1968 Kdo je Karel Ančerl? o vynikajícím dirigentu a dlouholetém šéfovi České filharmonie. Tento titul nyní vydal Supraphon na DVD.

- v kategorii Lidové umění a tvorba, umělecká řemesla, naivní umění
2. místě - Tanec před kamerou z cyklu Evropské hudební kořeny
Dokument režiséra Petra Hajna, vyrobený v koprodukci České televize – Televizní studio Brno a Direct Film s.r.o., vypráví příběh Františka Pospíšila a mečových tanců. Pořad je součástí dokumentární koprodukční série EBU Evropské hudební kořeny.

Ladislav Šticha
Tiskový mluvčí ČT