54 minut

30. ledna 2023

Část: Šíření respiračních chorob zpomaluje

Obsah dílu

Kalendář Petra Pavla — Rozhovory nově zvoleného prezidenta — Volební dozvuky — Miloš Zeman o důvodech Babišovy prohry — Předposlední pracovní cesta prezidenta — Vzpomínky generálů k výročí vzniku ČR — Boje na jihu a východě Ukrajiny — Boje o Vuhledar — Turecko o rozšíření NATO — Ekologická havárie na Bečvě u soudu — Škoda Auto omezí kvůli čipům výrobu — Má vlast ve velšské opeře — Soud v kauze dotací pro sport — Spotřeba zemního plynu v ČR — Šíření respiračních chorob zpomaluje — Tragická smrt chodkyně v Praze — Vánice na horách — Jmenování předsedy Ústavního soudu — Spor o jmenování nového předsedy ÚS — Slavnostní uvedení nového prezidenta do funkce — Práce neúspěšných kandidátů — Vyšetřování policejní brutality v Memphisu — Útok v pákistánské mešitě — Počet OSVČ — Neomezená stávka zaměstnanců Nexenu — Zemřel Jaroslav Šedivý — Prodejny v malých obcích — Registrace pro ukrajinské uprchlíky — Dostavba D1 u Přerova — Muž s pistolí v Brně — Škodná v šumavských lesích — Podání přiznání k dani z nemovitosti — Čištění hal v Brodu nad Tichou — Hra 1984 ve Švandově divadle — Gratulace Petru Pavlovi

