54 minut

27. května 2022

Část: Obnovení přímých letů do USA

Obsah dílu

80 let od útoku na R. Heydricha — Oslavy hrdinského činu Kubiše a Gabčíka — Shromáždění a výstava v Národním muzeu — Boje o Severodoněck — Ruský postup na Ukrajině — Život Rusů na hranici války — Česká spolupráce s Británií a Slovenskem — Podpora drobných farmářů — Dvojí ceny pohonných hmot v Maďarsku — Hlasy proti Si Ťin-pchingovi — Útlum těžby uhlí v zemích G7 — Homolkovi na divadelních prknech — Rozpočet Finančního analytického úřadu — Ekonomika a inflace — Padělky na Hatích — Kurzy bezpečné jízdy pro motocyklisty — Připomínkové akce k výročí atentátu na Heydricha — Klíčové okamžiky atentátu — Hrdinové Operace Anthropoid — Vyšetřování útoku v texaské škole — Zadržení nelegálních migrantů — Slovensko a ruský plyn — Rozsáhlé cvičení NATO v Polsku končí — Zahájení lázeňské sezony v Teplicích — Obnovení přímých letů do USA — Lodní výtah na Orlíku v ostrém provozu — Zemřel Andrew Fletcher z Depeche Mode — Sčítání cvrčků — Přehlídka malých letounů — Sníh na českých hřebenech — Fotograf filmových hvězd z Cannes — Výstava obrazů buddhistických mnichů