Části dílu

00:47
Kalendář Petra Pavla
    První jednání zvoleného prezidenta Petra Pavla. Nejprve se dnes setkal se šéfem české diplomacie Janem Lipavským kvůli koordinaci zahraničí politiky. Pak telefonoval prezidentce Tchaj-wanu. Ujistil ji mimo jiné o další spolupráci. Čína nad tím vyjádřila znepokojení.
    01:36
    Rozhovory nově zvoleného prezidenta
      Zítra by měl Petr Pavel poskytnout třeba rozhovor britskému deníku Financial Times. V médiích po nabitém víkendu znovu vystupoval i dnes.
      04:17
      Volební dozvuky
        Státní volební komise označila letošní volby hlavy státu za klidné. Na dnešním jednání schválila známé výsledky. Zvolený prezident Petr Pavel získal zhruba o 960 tisíc hlasů víc než Andrej Babiš.
        05:23
        Miloš Zeman o důvodech Babišovy prohry
          Končící prezident Miloš Zeman včera a dnes absolvoval svou předposlední plánovanou zahraniční cestu do Srbska. V Bělehradu taky uvedl důvody, proč podle něj Andrej Babiš prohrál ve volbách hlavy státu.
          06:01
          Předposlední pracovní cesta prezidenta
            Kromě vyjádření k tuzemskému dění komentoval Miloš Zeman v Bělehradě třeba i ruskou agresi vůči Ukrajině. Srbsko by podle něj mohlo být jako neutrální země zprostředkovatelem mezi bojujícími stranami.
            08:32
            Vzpomínky generálů k výročí vzniku ČR
              Živý vstup redaktora Petra Pavla.
              10:31
              Boje na jihu a východě Ukrajiny
                Ruské síly zintenzivňují údery na východě Ukrajiny. Úspěchy hlásí u Bachmutu, to Kyjev ale nepotvrdil. Invazní jednotky se snaží postupovat taky u Avdijivky a Lymannu. Ostřelují i celou oblast podél linie dotyku.
                11:47
                Boje o Vuhledar
                  Živý vstup zpravodaje Andrease Papadopulose.
                  15:53
                  Turecko o rozšíření NATO
                    Ankara by podle prezidenta Erdogana mohla schválit vstup Finska do NATO a upřednostnit ho před Švédskem. Obě skandinávské země požádaly o členství loni. Jejich vstup stále neratifikovalo Maďarsko a Turecko.
                    16:17
                    Ekologická havárie na Bečvě u soudu
                      U vsetínského soudu dnes začal soud kvůli otravě bezmála 40 tun ryb v řece Bečvě v září roku 2020. Odpovědnost za to podle obžaloby nese firma Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm a její ředitel Oldřich Havelka.
                      18:52
                      Škoda Auto omezí kvůli čipům výrobu
                        Automobilka Škoda znovu omezuje výrobu kvůli nedostatku čipů. Tento týden se odstávky podle odborů dotknou závodů v Mladé Boleslavi a Vrchlabí.
                        19:08
                        Má vlast ve velšské opeře
                          Velšská národní opera v Cardiffu zahrála po víc než dvaceti letech tamnímu publiku Smetanovu Mou vlast. Skladbu, která není ve Walesu příliš známá, uvedl český dirigent a umělecký ředitel velšské opery Tomáš Hanus.
                          21:56
                          Soud v kauze dotací pro sport
                            Kauza sportovních dotací se vrátila na začátek. Po rozhodnutí odvolací instance se případem znovu zabývá pražský městský soud. Obžalobě z manipulací čelí dvě organizace a pět lidí, včetně bývalé ministerské náměstkyně Simony Kratochvílové a někdejšího šéfa českého fotbalu Miroslava Pelty.
                            24:18
                            Spotřeba zemního plynu v ČR
                              Statistiky potvrdily šetření s energiemi v Česku. Vloni podle regulačního úřadu odběratelé spotřebovali přes 81 a půl terawatthodiny zemního plynu.
                              24:38
                              Šíření respiračních chorob zpomaluje
                                Případů akutních respiračních infekcí v Česku dál ubývá. Ve čtvrtém týdnu tohoto roku klesla nemocnost skoro o pět procent – teď je to třináct set padesát jedna případů na sto tisíc obyvatel. Míň hospitalizovaných pacientů hlásí taky nemocnice, objevily se ale i mimořádně těžké průběhy.
                                26:52
                                Tragická smrt chodkyně v Praze
                                  Chodkyni v pražských Střešovicích srazilo samovolně rozjeté auto a usmrtilo ji. 23letou ženu vůz taxislužby bez řidiče vtlačil do výlohy sklenářství, utrpěla velmi vážná poranění, kterým navzdory půlhodinové resuscitaci na místě podlehla.
                                  27:12
                                  Vánice na horách
                                    Česko čeká několik dní nebezpečného počasí. Už během pondělí zasáhl část země silný vítr. Nejvíc na horách. Komplikace ale přinášel hlavně do oblastí, kde se v minulých dnech vytvořila námraza.
                                    29:27
                                    Jmenování předsedy Ústavního soudu
                                      Vracíme se k tématu prezidentských voleb. Jejich vítěz - Petr Pavel - by chtěl s dosluhující hlavou státu Milošem Zemanem řešit i situaci kolem Ústavního soudu.
                                      30:06
                                      Spor o jmenování nového předsedy ÚS
                                        Podle premiéra ani ministra spravedlnosti by Miloš Zeman nového šéfa Ústavního soudu jmenovat neměl. Podle Petra Fialy by to způsobilo chaos, zmatek a spoustu nejasností.
                                        32:41
                                        Slavnostní uvedení nového prezidenta do funkce
                                          Do inaugurace nově zvoleného prezidenta zbývá 38 dnů. Bude se konat 9. března ve 14 hodin ve Vladislavském sále Pražského hradu na společné schůzi obou parlamentních komor. Jejich kancléři budou o detailech ve středu jednat s Vratislavem Mynářem.
                                          34:58
                                          Práce neúspěšných kandidátů
                                            A ještě pohled na kandidáty, kteří neuspěli. Někteří se vrátili zpět k práci ve vysoké politice, další vstup do ní nevylučují. Poražený z druhého kola si od ní teď naopak chce odpočinout
                                            37:55
                                            Vyšetřování policejní brutality v Memphisu
                                              Demonstrace po celých Spojených státech vyvolalo brutální policejní násilí, které zachytily policejní kamery při bití devětadvacetiletého černošského muže v Memphisu. Ten na následky zranění po třech dnech v nemocnici zemřel.
                                              39:52
                                              Útok v pákistánské mešitě
                                                Téměř 50 lidí zemřelo při bombovém útoku v mešitě v pákistánském městě Péšávar. 147 dalších utrpělo zranění, řada z nich jev kritickém stavu. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil. Mešita je součástí rozsáhlého komplexu, ve kterém se nachází i policejní centrála.
                                                40:18
                                                Počet OSVČ
                                                  V Česku přibylo podnikatelů, kteří si živností vydělávají. Na konci loňska jich úřady evidovaly milion a 104 tisíc – o 26 tisíc víc než rok před tím.
                                                  40:45
                                                  Neomezená stávka zaměstnanců Nexenu
                                                    Živý vstup Karolíny Nové.
                                                    42:28
                                                    Zemřel Jaroslav Šedivý
                                                      V sobotu zemřel Jaroslav Šedivý – exministr zahraničí a diplomat, který se zasloužil o odchod okupačních vojsk z Československa a vstup Česka do NATO. Bylo mu 93 let. Pracovní život zasvětil vztahům s cizinou – obdržel řadu vyznamenání. V době normalizace byl odsouzen za podvracení republiky a podepsal Chartu 77.
                                                      42:52
                                                      Prodejny v malých obcích
                                                        Méně zákazníků a nízké tržby - provozovat venkovskou prodejnu se často nevyplatí. Zatímco v řadě malých obcí obchody končí, v Nesměni na Českobudjovicku se podařilo jeden otevřít. Alespoň na pár hodin v týdnu. Přispět na provoz ale musí radnice.
                                                        44:43
                                                        Registrace pro ukrajinské uprchlíky
                                                          Úřady spustily možnost online registrace, díky které si ukrajinští uprchlíci mohou prodloužit dočasnou ochranu. Vyplnit formulář lze do konce března. Následně musejí osobně na pobočku ministerstva vnitra přinést doklad o zajištěném ubytování.
                                                          45:10
                                                          Dostavba D1 u Přerova
                                                            Těžká technika začala s dostavbou dálnice D1 u Přerova. Vybudovat chybí poslední úsek dlouhý deset kilometrů. Na budoucí trase už dělníci vykáceli část stromů a teď pracují na skrývce a odvozu ornice. Stavbou se ale už poněkolikáté zabývá i Krajský soud v Ostravě.
                                                            45:48
                                                            Muž s pistolí v Brně
                                                              Policisté dnes dopoledne zasahovali v Brně v Holandské ulici - v jedné z kancelářských budov tam vyhrožoval muž se zbraní. Zároveň došlo k drobnému požáru. Policisti evakuovali dvě stovky lidí a muže zajistili.
                                                              46:04
                                                              Škodná v šumavských lesích
                                                                Stovky zničených a okousaných stromků - lesníci na Šumavě sčítají škody, které tam napáchala jelení zvěř. Ta totiž kvůli slabé vrstvě sněhu stále přezimuje mimo obory, protože má snadný přístup k potravě. Do té ale patří právě i mladé stromky.
                                                                47:40
                                                                Podání přiznání k dani z nemovitosti
                                                                  Zítra končí termín pro přiznání k dani z nemovitých věcí. Týká se všech, kdo vloni získali nemovitost - koupí, darem nebo třeba dědictvím. Podání je možné papírovou formou nebo elektronicky třeba přes portál Moje daně.
                                                                  49:44
                                                                  Čištění hal v Brodu nad Tichou
                                                                    Měsíc uplynul od prokázání ptačí chřipky v největším ohnisku nákazy v Česku. Drůbežárna v Brodu nad Tichou na Tachovsku už v souvislosti s likvidací skoro tři čtvrtě milionu slepic požádala o kompenzace, zatím ve výši přes sto třicet milionů korun.
                                                                    50:24
                                                                    Hra 1984 ve Švandově divadle
                                                                      Dystopický román 1984 spisovatele George Orwella už téměř 74 let slouží jako varování před totalitami a stále vybízí k novým adaptacím. Novou divadelní verzi teď připravilo pražské Švandovo divadlo.
                                                                      52:40
                                                                      Gratulace Petru Pavlovi
                                                                        Petru Pavlovi pogratuloval k vítězství také ministr zahraničí USA.
                                                                        Přehrát celé video
                                                                        Stopáž55 minut
                                                                        Další díl
                                                                        31. ledna 2023