Části dílu

00:44
80 let od útoku na R. Heydricha
    Osmdesáté výročí atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha si dnes lidé připomínali na pietních akcích v Praze i jiných městech. Před hodinou začalo slavnostní shromáždění v historické budově Národního muzea, kde se zároveň otevřela výstava o operaci Anthropoid.
    01:30
    Oslavy hrdinského činu Kubiše a Gabčíka
      Česko si připomnělo jeden z nejvýznamnějších a nejodvážnějších činů historie – atentát na Reinharda Heydricha. Před 80 lety na třetího muže nacistické třetí říše zaútočili parašutisté Jan Kubiš a Josef Gabčík.
      04:33
      Shromáždění a výstava v Národním muzeu
        Živý vstup redaktorky Štěpánky Martanové.
        06:30
        Boje o Severodoněck
          Ruské okupační síly na východě Ukrajiny pomalu postupují. Během včerejška obsadily několik vesnic a dokončují obležení strategického města Severodoněck.
          09:24
          Ruský postup na Ukrajině
            Živý vstup zpravodaje Václava Černohorského z Charkova.
            11:22
            Život Rusů na hranici války
              Moskva obviňuje ukrajinskou armádu z ostřelování ruského pohraničí v bělgorodské oblasti. Podle jejího gubernátora dva lidé zemřeli a několik dalších bylo vážně zraněno.
              13:32
              Česká spolupráce s Británií a Slovenskem
                Dnešní pietní akce využili čeští ministři zahraničí a obrany k debatám se svými protějšky z Británie a Slovenska. Jan Lipavský s šéfkou britské diplomacie Liz Trussovou podepsali memorandum o zahraničně politické a bezpečnostní spolupráci.
                15:08
                Podpora drobných farmářů
                  Vláda se definitivně dohodla na výši dotací, kterými chce zvýhodnit malé zemědělce. Takzvanou redistributivní platbu, kterou pošle všem podnikům na prvních 150 hektarů půdy, ponechává na 23 procentech.
                  17:23
                  Dvojí ceny pohonných hmot v Maďarsku
                    Dražší benzín pro cizince v Maďarsku. Za pohonné hmoty musí zaplatit tržní cenu. Maďaři dál tankují za ceny stanovené vládou. Litr 95oktanového benzínu je tak vyjde v přepočtu na 30 korun, cizince na 42 korun.
                    17:44
                    Hlasy proti Si Ťin-pchingovi
                      Čínský vládce Si Ťin-pching má politické problémy. Přibývá informací, podle nichž v komunistické straně sílí nesouhlas s jeho politikou. Ve své éře omezil kolektivní vedení a soustředil pod sebe většinu moci.
                      19:51
                      Útlum těžby uhlí v zemích G7
                        Nejrozvinutější státy světa se chtějí vzdát uhlí při výrobě energie. Dohodli se na tom ministři zemí G7 na jednání v Berlíně. Do poloviny příštího desetiletí také chtějí vyrábět elektřinu téměř bez emisí skleníkových plynů.
                        20:28
                        Homolkovi na divadelních prknech
                          Svérázná rodina Homolkových v pražském Švandově divadle. Představení Ecce Homo Homolka vzniklo podle proslulého filmu československé nové vlny režiséra Jaroslava Papouška.
                          23:18
                          Rozpočet Finančního analytického úřadu
                            Ministerstvo financí počítá s navýšením rozpočtu Finančního analytického úřadu. Peníze navíc mají sloužit především k zajištění dalších analytiků.
                            25:19
                            Ekonomika a inflace
                              Česká ekonomika letos přibrzdí. Poroste nejspíš jen o jedno a půl procenta. Vyplývá to z odhadů různých institucí, které porovnalo ministerstvo financí. Spotřebitelské ceny letos podle této predikce průměrně porostou dokonce o víc než 13 procent.
                              25:41
                              Padělky na Hatích
                                Přes sto pytlů oblečení, kabelek a dalšího zboží zabavila Česká obchodní inspekce při zátahu v Hatích na Znojemsku. Dohromady spolu s policií shromáždila za jeden den bezmála 6 tisíc kusů padělků za víc než 27 a půl milionu korun.
                                26:03
                                Kurzy bezpečné jízdy pro motocyklisty
                                  Novinky ve výuce autoškol zaměřené na mladé řidiče a motorkáře. Vysvětlit jim rizika jízdy pomáhá i speciální aplikace. Ročně v Česku zemře kolem osmdesáti motocyklistů.
                                  28:29
                                  Připomínkové akce k výročí atentátu na Heydricha
                                    Vracíme se k největšímu činu domácího protinacistického odboje v Evropě. Operace Anthropoid posílila pozice československé exilové vlády a i díky ní západní mocnosti odstoupily od mnichovské smlouvy.
                                    29:20
                                    Klíčové okamžiky atentátu
                                      Už zmíněná – hojně sledovaná – rekonstrukce se zaměřila na stěžejní prvek: Heydrichovu cestu ze zámku v Panenských Břežanech a na jeho osudové setkání s československými parašutisty.
                                      32:03
                                      Hrdinové Operace Anthropoid
                                        Josef Gabčík a Jan Kubiš. Za druhé světové války příslušníci československé zahraniční armády ve Velké Británii. Právě tady byly parašutisté speciálně vycvičeni, aby v rámci Operace Anthropoid provedli atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.
                                        36:43
                                        Vyšetřování útoku v texaské škole
                                          Policie před zásahem na základní škole v Texasu dlouho vyčkávala, než zasáhla proti útočníkovi. Vyplývá to z vyšetřování úřadů.
                                          37:10
                                          Zadržení nelegálních migrantů
                                            Osmdesát pět běženců z Blízkého východu zadrželi policisti jen během posledního týdne ve Zlínském kraji. Někteří z nich žádají o mezinárodní ochranu v jiných státech Evropské unie.
                                            39:02
                                            Slovensko a ruský plyn
                                              Slovensko snižuje svou energetickou závislost na Moskvě. Ruský plyn mají do konce příštího roku nahradit až ze dvou třetin dodávky z Norska a nákupy zkapalněného zemního plynu.
                                              39:26
                                              Rozsáhlé cvičení NATO v Polsku končí
                                                V Polsku po měsíci končí mezinárodní vojenské cvičení Defender Europe. To bylo spolu se souběžnými akcemi v Litvě a Estonsku největším svého druhu.
                                                41:42
                                                Zahájení lázeňské sezony v Teplicích
                                                  V Teplicích dnes zahajují lázeňskou sezonu. Každý rok akci navštíví tisíce lidí. Jedná se o největší festival svého druhu v regionu. Právě se tam díváme živě. Během víkendu se na čtyřech scénách vystřídá na 25 hudebníků a kapel.
                                                  42:15
                                                  Obnovení přímých letů do USA
                                                    V Česku během dvou let skončily na čtyři stovky cestovních kanceláří. To je zhruba třetina z jejich celkového počtu před covidovou pandemií. Zájem o cesty do zahraničí teď opět prudce roste.
                                                    43:38
                                                    Lodní výtah na Orlíku v ostrém provozu
                                                      Odstřelování skály blízko hráze orlické přehrady. Vodohospodáři tam hloubí koryto pro doplňkový bezpečnostní přeliv. Tato rekonstrukce vodního díla také zkrátí sezonu pro převážení lodí, které teď transportuje nový lodní výtah.
                                                      45:52
                                                      Zemřel Andrew Fletcher z Depeche Mode
                                                        Zemřel Andrew Fletcher - klávesista a zakladatel hudební skupiny Depeche Mode. Bylo mu 60 let. Skupina to oznámila na sociálních sítích. Hudebník působil v kapele celou její čtyřicetiletou historii a byl u všech jejích alb i koncertních turné.
                                                        46:18
                                                        Sčítání cvrčků
                                                          Skoro každý ho někdy slyšel, ale málokdo ho viděl. Cvrček polní, kterého Česká společnost entomologická vyhlásila hmyzem roku 2022. V posledních letech se mu totiž v Česku daří a šíří se i do oblastí, kde dříve nebyl – do výše položených částí republiky.
                                                          47:07
                                                          Přehlídka malých letounů
                                                            Živý vstup redaktora Vlastimila Weinera.
                                                            48:40
                                                            Sníh na českých hřebenech
                                                              Poslední sníh v Česku roztaje přibližně o 14 dní dřív než loni, tedy na přelomu června a července. Odhadují to správci Krkonošského národního parku i přesto, že meteorologové očekávají v příštích týdnech teplotně i srážkově průměrné počasí.
                                                              49:27
                                                              Fotograf filmových hvězd z Cannes
                                                                V jihofrancouzském Cannes se zítra večer rozhodne o tom, kdo si odnese prestižní Zlatou palmu, o kterou soutěží 21 snímků. Filmový festival je také velkou společenskou akcí s početnou účastí hereckých osobností.
                                                                51:46
                                                                Výstava obrazů buddhistických mnichů
                                                                  Národní galerie po pandemii otevřela veřejnosti Salmovský palác u Pražského hradu. Vystavuje v něm japonské zenové malby a kaligrafie z období sedmnáctého až dvacátého století.
                                                                  Přehrát celé video
                                                                  Stopáž49 minut
                                                                  Další díl
                                                                  28. května 2022