                                                                        Přehled dílů

                                                                        Stopáž55 minut

                                                                        22. dubna

                                                                        Headlines — Výpověď bez udání důvodu — Jednodušší ukončení pracovního poměru — Návrhy NERV — Jednání na Hradě o důchodech — Hlasování o podpoře Kyjeva — Americká pomoc pro Ukrajinu — Obžaloba bývalého hradního kancléře — Očkování proti černému kašli — Deficit veřejných financí — Referendum o průmyslové zóně v Dolní Lutyni — Británie a deportace nelegálních migrantů do Rwandy — Aharon Haliva končí — Ivan Trojan ve hře Žáby — Kandidáti na Ústavní soudce — Trestní řízení s Donaldem Trumpem — Návrat zimního počasí do Evropy — Mrazivá noc v Česku — Tři roky vězení pro Dominika Feriho — Případ Dominika Feriho — Obvinění Dominika Feriho — Vláda a strategické investice — Obvinění kandidátů AfD do eurovoleb — Referendum v Kosovu — Podvody s falešnými nahrávkami — Kauza prodeje městských bytů v centru Prahy — Nebezpečná znaménka — Společná část státních maturit — Zemřela Hana Brejchová — Soud kvůli požáru supermarketu — Objev nevyčíslitelné hodnoty — Zvláštnosti hanáckého nářečí — Michael Jackson v Redutě

                                                                        22. 4. 2024 na ČT1
                                                                        Stopáž55 minut

                                                                        22. dubna

                                                                        Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                        22. 4. 2024 na ČT24
                                                                        Stopáž50 minut

                                                                        21. dubna

                                                                        Vojenská pomoc pro Ukrajinu — USA a pomoc Ukrajině — Proces schvalování pomoci pro Ukrajinu — Reakce z Ukrajiny — Cvičení vojáků — Tresty pro pachatele — Místo vězení peněžité tresty — Peněžité tresty — Sdílení elektřiny — Problémy kvůli sněhu — Výstraha před mrazem — Rekonstrukce Hradu Trosky — Zemřel Josef Laufer — Otevření Památníku holokaustu Romů a Sintů — Parkování kolem stadionu — Roste zájem o slepice — Požár dřevěné chalupy na okraji Vsetína — Soukromé rezidence Karla III. — Lidé po amputaci — V Česku chybí automechanici — Poškození íránské základny — Kontrola migrace v Rusku — Česko a migrační pakt — Nový aukční rekord — Taxi jako pomoc pro seniory — Opravy silnic — Zavřený most u Střezimíře — Kristian se vrací do kin — Referendum v Kosovu — Zemřel Miroslav Švejda — Slavné operní sbory ve Španělském sále

                                                                        21. 4. 2024 na ČT1
                                                                        Stopáž50 minut

                                                                        21. dubna

                                                                        Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                        21. 4. 2024 na ČT24
                                                                        Stopáž50 minut

                                                                        20. dubna

                                                                        Hospodaření obcí a krajů — Jednání o rozpočtovém určení daní — Rozpočty samospráv v rekordním přebytku — Zákon o zhraniční pomoci v americkém Kongresu — Ceny bytů i nájmů opět rostou — Trh s nemovitostmi — Počasí komplikuje dopravu — Silničáři drží zimní pohotovost — Istanbulská úmluva — Úklid odpadků — Česká kultura v Belgii — Převody nepotřebného majetku — České dráhy vyřazují staré vlaky — Výcvik nových strojvedoucích — Paliativní péče o nemocné — Personál pro obsluhu nových stíhacích letounů — Modernizace letectva — Opravy starých objektů armády — Administrativa ve školách — Napětí na Blízkém východě — Setkání Erdogana s vedením hnutí Hamás — Výstup skautů na Lysou horu — Nízké odměny za právní pomoc zranitelným — Půl století od rozehnání koncertu Plastic People — Británie odmítla jednání s EU — Česká pomoc Ukrajině — Mefisto v Národním divadle

                                                                        20. 4. 2024 na ČT1
                                                                        Stopáž50 minut

                                                                        20. dubna

                                                                        Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                        20. 4. 2024 na ČT24
                                                                        Stopáž55 minut

                                                                        19. dubna

                                                                        Jednání o reformě penzí — ANO zrušilo jednání s koalicí a prezidentem — Cíle důchodové reformy — Populační vývoj a důchodový systém — Útoky v Íránu — Sankce na izralské osadníky — Přiznání k dani elektronicky — Obvinění v kauze brněnských bytů — Speed Marathon 2024 — Měření rychlosti na silnicích — Boje na Ukrajině — Jednání EU s Británií — Oslavy šéfa brněnské filharmonie — Iniciativa Poslední adresa připomíná hrdiny minulé doby — Volby do Evropského parlamentu — Maďarská strana Fidesz zahájila kampaň — Kázeňské řízení s ředitelem policie v Hradci Králové — Andrej Babiš se rozvádí — Stavba metra D — Vítězové cen Magnesia litera — Nejprodávanější knihy — Nový díl románu Šikmý kostel — Jednání sněmovny — Rychlodráha na letiště — Leyenová ve Finsku — Posilování obrany pobaltský zemí — Podezřelí z útoku na Leonida Volkova — Čištění Labe — Vysoké ceny moderních léků — Oběti záplav v Dubaji — Volby v Indii — Dárci kostní dřeně — Záchrana hnízd čejky chocholaté — Soud s Donaldem Trumpem — Analýza odpadních vod

                                                                        19. 4. 2024 na ČT1
                                                                        Stopáž55 minut

                                                                        19. dubna

                                                                        Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                        19. 4. 2024 na ČT24
                                                                        Stopáž56 minut

                                                                        18. dubna

                                                                        Akutní péče v ČR — Snížení poštu akutních lůžek — Průměrná délka hospitalizace — Dostupnost zdravotní péče — Výsledky summitu EU — Situace na Blízkém východě — Zdražování pohonných hmot — Migrační politika EU — Kritika migračního zákona v Británii — Protesty v Gruzii — Herec Hofmann dabuje sám sebe — Novinky v Portálu občana — Následky povodní v Dubaji — Úspory díky fotovoltaice a tepelným čerpadlům — Tendr na automatizované soupravy metra — Zastávky na znamení v Praze — Po teplém počasí přišlo ochlazení — Výhled na další dny — Vliv prudkých změn počasí na zdraví — Žatec je historickým městem roku — Policejní cvičení před hokejovým šampionátem — Koncert v Teplicích — Hlasování o pomoci Ukrajině a Izraeli v USA — Slovenská veřejnost přispívá na nákup munice pro Ukrajinu — Zadržení Rusů podezřelých ze sabotáže — Problémy společnosti Kovosvit — Zákon o lobbingu — Zájem o startovací byty v Pardubicích — Trest za týrání zvířat na jatkách v Hraběticích — Vítězný snímek World Press Photo — Připomínka českých vězňů z Buchenwaldu — Zborcení fasády historické burzy v Kodani — Oprava silnice u Bečova nad Teplou — Vyhlášení cen Magnesia Litera

                                                                        18. 4. 2024 na ČT1
                                                                        Stopáž56 minut

                                                                        18. dubna

                                                                        Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                        18. 4. 2024 na ČT24

                                                                        Události na sociálních sítích

                                                                        Napište nám