                                                                  Přehled dílů

                                                                  Stopáž54 minut

                                                                  28. března

                                                                  Headlines — Jednání o důchodové reformě — Změny v důchodech — Zpomalení růstu nových důchodu — Debaty o důchodové reformě — Slovensko před volbou prezidenta — Záměna pacientek ve FN Bulovka — Ceny energií dál klesají — Útok na předměstí Moskvy — Kontroly na silnicích — Zásahy Daňové Kobry — Poselství Karla III. — 100 let Krvavého románu Josefa Váchala — Vývoj růstu HDP — Zásah proti ruské vlivové síti — Průměrné ceny pohonných hmot — Požár střechy domu na Václavském náměstí — Včasné odhalení rakoviny díky screeningu — Začíná sezóna památek — Návštěvnost památek ve správě NPÚ — Noví nájemníci Zlaté uličky — 25 let vězení za trýznivou vraždu seniorky — Kampaň na podporu obětí trestných činů — Spor o dovoz zemědělských plodi — Odvrácený útok na město Kupjansk — Nové osvětlení v okolí Klánovického lesa — První past na sršeň asijskou — Hydroponické systémy — Daně z příjmů pro seniory — Dopad války na ekonomiku — Posilování spojů — Ochrana mláďat pomocí dronů — Festival Spectatulare

                                                                  28. 3. 2024 na ČT1
                                                                  Stopáž54 minut

                                                                  28. března

                                                                  Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                  28. 3. 2024 na ČT24
                                                                  Stopáž55 minut

                                                                  27. března

                                                                  Ústupky výměnou za hladké jednání o korespondenční volbě — Obstrukce při jednání o korespondenční volbě — Celkový počet hodin jednání — Vyjednávání o detailech korespondenční volby — Vyšetřování příčin neštěstí v Baltimoru — Příspěvek na nákup munice pro Ukrajinu — Odhalení proruské sítě v Česku — Trest pro sbormistra za zneužívání dětí — Prodej o velikonočních svátcích — Výdělky doktorandů — Propuštění v Diamu — Protest proti změnám v RTVS — První republika v umění — Ostraha hranic v Pobaltí — Odhadovaný růst německé ekonomiky — Požár v jablonecké nemocnici — Inspirace nemocnou princeznou — Skoro letní Velikonoce — Předpověď počasí na Velikonoce a další dny — Předčasně probuzená příroda — Roubování ovocných stromů — Debata o velvyslanci v Rusku — Nehoda autobusu v Lipsku — Penze prominentů komunistického režimu — Zneškodnění útočícího medvěda — Soud o letišti v Líních — Pohybem proti obezitě školáků — Kácení nebezpečných stromů u D10 — Nová pravidla bezpečnosti v hongkongu — Nová definice tzv. anticikanismu — Operace popálené Yulie — Obvinění v kauze Ramfin — Tradiční pletení pomlázek — Oratorium Stabat Mater

                                                                  27. 3. 2024 na ČT1
                                                                  Stopáž55 minut

                                                                  27. března

                                                                  Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                  27. 3. 2024 na ČT24
                                                                  Stopáž53 minut

                                                                  26. března

                                                                  Bezpečnostní situace ve světě podle prezidenta a BIS — Rizika pro Česko — Pocit bezpečí v Česku — Opatření v evropských městech — Očekávané oživení ekonomiky — Co brzdí ekonomiku — Náraz lodě do mostu v Baltimoru — Příčina kolize lodě s mostem — Poplatky za veřejnoprávní média — Pásmo Gazy bez příměří — Slovinsko k munici pro Ukrajinu — Srpen v zemi indiánů — Londýnský soud o Assangovi — Peníze na léčbu vzácných chorob — Rezignace krnovského starosty — Kontroly na silnicích — Kvetoucí stromy ohrožené mrazem — Zřícení dálničního mostu — Pátrání po přeživších a obětech — Proč se most zhroutil — Případy zřícení mostů — Úlevy pro evropské zemědělce a další protesty — Potíže malých mlékáren — Snížení pracovní doby německých strojvedoucích — Požár barokního kostela — Likvidace chovu slepic nakaženého salmonelou — Rekordní ceny kakaa — Velikonoční víkend mimo domov — EZKarta s novými funkcemi — Nové podmínky pro rybaření na jihu Čech — Vjezd na Staré město v centru Prahy — Poškozené nové dílo Banksyho — Noční běh pro Světlušku

                                                                  26. 3. 2024 na ČT1
                                                                  Stopáž53 minut

                                                                  26. března

                                                                  Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                  26. 3. 2024 na ČT24
                                                                  Stopáž54 minut

                                                                  25. března

                                                                  Josef Středula se vrací do čela ČMKOS — Vedení ČMKOS — Josef Středula — Podpora Josefa Středuly — Výzva RB OSN k příměří v Gaze — Devět lidí je zraněných po ruském raketovém útoku na Kyjev — Napodobeniny zboží na českém trhu — Důvěra v českou ekonomiku — Vyšetřování pátečního teroristického útoku — Trest pro Miroslava Závadu — Podání přiznání k dani z příjmů — Svatjalana Cichanouská v Praze — Návrat soch na průčelí paláce Savarin — Příprava staveb nových jaderných bloků — Zisk bank v ČR — Kontrola kamionů na severu Moravy — Mráz, sníh a silný vítr — Nové případy nákazy černým kašlem — Očkování proti černému kašli — Černý kašel — Jak poznat černý kašel — Slovensko před druhým kolem voleb — Zdravotní stav Miloše Zemana — Změny ve společnosti Boeing — Nové sazby mýtného — Nařízení o digitálních trzích — Napětí v Rudém moři nepolevuje — Odlování ředitelky ze základní školy — Protesty proti úpravě vodního zákona — Plicních ventilátory pro Ukrajinu — Kauza Donalda Trumpa — Nebezpečné serpentiny u Bečova nad Teplou — Polární záře — 50 let čipových karet — Ferraty před začátkem sezony — Záchrana hospodářských zvířat

                                                                  25. 3. 2024 na ČT1
                                                                  Stopáž54 minut

                                                                  25. března

                                                                  Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                  25. 3. 2024 na ČT24
                                                                  Stopáž51 minut

                                                                  24. března

                                                                  Vítězové prvního kola slovenských prezidentských voleb — Výsledky 1. kola prezidentských voleb — Průběh sčítání hlasů — Účast v 1. kole prezidentských voleb na Slovensku — Volební noc ve štábu Ivana Korčoka — Profily prezidentských kandidátů — Volební noc ve štábu Petera Pellegriniho — Zajímavosti kolem slovenských voleb — Ukrajina o terorsimu v Rusku — Státní smutek za oběti krveprolití — Jednání o důchodové reformě — Květná neděle — Obnova poničených chmelnic — Řidiči mladší 18 let — Čip k trénování umělé inteligence — Polární záře — 15 let od odvolání vlády Mirka Topolánka — Nákupy před Velikonocemi — Ceny potravin — Nákupy potravin ze dvora — Nákupy v Polsku a Německu — Počasí o Velikonocích — Boje na Ukrajině — Evropská podpora zbrojařů — Podpora evropského obranného průmyslu — Demolice nadjezdu na D1 — Bourání mostu nad D1 — Pochod na podporu Palestiny — Požár rodinného domu — Nový zákon o audiovizi — Guterres u Gazy — Protesty proti dolu v Srbsku — Návštěvnická sezona v kroměřížském zámku

                                                                  24. 3. 2024 na ČT1
                                                                  Stopáž51 minut

                                                                  24. března

                                                                  Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                  24. 3. 2024 na ČT24

                                                                  Události na sociálních sítích

                                                                  Napište nám